Ostatnio będ?c w terenie doszedłem do wniosku ze najlepszym terenem do obserwacji jest wysypisko mieci... żart... byłem w ten ostatni pi?tek (27 luty) w białowierzy, fakt ze pogoda była raczej nie zabardzo, sypał nieg. i w lesie kompletnie nic sie nie ruszało,poza sikorami i czyżami. następnie pojechalimy na wysypisko miejskie do Hajnówki. nie było tam zadnych ''perełek'' ale sporo kruków,myszaki zwyczajne i włochate,grubodzioby, 3szpaki no i oczywicie wróble ,mazurki i bogatki.
pytanko: czy często prowadzicie,o ile w ogule,obserwacje w pobliżu wysypisk, i jakie ptaki tam widujecie???
Teraz czas zabardzo mi nie pozwala na siedzenie w terenie, ale dawniej jezdzac pociagiem czesto mijalem pewne wysypisko na tarsie katowice-krakow i tam zawsze klebily sie mewy...
Na licie Ptaki często s? doniesienia z nieczynnego już chba wysypiska w Łubnej pod Warszaw?. Namor mówi, że ciekawsze jest to czynne wysypisko na Bemowie.
W mich rodzinnych Markach (pod Warszaw?) było kiedy wysypisko obsługuj?ce Warszawę. Oczywicie okupowane przez mewy - o ile pamiętam to nawet siodłate i żółtonogie.
Mewy wszelakiej masci.
Widziane osobiscie:
- siodlata
- srebrzysta
- bialoglowa
- pospolita
- smieszka
Nieosobiscie:
- zoltonoga
- blada
Inne nie wiem, nie pamietam. Nie wdaje sie tez w podgatunki.
I z innych osobistych: zimujace dzierlatki, bielik, blotniak zbozowy, polujaca samica jastrzebia, krogulec, myszolow, sokol wedrowny (w polu widzenia), pustulka, pliszki siwe i zolte latem... A, nie bede wymieniac wszsytkiego
Ostatnio zmieniony przez kessy 2004-03-02, 18:17, w całości zmieniany 1 raz
Na licie Ptaki często s? doniesienia z nieczynnego już chba wysypiska w Łubnej pod Warszaw?. Namor mówi, że ciekawsze jest to czynne wysypisko na Bemowie.
Znaczy się nie tylko Ty gustujesz w mieciach
A ja wielokrotnie przejeżdżaj?c koło nieczynnego już wysypiska na moim Bemowie z ciekawszych ptaków widziałem tam tylko myszołowy, mewy mieszki i kruki nie licz?c zabł?kanych bażantów na okolicznych łakach.
Mieszkam w Siemianowicach ?l?skich i jest u mnie w miecie jedno z większych wysypisk mieci w regionie. Prowadzone jest metod? jak? specjalistyczn?, przez włosk? (bodajrze) firmę. ?mieci s? układane warstwowo i przez specjalne rury odprowadzany jest z dolnych pokładów gaz (metan chyba - na chemii się nie znam ).
Przyznam szczerze, że jeszcze nie byłem tam w celach ornitologicznych, więc nie wiem jakie gatunki można tam spotkać. Na pewno jest pełno mew i gawronów, bo te kr?ż? nad obszarem wysypiska. Rozmawiałem ostatnio z Szymonem i mówił, że na tym wysypisku prowadzi się liczenia mew. Musi ich tam więc być sporo.
Czytam wasze wypowiedzi o tym, co na takich wysypiskach można zobaczyć i powiem szczerze, że nie mylałem, że jest taka różnorodnoć gatunkowa. Po tym wszystkim chyba jednak wybiorę się i przekonam naocznie... Smród trzeba będzie wytrzymać. Mam nadzieję, że się opłaci.
Z drugiej strony, to nie wiem, czy taka liczba gatunków, która za obszar życia wybieraj? wysypisko, jest powodem do zadowolenia. Czyż nie oznacza to, że ptaki te id? po prostu na łatwiznę...
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Mieszkam w Siemianowicach ?l?skich i jest u mnie w miecie jedno z większych wysypisk mieci w regionie. Prowadzone jest metod? jak? specjalistyczn?, przez włosk? (bodajrze) firmę. ?mieci s? układane warstwowo i przez specjalne rury odprowadzany jest z dolnych pokładów gaz (metan chyba - na chemii się nie znam ).
Nie wiem czy na takim cudzie jest co do jedzenia dla ptaków.
Nie wiem czy na takim cudzie jest co do jedzenia dla ptaków.
Jest. Nie znam dokładnie technologii, która jest tam stosowana, ale gazy odprowadzane s? z tych terenów, gdzie mieci zostały już przykryte ostatni? warstw? gleby. PóĽniej obszary tak zrekultywowane maj? być podobno obsadzone rolinnoci?.
Tam natomiast, gdzie mieci s? cały czas przywożone, s? one zawsze wierzchni? warstw?.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Pojechalem ostatnio na wysypisko z doktorem od mew Jackiem Betleja... miejsce faktycznie nieprzyjemne ale wrazenia bywaja przednie...
Obserwowane przez nas mewy czekaly az traktor wysypiskowy odgrzebie wierzchnia warstwe smieci a wtedy rzucaly sie na wszystko co popadnie... widzialem nawet srebrzysta pozerajaca caly pasztet w fabrycznie jescze zamknietej folii , troche potrwalo zanim mewa to polknela... wybaluszyla az galy z wysilku
Wysypisko stanowi tez niemale zagrozenie dla ptakow niedawno widzialem smieszke lecaca ze spadochronem z worka foliowego przytroczonym do nogi
Szczecinscy obraczkarze wykorzystali duze zamieszanie panujace podczas zerowania na wysypisku i wypracowali metode obraczkowania glodnych mew. Kladzie sie taki na ziemi z jakims smakolykiem na brzuchu i czeka az taki niespodziewajacy sie niczego glodomor rozsiadzie sie na tak przygotowanym stole... wtedy ten go haps!
Wracajac do synantropizacji u puchacza... w Niemczech proces ten zaszedl tak daleko, ze sowa ta stala sie dosc czestym gosciem rowniez na smietniskach, gdzie poluje praktycznie wylacznie na szczury...
Tak... Wysypiska smieci sa rewelacyjne... Onego czasu jak jezdzilem do Gdanska do mojej obecnej Zony, a owczesnej Narzeczonej, zabierala mnie na romantyczne spacery na wysypisko w Szadulkach pod Gdanskiem... Pamietam mewy blade. I mase mew srebrzystych, ktroe byly intensywnie odlawiane i obraczkowane. Ilosci (wrecz, bo nie liczby...) mew byly przeogromne.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Z drugiej strony, to nie wiem, czy taka liczba gatunków, która za obszar życia wybieraj? wysypisko, jest powodem do zadowolenia. Czyż nie oznacza to, że ptaki te id? po prostu na łatwiznę...
Dostosowanie do warunków. Człowiek jest wytworem ewolucji a więc i częci? natury, co za tym idzie również jego działalnoć. To duża generalizacja i uproszczenie oczywicie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum