czy znacie jakie ciekawe strony www opisuj?ce gatunki ssaków (b?dĽ innych) w formie atlasu? Jeli znacie to podajcie linki do nich...
Kiedy intensywnie poszukiwałem takowych i nic! Znajdowałem tylko albo infantylne typu "dzik jest dziki", albo bardzo mocno niekompletne z szablonowymi jedynie gatunkami.
Z tego włanie powodu powstała idea stworzenia profesjonalnego atlasu przyrodniczego, która niestety czasowo musiała zostać odłożona na półkę
Wydaje mi sie, ze takich stron w polskich zasobach interenetowych nie ma. Dlatego tez pomysł stworzenia profesjonalnego internetowgo atlasu ziewrz?t (z ladnymi rysunkami lub zdjeciami, mapkami zasiegu itd.)powinien zostać zrealizowany!!.Jedyne wiadomosci mozna uzyskać na stronach onetu, ale rzeczywiscie sa one bardzo sk?pe. Moze by tak złozyc wniosek do jakiegos funduszu na taki projekt?.
DK
masz całkowit? rację... zwracałem na to już doć dawno uwagę
jest trochę takich stron (których nawet nie warto tu podawać) opisuj?cych gatunki ale:
1. zawieraj? mnóstwo błędów
2. omawiaj? szablonowe gatunki
3. posługuj? się najczęciej kradzionymi ilustracjami (mapami, zdjęciami, rysunkami) i opisami
Moim zdaniem taki projekt jest niezbędny. Niestety z przyczyn od nas niezależnych czasowo został wstrzymany. Do internetu ludzie coraz częciej sięgaj? ponieważ szybko, nie wychodz?c z domu mog? się czego dowiedzieć. Szkoda, żeby dowiadywali się samych bzdur i ogl?dali np. Ľle oznaczone gatunki...
Dokładnie ja twierdze to samo. Brak całociowego opracowania dotycz?cego ssaków jest w internecie bardzo widoczny, zwłaszcza w odniesieniu do ptaków, u których się to znacznie lepiej prezentuje. Czyżby ssaki były dyskryminowane z jakiego niejasnego dla mnie powodu ? A może jest to efekt swoistej popularnoci poszczególnych grup kręgowców ?
(...) w odniesieniu do ptaków, u których się to znacznie lepiej prezentuje (...)
Gdzie? proszę o konkrety
Rey napisał/a:
Czyżby ssaki były dyskryminowane z jakiego niejasnego dla mnie powodu ? A może jest to efekt swoistej popularnoci poszczególnych grup kręgowców ?
fakt... Ssaki nie s? tak popularne z prostej przyczyny - nie s? jednoczenie tak piękne i tak proste w obserwacji jak ptaki. Różnorodnoć ubarwienia i piewu, wyraĽny dymorfizm płciowy (oczywicie głównie u gat. poligamicznych), i "jawnoć" powoduj?, iż ptaki s? bezkonkurencyjne. Wystarczy wzi?ć lornetkę, pójć nad rzekę i już!
Ssaki prowadz? skryty tryb życia, ubarwienie w ogromnej większoci jest "maskuj?ce" i piewaj?, co tu gadać, troszki gorzej
Wprawdzie nie mam co narzekać, wszak nietoperze stały się tak popularne, że ich wielbiciele stali się bodaj drug? pod względem liczebnoci grup? wród zoologów (pomijaj?c entomologów oczywicie)
Błażej a może na poczatku zrobić internetowy atlas o nietoperzach (mniej gatunków-mniej roboty). Z fajnymi zdjeciami, rysunkami i mapkami zasiegów. Chyba jeszcze nikt w Europie nie wpadl na cos takiego. Przynajmniej nic takiego nie widziałem!?
A co do rozwoju ruchu chiropterologicznego to mysle ze duza role odgrywa teraz "moda". Po prostu nietoperze sa obecnie na topie Chiropterolodzy potrafili skutecznie nietoperze "rozleklamowac". Chyba i w tym miejscu działa stara zasada "reklama dzwigni? handlu". S?dze, że z plichowatymi bedzie podobnie
Chyba i w tym miejscu działa stara zasada "reklama dzwigni? handlu". S?dze, że z plichowatymi bedzie podobnie
no to panowie, do roboty!!!
a tak serio to już się zastanawiałem czy nie zbrzydn? wszystkim te pilchowate po tych warsztatach w Kozienicach i mieleniu tematu (jeszcze na starym forum) w kółko
Nie dlaczego to taki ciekawy temat . Jeli chodzi o mnie to ja o popielicy już się doć nasłuchałem za to z miła chęci? bym się dowiedział czego ciekawszego o żołędnicy
zrobić internetowy atlas o nietoperzach (mniej gatunków-mniej roboty). Z fajnymi zdjeciami, rysunkami i mapkami zasiegów.
może nie jest to "międzynarodowy sukces" ale opisy gatunków nietoperzy w internecie s? http://www.nietoperze.pl/gatunki.html
Jest tam wiele do życzenia pod względem grafiki, ale merytorycznie jest nieĽle no i przede wszystkim lista gatunków jest (prawie ) kompletna.
Włanie w tym problem, że o tych gatunkach, które s? w centrum uwagi, zawsze co się znajdzie... ale kiedy już masz znaleĽć co konkretnego powiedzmy o norniku północnym albo darniówce to już d... blada, a to przecież w końcu gryzonie s? najliczniejszym rzędem ssaków
Te mniej popularne gatunki w internecie istniej? najczęciej w wykazie literatury przy jakim pracowniku naukowym...
Ja bardzo załuje, ze nie mogłem pojechac do Puszczy Kozienickiej!!. Moze nastepnym razem. Dobrym pomysłem byłoby zrobienie podstrony o plichowatych (moglbys Błazej wykorzystac dane ktore przygotowywales na warsztaty). Fajnie byłoby też posłuchac na takiej podstronie głosów plichowatych. Co wy na to
Dobrym pomysłem byłoby zrobienie podstrony o plichowatych (moglbys Błazej wykorzystac dane ktore przygotowywales na warsztaty). Fajnie byłoby też posłuchac na takiej podstronie głosów plichowatych. Co wy na to
marzę o tym - tylko żebym to ja jeszcze miał czas...
mam nadzieję, że może w przyszłoci uda się zorganizować projekt ochrony pilchowatych wtedy na 100% byłaby taka, wykręcona na maxa, strona o tych przesympatycznych "wiewiórach"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum