FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypluwka / zrzutka
Autor Wiadomość
emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-03-20, 11:05   Wypluwka / zrzutka

Czy wie ktos moze jakie sa sposoby preparowania wyplowek, od strony technicznej. Po prostu dlubanie na sucho czy moze jakies inne pomysly?

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-03-20, 11:13   

Letnia woda, moze byc troche z mydlem, do rozpuszczenia, potem taka rozmoczona mozna oddzielac kostki od siersci. A potem jest juz tylko zabawa z oznaczaniem... ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Piotrek 

Wysłany: 2004-03-20, 13:49   

Dobrze oddzielac kosci od siersci jak? igielka, zgłebnikiem czy wykałaczka gdyz niektore sa bardzo delikatne i latwo je polamac. A wtedy zidentyfikowanie jest dosc trudne. Powodzenia :wink:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-08-05, 12:05   wypluwka

Wszedłem w posiadanie wypluwki (czyjej nie zdradzę - sami j? będziecie oznaczać w zagadkach :mrgreen: ) i mam pytanie:
czy trzeba dokonywać jakich dodatkowych czynnoci aby takowa zrzutka się nie rozpadła :?: ("moja" w przeważaj?cej częci zbudowana jest z pancerzy owadzich).
Miałem zamiar "potraktować" j? lakierem bezbarwnym do paznokci... ale ciekaw jestem czy macie jakie inne sposoby/propozycje :roll: 8)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

TatRa 

Wysłany: 2004-08-05, 14:17   

W formaline j?....

pawelput 

Wysłany: 2004-08-05, 14:36   

Eeeeno w formalinie to się może rozpać.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-08-05, 14:56   

nie miałem doczynienia z wyplówkami w większoci zbudowanych z owadzich pancerzy, raczej zawsze takie z sierci i koci.
najlepiej ni? ''nie rzucaj'' :wink: to może będzie się trzymała.......
no wiesz jak j? poci?gniesz lakierem , to juz się raczej nie nada do rozebrania i stwierdzenia składu gatunkowego ofiar, chyba ze chcesz j? mieć w całoci, do postawienia na telewizorze :wink:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2004-08-07, 14:47   

Może wejdz na te linki sowie typu owling.com czy owlpages.com, kliknij na "owlets" i tam cxzy dja sposoby konserwacji..albo ja to zaraz zrobie. Jak znajdę co, dam tu info :razz:

[ Dodano: 2004-08-07, 15:58 ]
Tam nie znalazłem, ale pogugluję..:)

Ooo, mam cos z "wyplówkowej" strony:

Zebrane wypluwki należy przetrzymywać w zamkniętych pojemnikach, gdyż mog? zawierać larwy moli, które chętnie odżywiaj? się resztkami sierci znajduj?cej się w wypluwce. Jednak jeli maj? być przechowywane dłużej w taki sposób, należy je przed włożeniem wysuszyć, aby nie zapleniały w zamkniętym pudełku. W tym celu wystarczy je włożyć na kilkanacie minut do tradycyjnej kuchenki (w temperaturze ok. 200°C) lub na 20 sek. do kuchenki mikrofalowej.
..

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2005-02-13, 17:41   

Dzis chodzac po lesie sosnowym w poblizu Stargardu natrafilem prawdopodobnie na noclegowisko albo zimowisko jakis ptakow. ok. 20 metrow kwadratowych pod drzewami pokryte bylo takimi oto wyplowkami. Zabralem dwie sztuki do domu

TUTAJ ZDJECIE

Wydaje mi sie ze to sprawka sowy uszatej, ale czekam na opinie lub potwierdzenie innych. dzieki

Mirek 

Wysłany: 2005-02-13, 19:58   

A patrzyłe czy co na tych drzewach siedzi?! Rzeczywicie, najprawdopodobniej mog? to być wypluwki włanie uszatki. Ptaki kryj? się wród gęstych gałęzi. Trzeba czasem mocno się przygl?dać, aby je dostrzec...

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2005-02-14, 09:21   

Miejsce to bylo na skraju lasu. Wlasnie o to chodzi ze drzewa byly dosyc rzadkie - mlode podrosniete sosny. Wszystko przejrzyscie bylo widac, ale zadnej sowy nie zauwazylem. Byla to godz. 16 .... moze juz zaczely sie gdzies krecic, albo poprostu przestraszyly sie i zwialy. No nic, przejde sie tam jeszcze kiedys ....

Marfu 

Wysłany: 2005-02-14, 15:55   

Uszatki - prawie na pewno...

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2005-02-14, 16:09   

Dzis na cmentarzu w Stargardzie znalazlem takie same wyplowki, pod drzewem gdzie spala uszatka. Takze teraz juz na 100% wiem ze to sprawka tej sowy.

mender 

Wysłany: 2005-02-18, 22:54   

A to pochodzi wlasnie z wypluwki uszatki. Zdjecie ze strony www.owlpages.com, przedstawia skok kosa z obraczka.

turdus_pellet_ring.jpg
Plik ściągnięto 1073 raz(y) 16.31 KB

ewel 

Wysłany: 2005-04-22, 13:37   Wypluwki sów

Słyszałam że można zidentyfikowac dany gatunek sowy w terenie po samej wypluwce..Czy to prawda?Gdzie można znaleĽc opisy wypluwek dla każdego gatunku?Czy rzeczywicie s? takie różnice?

Odpowiedz do tematu