faktycznie troche ja przypomina, jednak Larus genei ma nieco cienszy, dluzszy i jasniejszy dziob i przede wszystkim czolo lagodnie schodzace do lini dzioba, "zagadkowa mewa" ma czolo dosc strome...
ubarwienie lotek Irz u mewy cienkodziobej jest bardzo podobne do smieszki , na zalaczonym zdjeciu widzimy jednak wyrazne perelki na czarnych lotkach co u L. genei nie wystepuje.
Jak na cienkodzioba to teczowka jest tez duzo za ciemna.
Ale zgadzam sie gatunki, bardzo podobne - dlugie nogi, dlugi czerwony dziob...
znacznie ulatwilo by zadanie gdyby zagadkowy ptak byl w szacie godowej - wtedy glowa jest lekko popielato przyproszona i na zdjeciach tej jakosci bylaby nie do pomylenia
Rzeczywiscie ptaszysko podobne do Larus genei - mewy cienkodziobej ale tak:
dziob u tego zagadkowego gatunku jest krotszy i nieco masywniejszy niz widac to u genei, czolo cirrocephalus jest bardziej strome w stos. do dzioba. Glowa genei jest bardzo wydluzona i plaska. U ptakow ad mewy cienkodzibej teczowka jest jasniejsza niz ta na zdjeciu . Mewa cienkodzioba ma ubarwienie lotek Irz bardzo podobne do smieszki - tzn u ptaka siedzacego sa z wierzchu jednolicie czarne - tu natomiast widzimy wyrazne perelki jak u mewy srebrzytej np.
Skoro juz "poczulam wladze" to Szymon, posty sa tak podobne, ze czytanie jednego pod drugim wprowadza totalny metlik w glowie
Istnieje "edytuj" i powinnismy z niego korzystac...
To tyle gwoli moderatorstwa
Od kiedy zostales mewiarzem?
Drugiego posta tez nie widzialem... wiec zrezygnowalem
Teraz rzeczywiscie widze ze jednak zostaly wyslane...
Przepraszam, zwlaszcza moderatora
PS Jezeli Twoja wladza siega az tak daleko to mozesz jednego usunac
Moge Tylko wyedytuj i skoreluj informacje. Usunelabym od razu, ale zauwaz ze czesc wiadomosci w drugim poscie jest nowa, a szkoda by bylo kasowac jesli ktos ma cos madrego do powiedzenia...
I ponawiam pytanie - od kiedy zostales mewiarzem? Zeby zgadnac mewe nie wystepujaca w Polszcze... No no...
EDIT: a apropo niepojawiania sie postow. Ja mam "blank screen" po kliknieciu "wyslij" srednio 7/10 wyslanych postow. Po prostu to ignoruje i wracam do http://www.bocian.org.pl/forum/ - post pojawia sie jesli nie od razu to po jakims czasie.
Oczywiscie nie jest dobrze, ze tak sie dzieje, ale jak widzisz posty jednak sie pojawiaja. Cierpliwosci
Ostatnio zmieniony przez kessy 2004-03-02, 18:02, w całości zmieniany 3 razy
Oczywiscie nie jest dobrze, ze tak sie dzieje, ale jak widzisz posty jednak sie pojawiaja. Cierpliwosci
Posty się owszem pojawiaj?, natomiast ani nie s? liczone, ani wywietlane na forum głównym jako ostatnio dodane w temacie.
P.S. Żeby znowu nie wyszło, że mi na iloci postów zależy. Piszę to, bo jest to dowód na dalsze niewłaciwe działanie forum.
P.S. #2 Przepraszam za dygresję od tematu mewy. Teraz wracaj?c. Chciałem napisać, że to cienkodzioba, ale skoro Szymon napisał, że to co innego, to ja się już nie odzywam
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Szymonie mógłby napisać, kto i kiedy poruszał ten temat.
napisalem ci na gg... nie dostales? to bylo na liscie dyskusyjnej, jakis dwa, trzy tygodnie temu...
archiwum listy jest bodajze dostepne na stronie www.amu.edu.pl
http://main.amu.edu.pl/mailman/listinfo/ptaki
Pod tym adresem w archiwum z lutego, dokopałem się do linków gdzie był poruszany ten temat. Dzięki, moja ciekawoć została zaspokojona.
Faktem jest że, w Londynie można zobaczyć ptaka z dowolnego miejsca na ziemi. W Regents Parku maj? kolekcje ok.100 gat. ptaków wodnych.
Choć wydaje mi się , ze jeli ptak ten był zbiegiem z hodowli to powinien mieć obr?czke.
Choć wydaje mi się , ze jeli ptak ten był zbiegiem z hodowli to powinien mieć obr?czke
Nie zawsze ptakom hodowlanym (zoo, parki, prywatne hodowle) zaklada sie obraczki niestety. Gdyby robili tak zawsze zaoszczedzilo by to wielu klopotow - kazdy mialby wtedy pewnosc ze np. flaming ktorego widzi pochodzi z Camargue, a nie z Chorzowa, lub Warszawy
Podobno jesli sie juz obraczkuje hodowane ptaki to zaklada sie obraczke na prawej nodze, ale i to nie jest rugula...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum