A wiek ktoś może czy zimorodki są płochliwe? Bo znam jedno miejsce gdzie się gnieździły ale od 2 lat zostało ono trochę zdewastowane i od tego czasu już zimorodków nie widziałem ale słyszałem na tym odcinku rzeki piski, które przypominają zaniepokojonego zimorodka.
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
to zalezy o co Ci chodzi
'znam' zimorodka który dał sie podejsc na kilka metrów i nic sobie ani z mojej obecności ani z przechodzących ludzi nie robił, a ostatnio z Kubaman'em mielismy przypadek gdzie nie dało sie go nawet sfotografować
a jesli chodzi o gniazdowanie, jeśli norka i otoczenie "zostałi troche zdewastowane" a rzeka ma inne dobre miejsca to sie przeniesie pewnie gdzieś indziej
Kiedy na początku maja widziałam jednego zimorodka nad moim stawem (nieduży zbiornik z mętną wodą, obok niewielka rzekczka), to się zdziwiłam i myślałam, że to tylko przelotny osobnik, ale gdy na początku czerwca znowu zobaczyłam zimorodka to był dla mnie szok Ale spotkała mnie jeszcze większa niespodzianka- podczas pływania w stawie, obejrzałam dokładnie skarpy (które zresztą nie są zbyt wysokie) i odkryłam norkę świetnie nadającą się dla tego "żywego klejnocika natury", mało tego wydawało mi się, że ze środka nory słyszę piski. Chcąc miec pewnośc, zaczaiłam się na drugim brzegu i udało mi się kilka razy zaobserwowac wletującego i wylatującego z nory zimorodka
Mam tylko nadzieje, że poziom wody się nie podniesie zbytnio (mój dziadek mówi, że już wyższy nie będzie, ale ja i tak się boje).
Zamieszczam zdjęcia owej nory i lokatora
PS Zapomniałam dodac, że w okolicy są jeszcze 2 stawy podobnej wielkości (tzn. do jednego jest kilka metrów, a do następnego kilkanaście)
PS2 Są już dudki, są zimorodki, jeno kraski brakuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum