Wysłany: 2004-07-29, 10:03 Zdjęcie 3 - krogulec, ad m
Zgodnie z obietnic?, zamieszczam przed wyjazdem jeszcze kolejne zadanie. Wstępnie termin "oddawania" będzie około 2 tygodnie - do mojego pierwszego powrotu, czyli do 10.08. Jak wrócę, zobaczymy jak się sprawilicie i podejmę decyzję odnonie terminu
I już o samym zadaniu.
Zdecydowanie nie jest trudne. Macie sporo informacji w ABC, macie skalę porównawcz?. Oczywicie oznaczamy dużego ptaka
Dla tych którzy nie pisali wczeniej uzasadnień - macie ostatni? szansę się poprawić w tym zadaniu, zaczynam notować sobie minusy za brak rozwinięcia
Co da się tu oznaczyć, czyli jakie zadanie stoi przed wami.
1. gatunek (nazwa polska i łacińska - używamy polskich znaków jeli będzie taka potrzeba)
2. szata
3. rok życia
4. pora roku... khem... TEŻ 8)
5. płeć.
Życzę powodzenia. Ten przypadek będzie istnym przerywnikiem w łamaniu sobie głowy nad oznaczeniami
Jednoczenie zawiadamiam iż wszyscy studenci otrzymaj? powiadomienie o tej zagadce na podane adresy emailowe.
Nie szalejcie jak mnie nie będzie (Ty Alcedo, gagatku od zagadek i nie tylko, szczególnie ) 8)
przyp3.jpg
Plik ściągnięto 1825 raz(y) 41.42 KB
Ostatnio zmieniony przez kessy 2004-12-22, 15:43, w całości zmieniany 2 razy
1. gatunek - KROGULEC Accipiter nisus
Długoogonowy drapieznik z siwym grzbietem i falisto ubarwionym spodem, nieopierzonymi skokami i jasna teczowka to cechy rodzaju Accipiter. Rdzawy spod ciala wyklucza jastrzebia a takze drobna budowa glowy, cienkie skoki i mały dziób wyklucza jastrzębia - Accipiter gentilis. Wchodz? wiec w gre dwa gatunki europejskich krogulców. Jednolity wierzch ogona pozbawiony pasków wskazuje raczej na krotkonogiego, ale gdy spojrzymy na głowe ptaka na zdjeciu w oczy rzuca sie jasna teczowka i rudy policzek co wskazuje na krogulca zwyczajnego. Rowniez geste prazkowanie podbrzusza charakteryzuje ten gatunek i odroznia od krogulca krotkonogiego.
2. szata - ad
Jednolite ubarwienie wierzchu ciała (pkryw , bez łuskowania o grafitowoszarej barwie,) to cecha ptaków ad. Podobnie ubarwienie głowy szare z niewyraĽn? brwi? , a takze szary ogon, dziwi mnie tylko brak wyraĽnych pasków na ogonie ale może być to kwestia oswietlenia. Kolejna cecha ktora wskazuje ptaka adult a do tego jego plec jest rdzawe ubarwienie fal na spodzie ciała.
3.wiek
No coz, nie wiem jak to mozna okreslic, powiem ze ptak jest co najmniej 3 cy, bo nie widze tu sladow upierzenia juv. Ptak jest wiec w pelni dorosły.
4.pora roku
No niestety nic procz otoczenia nie mówi mi o porze roku. Więc powiem zima od X do III powiedzmy
5. Płeć
O czym wspominałem wczeniej o płci wiadczy rdzawa barwa ubarwienia fal na spodzie ciała. Cecha moze byc tez niewyrazna brew nad okiem, ktora u samicy jest grubsza i siega dalej na potylice. Ptak jest tez wyraznie wysmukly o drobnej budowie ciala. Nic wiecej nie powiem
1. Z sylwetki od razu można poznać, iż to ptak jastrzębiowaty. Rdzawo br?zowy bok i policzek pozwalaj? wykluczyć nam jastrzębia i skoncentrować się na pozostałych dwóch gatunkach, a więc: krogulcu zwyczajnym i krogulcu krótkonogim. Krogulec krótkonogi ma ciemnoczerwon? tęczówkę i szary policzek czyli....co zupełnie innego niż u ptaka widocznego na zdjęciu. A więc gatunek widoczny na fotografii charakteryzuj?cy się rdzawo br?zowym bokiem ciała i takim samym kolorem policzka, bardzo jasn? tęczówk? i niebieskawym wierzchem można oznaczyć jako Krogulec Accipiter nisus
2. Wydaje mi się że to osobnik ad. Młode nie maj? takiego niebieskawego wierzchu ciała, u nich jest on raczej br?zowy przez co s? bardziej podobne do samicy.
3. Brak fachowej literatury Ale mylę że co najmniej 2cy, jeli nie starszy.
4. Ciężka sprawa Zima.
5. Wspomniana przeze mnie na wstępie cecha br?zowo rdzawego boku ciała i policzek tego samego koloru wskazuj? nam jednoznaczne na licznego samczyka
Według mnie jest to więc: Krogulec Accipiter nisus ad. samczyk sfotografowany w zimie
1 Krogulec (Accipiter nisus)
2 ad
3 od 3cy w góre
4 zima
5 samiec
ad 1. no z takiej fotki to pomylenie tego drapola z jakims orłem, błotniakiem, sępem czy myszołowem nie jest raczej mozliwa. Mozna więc zostaj?: Krogulec, Jastrz?b, Krogulec krótkonogi... a więc... Krogulec krótkonogi - odpada - nie widze ciemnoczerwonych tęczówek, szarego policzka i jak sama nazwa wskazuje któtkich nóg . Jastrz?b - odpada- ani male ani female nie ma rudych policzków a tymbardziej boków ciała , dziób u jastrzębia jest większy od dziobu (dzioba?) krogulca , więc patrzymy na Krogulca - głowa krogulca jest mała.. a w niej oko wydaje sie duze ? - TAK , rude policzki ? - TAK , mały dziób który wydaje sie przedłuzeniem woskówki ? -TAK więc zostajemy przy Krogulcu ad 2. rude policzki i bok ... niebiesko szary wierzch więc ad ad 3. dorosły samiec - więc conajmniej 3 lata ma (zobacze jak wy uzasadniliscie .. to sie poducze )
ad 4. no Kessy... ekhym... ja tu widze nieg dla mnie zima ad 5. dymorfizm płciowy jest u krogulców tak wyraĽny więc nie mam chyba co pisać... a zreszt? ... samiec ma rudy policzek i bok ...a samica ma policzek jasny , samiec jest mniejszy niz samica więc samiec
PS
Cytat:
zaczynam notować sobie minusy za brak rozwinięcia
kurcze, czuje sie jak na lekcjach w gimnazjum
Cytat:
Nie szalejcie jak mnie nie będzie (Ty Alcedo, gagatku od zagadek
ja gagatek ? a gdzie tam
no skonczyłem pisac - teraz sobie wasze prace poczytam ... w sumie nie było tak tego duzo [/hide]
edit: pani profesor Uwaga za nieukrycie odpowiedzi
[ Dodano: 2004-07-29, 15:26 ]
o kurcze ... z tej instrukcji zebym pracował nad szat? graficzn? na smierc zapomniałem o "hajdach" ... Pani Profesor prosze nie wzywac rodziców. O "hajdach" więcej juz nie zapomne. Uwaga będzie w dzienniczku.. ale prosze nie wzywac rodziców
1. Krogulec Accipiter nissus
2. addult
3. po 2cy (3cy)
4. zima
5. male
Teraz mam wreszcie czas żeby uzasadnić swój typ 8)
Dlaczego krogulec?: Barwa piór, nóg, dzioba i oko s? charakterystyczne, kształt też accipiterowaty, zwłaszcza ta smukła głowa i jasny polik. Pióra na piersi w poziome pasy jak to nazywam, s? dla mnie szczególnie charakterystyczne dla tego gatunku. No i biały kuper.
ad.2.: Doć jednolite ubarwienie piór zarówno grzbietu, jak i piersiówki, zaraz, przecież kolor nóg, tęczówki i dzioba pięknie to pokazuje.
ad.3.: zewn. pokrywy skrzydeł wykazuj? brak ladów pierzenia, tak samo pier. Nie widze też rdzawych obwódek piór - charakterystycznych dla młodych ptaków.
ad.4.: że to zima to chyba widać (gdyby otoczenie było pozbawione niegu, to miałbym trudnoci).
ad.5.: niebieskoszary z wierzchu i wiecej rdzawego na bokach, a poza tym jak patrze w Jonssona, to widze różnicę w ubarwieniu dzioba między samcem a samic?: samiec ma szary u nasady a samica żółty.
A ten ptaszek - ofiara, to modraszka Parus caeruleus? Tak mi wygl?da.
Więc jest to Krogulec Accipiter nissus ad.; male; 3cy zima
[ Dodano: 2004-07-29, 16:45 ]
A'propos wczeniejszych moich odp., jakże sk?pszych od tej: nie udzielam tak bogatych opisów, jak nie mam czasu na ługie rozpisywanie się. Przecież ja nie mam kompa w domu, tylko w biurze, więc proszę o wyrozumiałoć
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
no to ja też krótko bo z pracy:
krogulec Accipiter nisus samiec ad a pora roku to zima
Uzasadnienie:
sylwetka jastrzęboiwata, długi ogon, patykowate nogi relatywien grube, relatywnie duże oko (w odrużnieniu od jastrzębia) albo jak kto woli mała głowa, br?z na policzkach i sppodzie ciała - to wychodzi że jest to krogulec;
kolor wierzchu ciała szary więc samiec;
gęste pro?zkowanie piersi spodu ciała - ptak dorosłu ad (w jakim wieku to nie wiem );
pora roku zima chyba że jest to fotka gdzie z turcji gdize s? takie białe skały albo sól znad Morza Martwego ( )
Żeby wszystkie drapole tak pięknie pozowały to szkółke trzeba be zwin?ć
Żartuję nie wiem przeciez jak rozpoznać wiek tego krogulca
1. Krogulec Accipiter nisus ad.
2. Szata spocz.
3. Rok życia...
4. Wnioskuję tylko po niegu - zima
5. Tego jestem pewna co stwierdzam po rdzawych bokach - samiec[/hide]
[ Dodano: 2004-08-08, 21:28 ]
[hide]No dobrze. Na przyszłoć bardziej się postaram
1.Krogulec Accipiter nisus Sparrowhawk - długi ogon, patykowate nogi, mała głowa i dziób; linia dzioba w stosunku do głowy "krogulcowa"; plus poniższe cytaty - pasuje krogulaszek
2.ssp. - nie wiem, pewnie nasz
3.szata - dorosła - patrz niżej punkt 6.
4.min.3cy - cyt.Mebs: "dojrzewa płciowo już w wieku 10 miesięcy, gdy jeszcze nosi szatę młodocian?". Rozumiem, że 10 miesi?c życia to juz 2cy; zadany krogulec ma szatę dorosł?, wiec wychodzi min.3cy. dobrze kombinuję ?
5.pora roku - hmm.no widać, że zima
6.płeć - dorosły samiec (cyt.J.:"Samiec ad.jest niebieskoszary z wierzchu i w zmiennym stopniu rdzawopomarańczowy na policzkach i bokach" - tak, tak, tak)
1. Krogulec Accipiter nissus ( długi nogi wskazuja iz jest to Accnis gdyz Accbre rzadziej dostępny miałby krótszy skok, janiejsze skrzydła z ciemniejszymi końcami. Jełi chodzi o inne róznice to tak jak z koniem (jaki jest każdy widzi). pzry takiej obserwacji jak na zdjęciu przy okrelaniu pzrynaleznoci gatunkowej.
2 i 5. szata ad - stalowo siwy grzbiet i skrzydła, pięknie wybarwiony samiec
3. rok życia tekolorki wadcz? o samcu w pełni sił witalnych czyli co namniej 3 rok życia (tak domniemuję, gdyz lepiej znam się na rołinach i łatwiej jest mi ocenić wiek drzewa).
4. Pora roku chyba zima (snieg u nas bywa od paĽdziernika(w górach) do czerwca (w górach, choc zazwyczaj koniec listopada do kończa marca. Stawiałbym jednak na rodek czyli zdjęcie robione było w zimie. Ta paskuda jest bardzo ostrozna i tylko w stanie wygłodzenia pozwala obserwatorowi na bliższy kontakt.
1.Krogulec- Accipiter nisus( wskazuje na to charakterystyczna sylwetka z długim ogonem, oraz pr?żkowanie na bżuchu, które jest wyrażnie poprzeczne, co wyklucza jastrzębia)
2.szata-brak literatury, ale po warunkach atmosferycznych wnoszę że zima
3.nie mam zielonego pojęcia
4.zima
5.samica(brak rdzawego koloru w okolicach bżucha i na zakończeniach piór, więc nie jest to samiec)
Oczywicie jest to Krogulec (Accipiter nisus). Przemawia za tym:
- ogólny wygl?d - wskazuj?cy wyraĽnie na którego z accipiterów
- długi ogon
- krótkie skrzydła - w pozycji siedz?cej sięgaj?ce tylko do połowy ogona
- żółta tęczówka
komentarz napisał/a:
Wszystkie powyższe cechy pasuj? także do jastrzębia i gdy nie ma skali porównawczej i zdjęcie jest wykonane z dziwnej perspektywy, to mog? one nie pomóc w rozpoznaniu czy to nisus, czy gentilis. W naszym przypadku, kiedy zdjęcie ukazuje całego ptaka i kiedy widać, że jest on mały i smukły, nie ma chyba żadnych w?tpliwoci nawet kiedy nie bierzemy pod uwagę ostatniej decyduj?cej cechy wymienionej poniżej
- rdzawe pr?żkowanie na piersi - to cecha najważniejsza. Wskazuje także na płeć ptaka, ale pozwala jednoznacznie wykluczyć Jastrzębia, który nigdy nie ma rdzawej piersi.
2. Szata
Osobnik na zdjęciu jest ptakiem w szacie dorosłej.
komentarz napisał/a:
Oznaczanie szaty zacz?ć należy od tego, że w przypadku krogulca wyróżniamy je tylko dwie, więc ptak może być b?dĽ osobnikiem juvenalnym b?dĽ dorosłym. Bardzo rzadko spotykane s? osobniki porednie - szare z wierzchu ale z pozostałociami juvenalnych br?zowych piór.
o szacie dorosłej wiadczy:
- jednolicie ciemno szary wierzch ciała - osobnik juvenalny byłby bardziej br?zowy
- pierwszorzędówki ciemniejsze niż reszta piór wierzchniej częci ciała - u osobników juvenalnych jest odwrotnie
- regularne pr?żkowanie spodniej częci ciała
- kark jednolitego ciemnego koloru - u osobników juvenalnych jest bardziej psty
3. Rok życia
Ponieważ powiedziałem wczesniej, że jest to osobnik w pełni dorosły, to musi być co najmniej w jesieni 2cy. W tle lezy nieg, więc oznaczenie wieku na jesień 2cy albo starszy jest dopuszczalne. Gdyby w tle było zielono, to trzeba by było się zastanowić, czy nie byłby to co najmniej 3cy.
4. Pora roku
Może zima.
5. Płeć
Osobnik na zdjęciu to samiec. Wskazuj? na to:
- szaroć wierzchniej częci ciał wpadaj?ca raczej w niebieski - u samic kolor wpada raczej w br?z
- rudy kolor pr?żkowania całej spodniej strony tułowia - u samic nawet jeli występuje rdzawy kolor, to jest ok zwykle ograniczony jedynie do szyi, policzków i pokryw usznych.
komentarz napisał/a:
Spotykane s? samice, które s? rdzawe na całej piersi, przez co zdaj? się bardziej podobne do samców. Jest jo jednak rzadkie.
- niemal zanikła biała brew - u samic jest bardziej wyraĽna
Ostateczne oznaczenie brzmi natępuj?co:
Krogulec (Accipiter nisus), ad.; samiec, 2cy albo starszy, zima.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Co da się tu oznaczyć, czyli jakie zadanie stoi przed wami.
1. gatunek
krogulec (Accipiter nisus) żółtawa tęczówka, od jastrzębia w tym ujęciu łatwo go odróżnić po wysoko ogołoconych z piór "patysiowatych" nogach. Poza tym jastrz?b miałby pr?żki w kolorze ciemnym niż br?zowym.
2. szata
ptak dorosły,
3. rok życia
> 2
4. pora roku
pewnie zima
5. płeć.
ciemnoszary kolor wierzchniej czeci ciała + pomarańczowaty policzek
podpowiada iż to samiec.
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum