Witam.Dzisiaj na odcinku miejskim Wisły od ujścia Rudawy po ujście Białuchy:
łabędź niemy 470-490, w tym jeden zamarznięty na wysokości Galerii Kazimierz
czernica ok.150
gągoł 1m,2f.
świstun 1m
krzyżówki bardzo liczne
hybryd
gęgawa 1
łyski również bardzo liczne
czapla siwa za ujściem Rudawy
śmieszki,mewy pospolite,duże mewy,kormorany.
Ponadto:kwiczoły,gawrony,kawki,wrony siwe,sroki,bogatki,modraszki.
Dzis podczas wyprawy Kamiennik-Lysina-Lubomir w B. Srednim/Wyspowym (zalezy jak dla kogo ) w lesie prawie calkowite pustki, tu i tam jakies sikory, kilka stadek krzyzodziobow, 2 dz. duze, 1 dz. bialogrzbiety (miedzy Lysina a Lubomirem) oraz zerowiska najprawdopodobniej tego gatunku na Kamienniku (gdzie mile zaskoczyla mnie stara buczyna na N stoku, prawie jak w rezerwacie), dz. zielony (w Porebie).
Aha, najciekawszy chyba byl kos na Kamienniku - 700 m npm, nigdy nie spotykalem w srodku zimy w gorach.
Kraków al. 29 listopada, tyły akademików UR (niestety już nie ten Wydziału Leśnego), Wigilia 2009:
dzięcioł białoszyi - 1 samiec
bażant - 4 kury obserwowane niemal codziennie po dziś (sporadycznie pojawia się kogut) z kolegą Sebą
Rytro - Roztoka Ryterska, 24 stycznia 2010 z rodzinką:
pluszcz - 1 os. na Roztoczance
dzięcioł zielonosiwy - 1 samiec w ogrodzie na osiedlu
Kraków - os. Żabiniec, 31 stycznia (pisałem dziś w temacie zimowania uszatki):
uszatka - 7 os (obserwowane również na tym samym drzewie 1,2 i 4 lutego ale w mniejszej liczbie)
Kraków al. 29 listopada, tyły akademików UR, dziś 8 lutego 2010:
dzięcioł białoszyi - 1 samica żerująca na martwych gałęziach topoli włoskiej
poza tym za akademikami liczne są kosy, kawki, gawrony, bogatki, modraszki rzadziej kwiczoły, pojawiają się raniuszki.
Dzisiaj w Ostrowie koło Tarnowa, obserwowałem bielika, przelatującego nisko wzdłuż koryta Dunajca! Na drzewie natomiast siedział myszołów. Dobrze wybrał, bo wśród suchych badyli widać liczne ślady i otwory w głębokim śniegu zrobionych przez myszy. A tak w ogóle, rzeka z powodu zamarznięcia zrobiła się bardzo wąska. Od kilkunastu dni nie widuję tutaj żadnych mew. Tylko pojedyncze nurogęsi, kormorany lub ewentualnie łabędzie.
Witam.Wczoraj podczas pobytu wraz z Kłowacznikiem na miejskim odcinku Wisły w Krakowie od ujscia Białuchy po ujście Rudawy:
perkoz dwuczuby 1
perkozek 8
gęgawa 1
łabędź niemy ok.520
krzyżówka 650-670
czernica 115-125
głowienka 14
hybryd1
.łyska 220-230
kormoran 100-120
duże mewy 600-700
mewy pospolite liczne
śmieszki bardzo liczne
myszołów 1
Ponadto:
pełzacz 2
grubodziób 1
kwiczoł 7
kos 1
gil 2 widz+głosy
dzięciołduży głos
wrony siwe,gawrony,kawki,sroki,bogatki,modraszki,dzwońce,mazurki.
W Busku Zdroju, w Parku Zdrojowym, obok sanatorium Krystyna, mój znajomy Zbyszek Oziębło, zaobserwował wczoraj około 40 uszatek, a dziś rano ponownie widział ich tam 16-ście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum