Skarpa, w której jest norka została nietknięta ale pobliskie drzewa wycięli doszczętnie i skarpa jest w tej chwili odsłonięta. I cały czas wyrównują tam teren, który os skarpy dzieli rzeka (niezbyt czysta ale pełna ryb). Dlatego mam pewne wątpliwości czy zimorodek jeszcze tam gniazduje, a przenieść się raczej nie może bo to jedyna skarpa w pobliżu
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
mam sprawe... znalazłam rannego zimorodka... czy ma on szanse na przeżycie ??? co mam zrobić ???? ma ranne skrzydełko, a z tego co wiem one sa pod ochroną...
Chyba nikt z forumowiczów nigdy nie opiekował się tym gatunkiem ptaka , stąd taka cisza ? Ja również nie mam takiego doświadczenia. Sądze jednak, że mięso świeże, nie solone, nie powinno mu zaszkodzić . W naturze je on rybki o długości 7-8 cm . Proszę nie zapominać o pojeniu ptaka. Ogólne informacje o opiece nad ptakami można znależc na stronie : http://www.stop.eko.org.pl/portal/
Proszę się skontaktować z tym Towarzystwem, przypuszczam, że poproszą o przekazanie ptaka do ptasiego azylu przy Zoo w Warszawie bo dłuższa opieka może być uciążliwa i chyba doradzą w jaki sposób go przekazać.
Czy wie ktoś może czy zimorodki mogą się gnieździć w norach w wypróchniałym drewnie.............. Pytam ponieważ ostatnio natrafiłem na takową norkę w powalonym pniu, a jej wlot był obklejony błotkiem.....
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum