Ciekawe...gdyby to była wypluwka płomykówki to blisko jedenej z wioch pod Tczewem a tam na międzywalu Wisły fajne pastwiska i łąki...tereny łowieckie dobre też dla pójdźki
Czy moglibyście mi polecić jakieś przystępne klucze do oznaczania pozostałości z wypluwek - głównie chodzi mi o ssaki (Pucek? czy coś jeszcze?), ptaki i owady.
z góry dzięki!
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Ja oznaczam ssaki przy pomocy Pucka(Klucz do ozn. ssaków Polski z 1984r niestety trochę ciężko zdobyc), a pomocną do oznaczania ptaków na pewno będzie książka Tropy i ślady ptaków Roya Browna i kilku innych autorów...A jeśli chodzi o samo rozpoznawanie wypluwek to prócz wyżej wymienionej pozycji dobrze się spisują(jeśli chodzi o sowy, bo ja nimi się zajmuję):Metody badań i ochrony sów(praca zbiorowa pod red.R. Mikuska), Sowy Polski Pawła Szczepaniaka oraz Ślady zwierząt K.Richarza i A. Limbrunnera Polecam
_________________ Jędrzejowsko-Włoszczowska Grupa Leśno-Błotna www.tbop.org.pl
W środku było coś takiego...(łapa jakiegoś gryzonia??):
Na fotografii jest przedstawiona lewa, przednia kończyna kreta Talpa europaea
- na dole zdjęcia jest bardzo dobrze widoczna os falciforme, czyli kość sierpowata, charakterystyczna dla tego gatunku (jest silnie spłaszczona w odniesieniu do kości nadgarstka i śródręcza, łukowata) - zwiększa powierzchnię grzebania (tworząc jak gdyby szósty palec), co stanowi ewolucyjną adaptację do podziemnego trybu życia tego przedstawiciela rzędu owadożernych (a więc nie gryzonia). Oznaczenie gatunku potwierdza również obecność długich kości palców (,,pazurów", na foto są zachowane wszystkie pięć palców), które u kreta są dłuższe (aż 3-4 razy) od kości śródręcza - wraz z kośćmi nadgarstka są widoczne też na tej zdjęciu, na którym nie widać kości innych ssaków.
Wszedłem w posiadanie wypluwki (czyjej nie zdradzę - sami j? będziecie oznaczać w zagadkach ) i mam pytanie:
czy trzeba dokonywać jakich dodatkowych czynnoci aby takowa zrzutka się nie rozpadła ("moja" w przeważaj?cej częci zbudowana jest z pancerzy owadzich).
Miałem zamiar "potraktować" j? lakierem bezbarwnym do paznokci... ale ciekaw jestem czy macie jakie inne sposoby/propozycje 8)
Pierwszy sposób.
W celu zachowania wypluwki zbudowanej z pancerzy owadzich
stosujemy lakier do włosów, najlepiej 4 lub 5.
Spryskujemy wypluwę z odległości około 30 cm, czekamy aż wyschnie jedna strona, przewracamy i spryskujemy drugą (uwaga - świeżo pokryta lakierem wypluwka lepi się do palców, dlatego konserwujemy etapami).
Drugi sposób.
Klej wikol, silnie rozcieńczony (konsystencja krowiego mleka), wlewamy do zbiornika ze spryskiwaczem i kilkakrotnie, ale etapami (sic !) spryskujemy każdą ze stron wypluwki. Pilnujemy aby wypluwkę nie przemoczyć, a także aby nie zostawić śladów kleju.[/b]
Dzis podczas malych porzadkow zobaczylem, ze moj parapet jest dziwnie (ladnie mowiac) "brudny" otworzylem okno i znalazlem dodatkowo 2 wyplowki. Widac, ze jakis ptak nocuje na poprzecznej belce pod dachem. Wczesniej mialem tam legowe grzywacze.
Czy ktos z Was jest w stanie oznaczyc co to za ptaszor ?
ja obstawiam pustulke chociaz na plomykowke tez mi pasuje. BTW bede bacznie obserwowal te miejsce moze pojawi sie wlasciciel.
Obie wypluwy mogą należeć do pustułki Falco tinnunculus.
Nie są to wypluwki płomykówki - skoro świeże (1-5 dni), to powinny być pokryte srebrzącym się cienkim nalotem śluzu, spod którego powinna przebijać grubsza czarna powłoka zwartego śluzu, typowa dla wypluwek płomykówki. Większość wypluwek tego gatunku ma tempe bieguny, są w zarysie owalne, a nie ścieśnione na jednym z biegunów, co jest znamienne np. u pustułki.[/i]
w pierwszej zrzutce jest zaba z rodzaju Rana. Stawiam na zielona... Przygladajac sie bardziej, jest tez chyba druga, mniejsza zaba. I po prawej chyba zuchwa gryzonia.
o którą wypluwkę tu chodzi ?
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-08-05, 12:51 ] Twoje pytanie pozostanie niestety bez odpowiedzi, gdyż Marfu już tu nie zagląda
Pierwsza fotka jeszcze w wietle dziennym a dwie pozostałe przy lampce.
[ Dodano: 2005-04-27, 11:40 ]
Może kto dowiadczony by się wypowiedział jak się preparuje takie wypluwki?
Jakie specjalne płukanie? Jakie patenty? Jak najlepiej wydobyć kostki?
[ Dodano: 2005-04-28, 00:11 ]
W dzisiejszej wypluwce puszczyka, znalezionej przez Anię był zółty, ptasi dzób.
Poproszę o przerywnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum