Letnia woda, moze byc troche z mydlem, do rozpuszczenia, potem taka rozmoczona mozna oddzielac kostki od siersci. A potem jest juz tylko zabawa z oznaczaniem...
Wszedłem w posiadanie wypluwki (czyjej nie zdradzę - sami j? będziecie oznaczać w zagadkach ) i mam pytanie:
czy trzeba dokonywać jakich dodatkowych czynnoci aby takowa zrzutka się nie rozpadła ("moja" w przeważaj?cej częci zbudowana jest z pancerzy owadzich).
Miałem zamiar "potraktować" j? lakierem bezbarwnym do paznokci... ale ciekaw jestem czy macie jakie inne sposoby/propozycje 8)
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
nie miałem doczynienia z wyplówkami w większoci zbudowanych z owadzich pancerzy, raczej zawsze takie z sierci i koci.
najlepiej ni? ''nie rzucaj'' to może będzie się trzymała.......
no wiesz jak j? poci?gniesz lakierem , to juz się raczej nie nada do rozebrania i stwierdzenia składu gatunkowego ofiar, chyba ze chcesz j? mieć w całoci, do postawienia na telewizorze
Może wejdz na te linki sowie typu owling.com czy owlpages.com, kliknij na "owlets" i tam cxzy dja sposoby konserwacji..albo ja to zaraz zrobie. Jak znajdę co, dam tu info
[ Dodano: 2004-08-07, 15:58 ]
Tam nie znalazłem, ale pogugluję..:)
Ooo, mam cos z "wyplówkowej" strony:
Zebrane wypluwki należy przetrzymywać w zamkniętych pojemnikach, gdyż mog? zawierać larwy moli, które chętnie odżywiaj? się resztkami sierci znajduj?cej się w wypluwce. Jednak jeli maj? być przechowywane dłużej w taki sposób, należy je przed włożeniem wysuszyć, aby nie zapleniały w zamkniętym pudełku. W tym celu wystarczy je włożyć na kilkanacie minut do tradycyjnej kuchenki (w temperaturze ok. 200°C) lub na 20 sek. do kuchenki mikrofalowej.
..
Dzis chodzac po lesie sosnowym w poblizu Stargardu natrafilem prawdopodobnie na noclegowisko albo zimowisko jakis ptakow. ok. 20 metrow kwadratowych pod drzewami pokryte bylo takimi oto wyplowkami. Zabralem dwie sztuki do domu
A patrzyłe czy co na tych drzewach siedzi?! Rzeczywicie, najprawdopodobniej mog? to być wypluwki włanie uszatki. Ptaki kryj? się wród gęstych gałęzi. Trzeba czasem mocno się przygl?dać, aby je dostrzec...
Miejsce to bylo na skraju lasu. Wlasnie o to chodzi ze drzewa byly dosyc rzadkie - mlode podrosniete sosny. Wszystko przejrzyscie bylo widac, ale zadnej sowy nie zauwazylem. Byla to godz. 16 .... moze juz zaczely sie gdzies krecic, albo poprostu przestraszyly sie i zwialy. No nic, przejde sie tam jeszcze kiedys ....
Słyszałam że można zidentyfikowac dany gatunek sowy w terenie po samej wypluwce..Czy to prawda?Gdzie można znaleĽc opisy wypluwek dla każdego gatunku?Czy rzeczywicie s? takie różnice?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum