Amikosik - w pierwszej zrzutce jest zaba z rodzaju Rana. Stawiam na zielona... Przygladajac sie bardziej, jest tez chyba druga, mniejsza zaba
polemizowałbym, czy jednoznacznie na fotce widać kości płazów, a zwłaszcza żaby z rodzaju [/i]Rana i do tego gatunku z grupy zielonych. Kolego bez przesady i fantazji - oznaczanie żab jest niezwykle trudne po kościach długich.
warto mianowicie zwrócić uwagę na fakturę powierzchni tych wypluwek - podobnie wyglądają odchodzy jeży i wypluwki pustulki, jesli dominującymi ofiarami są tu owady (chrząszcze, np. guniak, chrabąszcz majowy).
Różnica miedzy wypluwkami i kałem jeży polega na proporcjach pomiędzy długością i szerokością (jak ktoś woli, wysokoscią). Może więc dochodzić do pomyłek w przypadku rozpoznawania wypluwek lub kału (wymienionych powyżej gatunkow), ktore składaja się głównie z owadzich chitynowych szczątków.
Ta uwaga dotyczy więc wypluwek gąsiorka, pustułki i kalu jeży, co należy mieć na uwadze podczas identyfikacji.
upss... zapomniałem jeszcze o jednym gatunku - pójdźce,
ale ta w wypluwkach prawie zawsze ma szczecinki dżdźownic. Nie widać rzecz jasna tego na pierwszy rzut oka, ale obecność grudek gleby jest tego zapowiedzią (zdarza się to rownież u puszczyka, ale to juz zupelnie inna historia).
Dziękuję robowl za wyczerpującą odpowiedź
Wypluwkę znalazłem na liściu na wysokości około 50 cm. I faktycznie teraz przypomniało mi się, że widziałem niedaleko Gąsiorka oczym powinienem napisać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum