Mam pare pytan dotyczacych tego ptaszka. Moze jakis biegly ornitolog moglby mi pomoc. Ale do rzeczy. Jakie sa dokladnie cechy roznicujaca samca od samicy, na co zwracac uwage w okresie zimowym, czy mozna rozroznic wiek na podstawie ubarwienia?
Mialem okazje dzisiaj obserwowac jedna sztuke, poczatkowo myslalem ze samiczka, ale jak zaczalem przegladac opisy to wychodzi mi, ze mogl to raczej byc samiec w "pierwszej zimie". A moze to po prostu szata zimowa samca?
Takim nie jestem ale sprobuje pomoc wiedza literaturowa...
cyt. za Lars Jonsson
... zawsze rozpoznawany po dwoch bialych paskach pokrywowych i oliwkowozielonym kuprze. W szacie spoczynkowej ( w zimie) efektowne barwy samca sa przytlumione brazowawymi koncowkami pior, a dziob jest zoltawy; samiec subad. ma jescze wiosna 2. roku ciemne paski na karku typowe dla samicy
Mlody jest podobny do samicy rozni sie jasnym dziobem i bledszym kuprem...
Z wlasnego doswiadczenia powiem tak: generalnie mlody samiec lub samiec w zimie jest bardzo podobny do samicy , ma jednak bardziej rdzawe zabarwienie piersi i lotek III rz, oraz rudy policzek. A wiekszosc dzioba jest jasna.inne jest tez zabarwienie glowy - widac jakby niwyrazny szary kaptuek. W zimie u samca, bardziej niz u samicy, kontrastowy jest tez rysunek na skrzydle.
Tymczasem dorosla samica ma barwe piersi raczej wroblowoszara i z daleka bez lornetki od wrobla mzna ja rozroznic najlepiej po dwoch paskach skrzydlowych - widocznych w kazdej szacie...
Dzieki za informacje, ale nadal nie jestem przekonany czy to mlody samiec czy samica
Wygladalo to to tak:
Glowa raczej szara z zarysem delikatnej maski na na policzkach w kolorze szarordzawym, ale bardzo delikatnym, slabo zaznaczonym. Dwa delikatne paseczki biegnace rownolegle przez glowe na kark. Plecy brazowawe, z widocznym delikatnym prazkowaniem, kuper zoltozielony (intensywna barwa). Nozki brazowawe, brzuszek szary, piers nieznacznie odcinajaca sie od brzucha, nieco ciemniejsza z lekkim rdzawym nalotem, ale tez bardzo delikatnym. Na skrzydlach charakterystyczne paski.
Moim zdaniem jest to na pewno samiec. A paski na karku wskazuja ze rzeczywiscie moze byc to ptak mlody... czy cecha ta wystepuje u doroslych samcow w szacie spoczynkowej - nie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum