czyja to wypluwka? kolor zdecydowanie szary, elastyczna - nie dała sie rozkroić, trzeba było rozrywać; po rozbrojeniu znalazłam tylko i wyłącznie skłębione piórka; żadnych śladów kości, owadów, roślin ??:
zdjęcia niezbyt udane, bo komórką "dziełane"
znaleziona tu, czyli na łąkach nad Wartą:
_________________ tylko ptaki & Życzliwość jest przyjemna Władysław Bartoszewski
wrzucam kilka fotek opisanej powyżej wypluwki, teraz pewnie będzie można coś wiecej powiedzieć, jakość niestety telefonowa
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
widze, że nikt nie wie co to za zrzutka no nic, skonsultujemy na uczelni
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Myślę , że nie ma sensu robić do tego nowego tematu , a że nie wiem gdzie się o to zapytać pytam się tutaj: czy to jest wypluwka?? jak tak to czyja...znaleziona jeszcze w listopadzie gdzieś nad rzeką.
czy to jest wypluwka?? jak tak to czyja...znaleziona jeszcze w listopadzie gdzieś nad rzeką.
WojtekG napisał/a:
W środku było coś takiego...(łapa jakiegoś gryzonia??):
Obawiam się, że nikt Ci tego nie oznaczy na pewno, bo najpierw trzeba byłoby zidentyfikować ofiary w zrzutce i dopiero potem w zestawieniu z wielkością i kształtem wyplówki można byłoby próbować dojść co ją wyprodukowało. Nie sposób oznaczyć zjedzonej ofiary na podstawie tego co widać z Twojej fotki, to robi się z mokroskopem w laboratorium - na przykład w Białowieży (w Zakładzie Badania Ssaków) i zajmują się tym zazwyczaj doświadczeniu teriolodzy.
Dzis podczas malych porzadkow zobaczylem, ze moj parapet jest dziwnie (ladnie mowiac) "brudny" otworzylem okno i znalazlem dodatkowo 2 wyplowki. Widac, ze jakis ptak nocuje na poprzecznej belce pod dachem. Wczesniej mialem tam legowe grzywacze.
Czy ktos z Was jest w stanie oznaczyc co to za ptaszor ?
ja obstawiam pustulke chociaz na plomykowke tez mi pasuje. BTW bede bacznie obserwowal te miejsce moze pojawi sie wlasciciel.
Witam!
To są wypluwki krogulca. Bardzo charakterystyczny kształt ma ta na dole po lewej, zapewne była bardzo mała, długości ok. 1,5 cm. Pozostałe mają dziwny kształt, ale u krogulca wypluwki łatwo się rozpadają to być może są one częścią większej. Jej wielkość też by się mieściła w "standardzie"
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum