Włanie wróciłem z terenu, od kilku dni nic ciekawego. Aż tu pluszcz mój pierwszy tej zimy.
Dwa lata temu obserwowałem już jednego sztukasa ostatniego dnia wrzenia. A tej zimy jakos nie mialem szczescia , az do dzisiejszego dnia. Slyszalem tez nawolujace sie puszczyki,chyba odwilz je do tego zachecila ???
Ano pewnie st?d, ze na Pomorze przylatuj? pluszcze z Skandynawi na ferie zimowe, natomiast u nas w górach (w Rabce) widziałem miejscowe ptaszki w rodku zimy. Te kilka par zachowywało się wręcz terytorialnie.
Podobno zaczeły się już lęgn?ć na północy PL, czy to prawda?
PS. Włanie, głupie pytanie, zaraz sprawdze w "Awifaunie polski"
O zimowaniu i gniazdowaniu skandynawskiego podgatunku pluszcza C.c.cinclus, mozna poczytac w Notatkach ornitologicznych z 1993r. tom 34, zeszyt 3-4. Jesli ktos takowe posiada.
Tez jestem ciekawy, co tam pisza w Awifaunie...
Awifauna z duzej a Polska..., przepraszam, polska z malej literki....
Niedlugo powstanie wierszyk Kto Ty jestes? - Ptasiarz maly , jaki znak Twoj (no to akurat moze zostac), ... itd.
W "Awifaunie Polski" o zimowaniu pluszczy pisz? tak: jest zjawiskiem nierzadkim, podczas styczniowych liczeń ptaków wodnych w 1985 zanotowano 243 os., a w 86 i 87 po 185 os. (nieokrelonych podgatunków), na Mazowszu i Ziemi Łódzkiej sporadycznie. Natomiast na obszarach podgórskich ma miejsce regularne zimowanie formy Cinculus cinculus aquaticus.
Podgatunek północny C.c. cinculus zimuje na Pomorzu i Mazurach w iloci 250 - 400 os. Specjalne badania przeprowadono na przełomie lat osiemdziesi?tych i dziewięćdziesi?tych.
Kroniki towarzyskie odnotowały i uznały za ewenement małżeństwo mieszane tych podgatunków, lub odbył się pod Wejherowem. Tam też nowożeńcy uwili gniazdko... Pan młody pochodzi z parafi w Szwajcarii a panna z rodkowej Szwecji. W odróżnieniu od Homo sapiens zaobr?czkowane były w wieku pisklęcym i st?d wszystko wiadomo. Było to w 1993 roku, kronikarzem rodzinnym był Arek Sikora, gratulacje!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum