Proponuję wpisac w wyszukiwarkę słowo Owl pellets(wypluwki sów),wypluwka piszemy przez U,tak jak pluje,czy wypluwac.Przy fotkach z wypluwkami zawsze zwracajcie uwagę na to by w jej bliskim otoczeniu znalazła się linijka,lub jakas inna zabawka pokazuj?ca skale(najlepiej w cm) do porównania.Szczerze mówi?c ja też poszukuję fotek wypluwek(będzie je można zobaczyc w ksi?zce Metodyka badania sów).
Ze zdjęc przesłanych wynika ze płomykówka ma wyj?tkowo ciemne wypluwki,jeli kto dysponuje jakimi "zrzutami"sowimi to proszę o podsyłke na forum
małe mam dowiadczenie a wtedy gry znalazłem t? wypłuwke wręcz żadne. Może więc pomożecie?
Wypłuwka znaleziona w maju na Bagnach Biebrzańskich - kulista o ciemnosiwym zabarwieniu. W rodku zawierała tylko 1 kompletna czaszkę gryzonia otoczona warstw? sierci. Leżała samotnie na kopie traw na bagnie Pomiary blisko Goni?dza. Zastanawiałem sie nad błotnic? ale ona ma duże wypluwki, większe niz uszatka. A tas moje miała zaledwie 2 cm gruboci i szerokoci. Dziwna
Niedawno znalazłem w lesie duże (ok 5 cm) i grube (3 cm) wypluwki, jasnobr?zowe z wystaj?cymi kostumachami , z których wiekszoć jest pogruchotana. Puszczyk co?
edit: Tetrao poprawiłem ortografie tragiczna jest ta pisownia... jak mam napisać "u" przed "w" to automatycznie wchodzi mi "ó" i koniec.
Dzięki amikosik za poprawienie
Ostatnio zmieniony przez Tetrao 2005-04-23, 16:18, w całości zmieniany 1 raz
Tetrao - jestem na poprawinach u Szwagierki, wiem przepraszam za bledy... \Uszatka blotna (blotnica??????) ma zrzutki (:Wiesz juak sie piusze: strzeguly czy szczeguyly?- Nie - napisz detale...) podobne jak usztaka saute... jak piszesz, czaszka gryzonia kompletna - razem z niezniszczona mozgoczaszka? wowczas to kro\toras z nich...
3 cm na puszczyka za grube... Moze myszolow? Jakas fotkas?
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum