Pewnie puszczyk dorwał jakiegoś ziarnojada samiczkę z jajkiem w środku albo obrabował jakieś gołębie gniazdo. Ja dziś znalazłem wielką wypluwkę coś dużego musiał upolować i połknąć w całości.
Właśnie- przydały by się jakieś warsztaty!!!
A to na pewno jest wypluwka ? Lokalizacja (tj. szczyt kamienia) wskazywałaby raczej na jakiegoś ssaczego klocka pełniącego funkcję informacyjną dla pobratymców właściciela
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Na pewno wypluwka,leżała w mokrej trawie a na kamieniu położyłem ją żeby było lepiej widać Były w niej jakies małe kości,sierść...Wypluwek było tam więcej...sporo nor gryzoni na tym polu - nieużytku.
szczerze mówiąc mi żadnej znajomej wypluwki nie przypomina. Nie wiem czy się mylę, ale czy są tam raczej części roślinne? Na przyszłość po zrobieniu fotki najlepiej rozgrzeb ją i poszukaj szczątków owadzich bądź ssaczych
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
dzis podczas pobytu w Puszczy Kozienickiej znalazłem dużą zrzutkę (bo nic innego to być nie może) - kolor czarnobrunatny dł. 80 mm (pasuje na puchacza, górna wartość wypluwek puszczykowych wg "Metodyki"), szer. 20-25 mm, na zewnątrz widoczne duze białe fragmenty kości nieprzetrawione i w dobrym stanie oraz drobne (1-2 mm) gastrolity . Nie wiem jakie wyplówki ma myszak czy bacian (choć ten akurat, jak kiedyś widziałem, ma bardziej kuliste)... macie może pomysł czyje to moze byc? W tym momencie nie mam możliwości wrzucenia fotki, ale na razie nie bede jej "rozbierał".
Aha jeszcze taka dodatkowa informacja, którą znalazłem - z sąsiedniego oddziału podawany był (po stymulacji) puszczyk (z drugiej dekady kwietnia), a więc to pewnie on...
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum