Zainteresowało mnie ostatnio zjawisko bioluminescencji. Przeczytałam, że oprócz ryb głębonowych, bakterii, skorupiaków i wielu innych zwierząt właściwość taką mają cztery gatunki ptaków. Nigdzie jednak nie znalazłam bliższych informacji na ten temat. Czy ktoś może orientuje się czy to prawda, a jeśli tak to jakie to gatunki? Interesuje mnie również miejsce ich występowania? (czy można się na nie gdzieś natknąć również w Polsce?) A także czy łatwo można je podglądać?
Wysłany: 2008-07-12, 15:31 jaki to gatunek ptaka (ptaków)
Ostatnio w rozmowie z moim kolegą historykiem zeszliśmy na temat dawnych sposobów oświetlania pomieszczeń. Ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałem się od niego, że kiedyś wykorzystywano niektóre gatunki ptaków właśnie do oświetlania. Czy ktoś może wie, co to za gatunki? Szukam informacji o tego typu ptakach gdyż bardzo zaciekawił mnie ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum