FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Bibliografia...
Autor Wiadomość
Anem 
moderator

Wysłany: 2004-07-18, 20:52   Bibliografia...

Jako, że jestem zupełnym laikiem w dziedzinie nietoperzy i ich rozpoznawania, zwracam się z prob? do ciała naukowego niniejszego wydziału. Czy możnaby było zamiecić spis (możliwie dobrych merytorycznie i możliwie dostepnych) publikacji, które pomoga nam w poznawaniu i rozpoznawaniu nietoperzy...

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-07-19, 07:40   

daleko nie musisz szukać, w bocianowym sklepiku jest do kupienia za "mieszne pieni?dze" współautorstwa naszych współforumowiczów (mam, polecam) :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Marfu 

Wysłany: 2004-07-23, 21:03   

Taa..., w ostatnich latach chyba nic lepszego nie wyszlo. Publikacji krakowskich nie polecam, bo zbyt duzo w nich bledow. A w przyszlosci postaramy sie przygotowac liste naszych (znaczy polskich) publikacji popularnych o nietoperzach. Moze jakis wykladzik na ten temat?

kara 

Wysłany: 2004-11-26, 15:07   

Ksi?zka może i rzeczywicie nienajgorsza, zwłaszcza bior?c pod uwagę mał? konkurencję na rynku :wink: ...
duży minus to niestety brak literaturowych odnoników w kilku rozdziałach...a przydały by się...

Marfu 

Wysłany: 2004-11-26, 16:36   

A w jakich Ci brakuje odnosnikow

kara 

Wysłany: 2004-11-29, 11:47   

W częci "?rodowisko", we fragmencie o zasiedlaniu sztucznych schronień. Cały czas szukam jakich informacji i szkoda, że nic o literaturze wykorzystywanej tam nie ma, no chyba że jest to tzw. "prawda ogólna", jak tak to rozumiem że z literatur? ciężko... :) ...

Marfu 

Wysłany: 2004-11-29, 21:37   

Rzeczywiscie, jest to raczej sad... Bo jak rozumiem chodzi Ci o to, ze nietoperze jaskiniowe weszly do budynkow (ale jestes monotematyczna :-) )

Troche dla wytlumaczenia Grzegorza - chyba po prostu nikt wtedy sie nie zajmowal chiropterologia i nie przesledzil tego zjawiska. Ale wysla link Grzegorzowi (jak napiszesz, ze znowu o to chodzi :D ), moze cos pomoze.

kara 

Wysłany: 2004-11-30, 10:28   

No wiem, jestem nawet baaaardzo mononematyczna..., ale cholerka jest to dla mnie doć ważne...no i dlatego tak sie czepiam i męczę wszystkich o te synantropizację...
Jeli Grzegorz co mógłby pomóc to byłoby fajnie! :) Z góry dzięki!

Marfu 

Wysłany: 2004-11-30, 14:05   

No to sie jeszcze przyznaj, czemu tak meczysz ten temat - jakis doktoracik sie szykuje??

kara 

Wysłany: 2004-11-30, 14:26   

nieeee, jeszcze nieeee, chociaż chciałabym, nie powiem...
piszę artykuł z magisterki i tak troche o tej synantropizacji chciałam napisać...a tu ani widu, ani słychu czego na ten temat...

Marfu 

Wysłany: 2004-11-30, 16:05   

No to bedzie trudno :-(

Ale poprosze zaraz Grzegorza...

Grzegorz 

Wysłany: 2004-11-30, 17:59   

kara napisał/a:
W częci "?rodowisko", we fragmencie o zasiedlaniu sztucznych schronień. Cały czas szukam jakich informacji i szkoda, że nic o literaturze wykorzystywanej tam nie ma, no chyba że jest to tzw. "prawda ogólna", jak tak to rozumiem że z literatur? ciężko... :) ...

Witam,
Niestety nie powstalo jeszcze w Polsce zadne podsumowanie, z ktorego moglabys stosunkowo latwo skorzystac. Zwroc uwage, ze "Poznajemy nietoperze" to ABC, a Ty zdaje sie liczylas na DEF albo i dalej. W rozdziale "Srodowisko" nie znajduje sie wiele informacji na temat synantropizacji nietoperzy, poniewaz w zalozeniu dane na temat schronien (a to w znacznej mierze decyduje o stopniu synantropizacji) mialy byc w czesci szczegolowej o gatunkach. I tam trzeba zajrzec, a takze do innych rozdzialow, i niestety troche popracowac samemu. Trzeba ocenić, ktore gatunki korzystaja ze schronien zbudowanych przez czlowieka, zarowno w okresie hibernacji jak i rozrodu. Wiekszosc jest przynajmniej w ktoryms momencie zwiazana z siedzibami ludzkimi, ale jedne silniej, inne slabiej. Tak jak zauwazylas, niektore fakty dotyczace synantropizacji nietoperzy to juz standard i nie nalezy sie powolywac na konkretne prace. Niektore informacje na temat historii synantropizacji (np. o nietoperzach pierwotnie jaskiniowych i lesnych i ich wtornych przystosowaniach do wykorzystywania schronien zbudowanych przez czlowieka) nie sa oparte na bezposrednich dowodach, a raczej sa to oparte na wspolczesnych efektach spekulacje, poniewaz jeszcze kilkaset lat temu nikt nie badal naukowo nietoperzy.
Podsumowujac, przejrzyj jeszcze raz ABC i inne dostepne Ci zrodla i wynotuj dane dla poszczegolnych gatunkow na temat rodzaju ich schronien, a bedziesz miec duzo informacji na interesujacy Cie temat. Troche o specyfice miejskich nietoperzy (na przykladzie Warszawy) w pracy szczegolowej w czasopismie NIETOPERZE tom 2 z 2001 roku, zeszyt 1.
Pozdrawiam
Grzegorz

kara 

Wysłany: 2004-12-02, 08:06   

Dzięki za odpowiedĽ!
Szczerze mówi?c w kwestii synantropizacji chodziło mi głównie o to czy s? jakie prace próbuj?ce tłumaczyć to zjawisko, np. dlaczego borowiec - gatunek uważany za niesynantropijny w ostatnich latach coraz częciej notowany jest w budynkach. W krajach, w których naturalnych kryjówek jest jak na lekarstwo - to rozumiem, ale w innych?... Jasne, że jednej i w 100% pewnej odpowiedzi na to się nie znajdzie, ale chociaż jakie próby...
To samo w kwestii nietoperzy pierwotnie jaskiniowych i lenych - czy spotkałe się z innymi pracami, w których podobne spekulacje maj? miejsce?
No nic, tak przypuszczałam, że z literatur? jest krucho...pozostaje mi tylko pogodzić się z tym...
Pozdrawiam
Karolina vel kara

Odpowiedz do tematu