zobaczę co się da zrobić, ale nie sądzę, żeby samo zdjęcie dużo dało... najlepiej byłoby zastać przy norce jej właściciela, a to jest raczej niewykonalne..
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
najlepiej byłoby zastać przy norce jej właściciela, a to jest raczej niewykonalne..
Można powąchać, często podobno z norek zimorodka czuć rybi zapach, nie wykluczone, że juz się ulotnił, a po lęgach zimorodki chyba w norkach nie przesiadują, w tej sytuacji pozostaje jedynie czekać do przyszłego roku, licząc na to ,że zimorodki lubią gnieżdzić się w tych samych miejscach.
Można powąchać, często podobno z norek zimorodka czuć rybi zapach, nie wykluczone, że juz się ulotnił,
Z wszystkich zajetych nor zimorodka, które widywałem , pod koniec lęgu zawsze wylewały się cuchnące ekskrementy - kilkunasto- kilkudziesięciocentymetrowy brązowy zaciek na skarpie poniżej otworu wlotowego.
Można powąchać, często podobno z norek zimorodka czuć rybi zapach
w takim razie spróbuję następnym razem coś wyniuchać
wieslawbaginski napisał/a:
w tej sytuacji pozostaje jedynie czekać do przyszłego roku, licząc na to ,że zimorodki lubią gnieżdzić się w tych samych miejscach.
to jest już niestety niemożliwe, bo owa norka znajduje się za małym olszowym laskiem, który wiosną i wczesnym latem jest zalany na co najmniej 0.5 metra..
KrzyH napisał/a:
Z wszystkich zajetych nor zimorodka, które widywałem , pod koniec lęgu zawsze wylewały się cuchnące ekskrementy - kilkunasto- kilkudziesięciocentymetrowy brązowy zaciek na skarpie poniżej otworu wlotowego.
zacieku na pewno nie ma więc prawdopodobnie to nie będzie nora zimorodka, chociaż wał przy wejściu jest tak usypany, że raczej nic by się z norki nie wylało.
wygląda na to że nigdy się nie dowiem czyja to norka, ale teraz powątpiewam w możliwość gniazdowania w niej zimorodka, a spytałem, gdyż wydawało mi się, że kiedyś w jakiejś książce znalazłem wzmiankę o lęgach zimorodków w dziuplach i różnych norach...ale nie jestem pewien gdzie i czy na pewno o zimorodku było tam napisane
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
1.lipca razem z siostrą (Wiktoria) poszłam o 5 rano na ptaki. Zuwazyłąm razem z nią parkę zimorodków polującą na ryby dla młodych. Mam pare fotek zrobionych przy tych czynościach.
PS Wiki umiera ze śmiechu
122.JPG
Plik ściągnięto 192 raz(y) 9.83 KB
121.JPG
Plik ściągnięto 4 raz(y) 33.05 KB
124.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 24.31 KB
_________________ Witaj ranek
miłe słonko grzeje
rano wiele niespodzianek
a na dworze śniegu breje
widzisz siebie,
widzisz ptaka,
który lata na niebie,
i szuka ssaka.
Qrcze, zapomniałam myszoskoczki wylogować i napisałam posta w jej imieniu Proszę o kasacje tego powyżej.
zmoderowane
zrobione
Ta parka zimorodków to prawdopodobnie te same ptaki co rok temu (widocznie się im tu spodobało ). Mój dziadek też się cieszy, bo nie lubi jak mu małe rybki spławik trącają
Najaktywniejsze są rankiem ok. godziny 6-8 (wtedy co chwilę wlatują do norki z rybką i najłatwiej wtedy zaobserwować 2 osobniki na raz). Siadają czasem nawet na dość wysokich drzewach (na wyskokości ok 3m) lub płocie.
A udało wam się kiedyś zaobserować zawisającego nad wodą zimorodka? Bo mi tak (na początku myślałam, że to gąsiorek, a gdy się zorientowałam, że zimorodek to już przestał zawisać, ale następnym razem postaram się nakręcić filmik).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum