Na to wszystko wskazuj?:
-granatowy wierzch ciała
-rdzawe zabarwienie boków ciała i policzków
-nieg na około 8:
Wg mnie te cechy pozwalaj? wykluczyć cokolwiek innego.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Trzeba co ruszyć w tej naszej Akademii żeby nie umarła mierci? naturaln? Pozwolę sobie podejć do każdej odpowiedzi indywidualnie Nie będę powtarzać opisu, gdyż mamy kilka modelowych przykładów odpowiedzi, które wam wskażę jako "lekturę obowi?zkow?"
Szymon - nie ma się co rozpisywać - doskonała odpowiedĽ i trafne uzasadnienia. 5
Rey - również prawidłowe oznaczenie. Nieco mniej cech wymienionych, ale uzasadnienie dobre i przekuj?ce 5-
Alcedo - w zabawny sposób opisane, ale generalnie poprawnie 5-
Batman - mogłabym się tu poczepiać literówek i paru błędów. Mój faworyt to "biały kuper" Ale wybaczymy Batmanowi, w końcu jego domen? s? nietoperze, a widać, że naprawdę się starał. Takie rzeczy jak kolor nóg i dzioba raczej nie maj? u krogulca większego znaczenia. To, że w Jonssonie jest tak narysowane to chyba tylko kwestia takiego a nie innego rysunku. Prawdopodobnie. Na zachętę i za uzasadnienie 4+
TatRa - oznaczenie poprawne, aczkolwiek kolor wierzchu ciała okreliłabym jako stalowoniebieski a nie szary W sumie nie mam zarzutów. 4+
Kamikazi - gatunek, wiek i płeć poprawnie rozpoznane, ale brak uzasadnienia! Wierzę Kami, że na przyszłoć się postarasz, ale na razie - 3. Gdyby oznaczenie było złe, a uzasadnienie - dajmy na to - takie jak Szymona czy prof. Anema - dostałaby 4 Tu się uczymy. To nie s? zagadki.
PS Ptaki drapieżnie nie maj? czego takiego jak szata godowa czy spoczynkowa
Kejbii - też zasadniczo nie mam zastrzeżeń, ale można było napisać więcej 4+
Winer - oznaczenie poprawne......
Michał J. R. - wszystko w porz?dku, a cały haczyk tkwi w tym, że w Akademii piszemy nawet o tych całkowicie oczywistych cechach 4+
Cezaryk - gatunek oznaczony poprawnie, wiek już nie, a to trochę dziwi bior?c pod uwagę iż pan student zauważył wyraĽn? domiesznę rdzawej barwy tam i ówdzie. Kompletny brak uzasadnienia 3-
Wereszcz - tylko gatunek oznaczony poprawnie. Serdecznie polecam uważne zapoznanie się z odpowiedziami niektórych osób. Brak uzasadnień W sumie 3-
Anem - no co ja mogę powiedzieć? Chyba tylko to, że nasz profesor zasługuje jak najbardziej na swój tytuł!!!
J_MASTER - oznaczenie poprawne, ale kolejny brak uzasadnienia! 3
Krotom - odpowiedzi prawidłowe, ale braki w uzasadnieniach. Jest miejsce na poprawę A póki co 4
Hubert - tragiczna literówka w łacinie! Dodaj?c praktyczny brak uzasadnienia - powinnam oskalpować :> 3
Uwagi końcowe. Jeli kto nie jest zadowolony z "oceny", zapraszam na konsultacje A na poważnie już - wiem, że nie wszyscy dysponuj? obszern? wiedz?. Postaramy się odt?d przygotowywać z profesorem Anemem stosowne wykłady przed umieszczeniem zdjęcia-ćwiczenia, tak jak to zrobił kolega prof. Tetrao z siostrzanej Siewkologii z "dużymi mewami". Wtedy każdy będzie w stanie napisać tak dobre uzasadnienie, jak Tetrao czy Anem. Szczególnie Szymon powinien być tu podawany za przykład, gdyż jego uzasadnienie jest naprawdę rozbudowane, a nie dysponuje przecież tak specjalistyczn? literatur? jak wasze profesorstwo Uczcie się na odpowiedziach kolegów i koleżanek. My możemy wam tylko podać teorię - nie sprawimy, że zostanie ona w waszej głowie Ćwiczenia zdecydowanie pomagaj?, ale bez wysiłku z waszej strony...
Już to omawialimy nie raz więc nie będę się powtarzać i na tym zakończę to zadanie. Dziękuję panstwu za udział w ćwiczeniach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum