FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypluwka / zrzutka
Autor Wiadomość
krzysztof1 

Wysłany: 2008-03-07, 18:13   

Wypluwka z 3,5cm może :? niewielka - wydalona na jednej z okrągłych bel siana na łące.

P1180015.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 127.04 KB

krzysztof1 

Wysłany: 2008-03-07, 19:25   

Ciekawe...gdyby to była wypluwka płomykówki :? to blisko jedenej z wioch pod Tczewem :) a tam na międzywalu Wisły fajne pastwiska i łąki...tereny łowieckie dobre też dla pójdźki :oki:

P1180031.JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 105.61 KB

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2008-04-12, 22:37   

Czy moglibyście mi polecić jakieś przystępne klucze do oznaczania pozostałości z wypluwek - głównie chodzi mi o ssaki (Pucek? czy coś jeszcze?), ptaki i owady.
z góry dzięki!

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Erni 
TBOP

Wysłany: 2008-04-13, 07:39   

Ja oznaczam ssaki przy pomocy Pucka(Klucz do ozn. ssaków Polski z 1984r niestety trochę ciężko zdobyc), a pomocną do oznaczania ptaków na pewno będzie książka Tropy i ślady ptaków Roya Browna i kilku innych autorów...A jeśli chodzi o samo rozpoznawanie wypluwek to prócz wyżej wymienionej pozycji dobrze się spisują(jeśli chodzi o sowy, bo ja nimi się zajmuję):Metody badań i ochrony sów(praca zbiorowa pod red.R. Mikuska), Sowy Polski Pawła Szczepaniaka oraz Ślady zwierząt K.Richarza i A. Limbrunnera Polecam :grin:

Zyga 

Wysłany: 2008-07-04, 09:43   

Wypluwki 6cm.Składały się z niestrawionych części owadów.
Znalezione nad Wisłą.

Obraz 175.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 47.71 KB

Obraz 181.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 69.8 KB

Obraz 185.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 86.25 KB

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 10:20   

WojtekG napisał/a:
W środku było coś takiego...(łapa jakiegoś gryzonia??):

Na fotografii jest przedstawiona lewa, przednia kończyna kreta Talpa europaea
- na dole zdjęcia jest bardzo dobrze widoczna os falciforme, czyli kość sierpowata, charakterystyczna dla tego gatunku (jest silnie spłaszczona w odniesieniu do kości nadgarstka i śródręcza, łukowata) - zwiększa powierzchnię grzebania (tworząc jak gdyby szósty palec), co stanowi ewolucyjną adaptację do podziemnego trybu życia tego przedstawiciela rzędu owadożernych (a więc nie gryzonia). Oznaczenie gatunku potwierdza również obecność długich kości palców (,,pazurów", na foto są zachowane wszystkie pięć palców), które u kreta są dłuższe (aż 3-4 razy) od kości śródręcza - wraz z kośćmi nadgarstka są widoczne też na tej zdjęciu, na którym nie widać kości innych ssaków.

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 10:54   Re: wypluwka

krotom napisał/a:
Wszedłem w posiadanie wypluwki (czyjej nie zdradzę - sami j? będziecie oznaczać w zagadkach :mrgreen: ) i mam pytanie:
czy trzeba dokonywać jakich dodatkowych czynnoci aby takowa zrzutka się nie rozpadła :?: ("moja" w przeważaj?cej częci zbudowana jest z pancerzy owadzich).
Miałem zamiar "potraktować" j? lakierem bezbarwnym do paznokci... ale ciekaw jestem czy macie jakie inne sposoby/propozycje :roll: 8)

Pierwszy sposób.
W celu zachowania wypluwki zbudowanej z pancerzy owadzich
stosujemy lakier do włosów, najlepiej 4 lub 5.
Spryskujemy wypluwę z odległości około 30 cm, czekamy aż wyschnie jedna strona, przewracamy i spryskujemy drugą (uwaga - świeżo pokryta lakierem wypluwka lepi się do palców, dlatego konserwujemy etapami).

Drugi sposób.
Klej wikol, silnie rozcieńczony (konsystencja krowiego mleka), wlewamy do zbiornika ze spryskiwaczem i kilkakrotnie, ale etapami (sic !) spryskujemy każdą ze stron wypluwki. Pilnujemy aby wypluwkę nie przemoczyć, a także aby nie zostawić śladów kleju.[/b]

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 10:56   

Zyga napisał/a:
Wypluwki 6cm.Składały się z niestrawionych części owadów.
Znalezione nad Wisłą.

Fotki przedstawiają wypluwki pustułki Falco tinnunculus.

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 11:07   

Mirhel napisał/a:
Dzis podczas malych porzadkow zobaczylem, ze moj parapet jest dziwnie (ladnie mowiac) "brudny" :) otworzylem okno i znalazlem dodatkowo 2 wyplowki. Widac, ze jakis ptak nocuje na poprzecznej belce pod dachem. Wczesniej mialem tam legowe grzywacze.

Czy ktos z Was jest w stanie oznaczyc co to za ptaszor ?

ja obstawiam pustulke chociaz na plomykowke tez mi pasuje. BTW bede bacznie obserwowal te miejsce moze pojawi sie wlasciciel.

Obie wypluwy mogą należeć do pustułki Falco tinnunculus.

Nie są to wypluwki płomykówki - skoro świeże (1-5 dni), to powinny być pokryte srebrzącym się cienkim nalotem śluzu, spod którego powinna przebijać grubsza czarna powłoka zwartego śluzu, typowa dla wypluwek płomykówki. Większość wypluwek tego gatunku ma tempe bieguny, są w zarysie owalne, a nie ścieśnione na jednym z biegunów, co jest znamienne np. u pustułki.[/i]

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 11:19   

green power napisał/a:
wrzucam kilka fotek opisanej powyżej wypluwki, teraz pewnie będzie można coś wiecej powiedzieć, jakość niestety telefonowa

A na tych fotkach mamy kał lisa V. vulpes - uwaga na pasożyty: tasiemce, nicienie i kolcogłowy.

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 11:26   

Mirek napisał/a:
Winno być wypluwka.

albo można zastosować synonim zrzutka
Ostatnio zmieniony przez robowl 2008-08-05, 11:53, w całości zmieniany 1 raz  

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 11:42   

Marfu napisał/a:
w pierwszej zrzutce jest zaba z rodzaju Rana. Stawiam na zielona... Przygladajac sie bardziej, jest tez chyba druga, mniejsza zaba. I po prawej chyba zuchwa gryzonia.

o którą wypluwkę tu chodzi ?

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-08-05, 12:51 ]
Twoje pytanie pozostanie niestety bez odpowiedzi, gdyż Marfu już tu nie zagląda :idea:

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 11:51   

Corvus napisał/a:
w znalezionej dzisiaj wyplówce znalazłem szczątki kreta.

Na pierwszej fotce - po prawej stronie bardzo dobrze widoczna i charakterystyczna dla kreta kość łokciowa os ulna.

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 11:58   

amikosik napisał/a:
Pierwsza fotka jeszcze w wietle dziennym a dwie pozostałe przy lampce.

[ Dodano: 2005-04-27, 11:40 ]
Może kto dowiadczony by się wypowiedział jak się preparuje takie wypluwki?
Jakie specjalne płukanie? Jakie patenty? Jak najlepiej wydobyć kostki?

[ Dodano: 2005-04-28, 00:11 ]
W dzisiejszej wypluwce puszczyka, znalezionej przez Anię był zółty, ptasi dzób.
Poproszę o przerywnik.

robowl 

Wysłany: 2008-08-05, 12:53   

amikosik napisał/a:

Muszę powiedzieć że w?tek stał się bardzo edukacyjny. Ania przyjrzała sie jak wygl?daj? wypluwki i dzi poszła w teren. Oto imponuj?cy efekt....

Chętnie pomogę, ale coś nie umiem wstawiać rysunków ze zdjęć :oops:

Odpowiedz do tematu