FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapytanie o Jerzyki
Autor Wiadomość
barnej 

Wysłany: 2003-10-24, 18:45   Zapytanie o Jerzyki

Od wielu lat w budkach lęgowych na 10 piętrze wieżowca gnieżdż? się Jerzyki. W tym roku doszło do drugiego lęgu który zacz?ł się na pocz?tku lipca ( pierwszy zacz?ł się na pocz?tku maja) . Dokładnie 18 wrzenia młode i najprawdopodobniej jeden dorosły ptak opuciły gniazdo . Pragnę zauważyć , iż od połowy sierpnia ptaki tego gatunku praktycznie zniknęły z nieba. Czy jest to zjawisko doć pospolite?

pzc 

Wysłany: 2003-10-24, 23:25   

to normalne dla tego gatunku, ktory tak naprawde dosc krotko przebywa u nas w kraju. Ptaki przylatuja przecietnie w pierwszych dniach maja a odlatuja w ostatniej dekadzie sierpnia, poczatkach wrzesnia, w niekture lata terminy moga ulec przesunieciu. Jest to gatunek migrujacy noca dodatkowo generalnie bardzo wysokowiec stad nielatwo dostrzec migrujace osobniki, uchwycic moment odlotu. Dodatkowo komplikuje sprawe niezwykle ciekawe przystosowania gat do takowego a nie innego zycia w chmurach. Niekiedy w chwili wystapienia niekorzystnych warunkow atmosferycznych ptaki znikaja na kilka dni z okolicy bo po kilku dniach wrocic (czesto gdy mlode w gniazdach) i dalej zajmowac sie piskletami (pisklaki sa na tyle twarde (przystosowane fizjologicznie) ze na luzie wytrzymuja taka glodowke. W przypadku zalamania pogody w Gdansku miejscowe jerzyki zeruja w Skandynawii:) takie sa twardziele - to tak z rospedu o czarnych. wyjatkowo bywaja jeszcze obserwowane w pazdzierniku ale to tylko wyjatkowo i pojedynczo te ktorymsie pomieszalo pod czerepem i przylecialy na wakacje do nas.
ps. W grudniu ponoc lataja nad glowami blekitne jerzyki tyle ze jeszcze nikt w Polsce nie potwierdzil dotychczas ich wystepowania. Moze wiec warto patrzec w niebo....proponuje wtedy gdy ma inna barwe niz ptaki ba za nic ich nie mozna ponoc dostrzec w gorze

Mirek 

Wysłany: 2003-10-25, 08:21   

Zaciekawiła mnie informacja o tym, że jerzyki wyprowadziły 2 lęgi. Czy to jest pewne? Nigdy o tym nie słyszałem! Sam kiedy widziałem wlatujace do gniazda jerzyki jeszcze 18 wrzesnia, podczas, gdy inne dawno juz odleciały. S?dziłem jednak, że jest to jaki lęg powtarzany po utracie poprzedniego lub poprzednich! Dla ciekawych podam, że główna masa jerzyków przylatuje do Siedlec od wielu lat pomiędzy 8 a 11 maja. Oczywicie w terenie zdarzaj? sie już np. 1 maja czy tez w ostatnich dniach kwietnia! Odlot również jest regularny. Większoć ptaków znika w okolicach 10-12 sieppnia. natomiast jakie pojedyncze ptaki widywałem jeszcze w końcu kwietnia!

Marfu 

Wysłany: 2003-10-25, 08:36   

Kwietnia???

Mirek 

Wysłany: 2003-10-25, 08:37   

oczywicie, że wrzenia - przepraszam! I dziękuję za uwagę!

barnej 

Wysłany: 2003-10-25, 11:41   Jerzyki

Były napewno dwa udane lęgi-tylko nie mam pewnoci czy jednej pary . Pierwsze młode opuciły gniazdo z pocz?tkiem lipca, natomiast drugie młode były w gnieĽdzie aż do 18 wrzenia. Regularnie karmił je prawdopodobnie tylko jeden dorosły ptak. 19 wrzenia całkowicie ustały piski młodych, które wczeniej były bardzo chałaliwe. Jak wczeniej wspominałem poza tym jednym dorosłym ptakiem, innych tego gatunku od dawna już nie widziałem na niebie. Były tylko Jaskółki-też tylko do połowy wrzenia.

Mirek 

Wysłany: 2003-10-25, 16:46   

Może rzeczywicie, niektóre pary próbuj? przystepować do drugiego lęgu!

Jurek7 

Wysłany: 2003-10-27, 13:45   

Pan Jerzy Desselberger mówił mi kiedy, że ile razy wypuszczał wyleczonego jerzyka, we wrzeniu, paĽdzierniku, to ledz?c odlatuj?cego ptaka zauważał, że doł?czył do dzikich jerzyków b. wysoko.

Dla wyjanienia: to grafik, autor znaczków pocztowych :D i opiekun ptaków w domu. Ma gigantyczn? wiedzę o leczeniu i zachowaniu ptaków, głównie wróblowatych, które kilkadziesi?t lat kurował w domu - szkoda, że nigdzie jej nie spisał ani nie opublikował :(

J.

barnej 

Wysłany: 2003-10-28, 07:43   Jerzyki

Od dłuższego czasu ( tzn. od momentu zamontowania pierwszych budek lęgowych) bacznie obserwuję tryb życia Jerzyków ( przyloty, odloty itd. ). Jak dot?d ostatnie Jerzyki widywałem na przełomie Sierpień-Wrzesien ( za wyj?tkiem tego roku-18 Wrzesien ). Toteż bardzo ciekawie przedstawiaj? się informacje o możliwoci opserwowania tego gatunku pod koniec Wrzenia, a nawet w PaĽdzierniku. Mylę, że s? to odosobnione i pojedyncze przypadki, ale niekoniecznie. Osobicie chciałbym zobaczyć te miłe i hałaliwe ptaszki o tej porze roku w naszym kraju. Może kiedy! Pozdrawiam

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-10-28, 07:52   

to może z motolotni bo ponoć o tej porze wysooooko lataj? :wink:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Odpowiedz do tematu