Yyyyyy napisz na jakiej podstawie to była dorosła SKUA?
oceniłem na dorosłą ze wzgledu na wyraźne duże białe plamy
ale sie na forum zrobil wysoki poziom, fiu fiu...
nikt juz nie pyta "a dlaczego to ten gatunek?" tylko od razu pytanie o wiek, plec i pochodzenie. chyba za wysokie progi na moje nogi.........
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-08-30, 08:04 ] wątek wydzielony z tematu Rzadkie ptaki w Polsce
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
a czy ja podałem wszystkie szczegóły mojej obserwacji?
nie wiem, a Ty?
NIE
wyjaśnijmy sobie coś
umieściłem swoją obserwację na forum bo jestem przekonany o prawidłowym oznaczeniu,
nie jestem kłamczuszkiem i nie szukam sensacji,
oczywiście jeśli dane (pełne), które prześlę do KF okażą się niewystarczające to się nie popłaczę, bo nie jestem dzieckiem, co więcej uszanuję negatywne orzeczenie, bo mam w sobie trochę pokory w odróżnieniu od kilku osobników na tym forum, którzy stawiają się ponad Komisję...
co więcej uszanuję negatywne orzeczenie, bo mam w sobie trochę pokory w odróżnieniu od kilku osobników na tym forum, którzy stawiają się ponad Komisję...
pozdro
kogo masz na mysli, bo jesli ktos taki tu jest to pierwszy pozna moja ciezką ręke
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
umieściłem swoją obserwację na forum bo jestem przekonany o prawidłowym oznaczeniu,
nie jestem kłamczuszkiem i nie szukam sensacji,
Ja bym mogła powiedzieć dokładnie to samo. Też miałam wydrzyka co do którego byłam przekonana że dobrze oznaczyłam i myślę, że gdybym wysmażyła opis do KF to by przeszło. Ale w pewnej - jakże iluminujacej - rozmowie przy ognisku okazało się, że nie widziałam jednej cechy. I nie wysłałam. Co więcej, odwołałam swoja wysłaną wcześniej na listy obserwację
Dlatego drogi kolego uprzejmie prosimy o dokładny opis. Nie dlatego, że Ci nie wierzymy, ale skoro widziałeś wszystkie cechy, to może ktoś jeszcze nie wie na co patrzeć i dowie się od kogoś kto wie - w tym wypadku Ciebie, skoro jesteś pewien oznaczenia.
Nie wstydź się i użycz swojej wiedzy
Teraz to ciebie kessy nie łapie, skoro gdybyś wysłała do KF to by przeszło, ale nie widziałaś jednej kluczowej cechy to są dwa wyjścia, albo niedokładność KF, albo ściema w twoim formularzu. Więc o co chodzi?
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Też miałam wydrzyka co do którego byłam przekonana że dobrze oznaczyłam i myślę, że gdybym wysmażyła opis do KF to by przeszło. Ale w pewnej - jakże iluminujacej - rozmowie przy ognisku okazało się, że nie widziałam jednej cechy
Hmmm ja pamietam inną nieco wersje - widziane przez Ciebie cechy nie wskazywały jednoznacznie na zgłaszany gatunek, bo pasowaly również do ciemnego juv. parasiticusa
A dodatkowo nie zwróciałaś uwagi na podogonie, dość ważną ceche...
Wisnia a Ty się nie obrażaj. Wydrzyk wielki to dość poważna sprawa i jeżeli już ktoś podaje info o takiej obserwacji (a nie ma fotek) to miło i pouczająco byloby zobaczyć dokładniejszy opis.
Nie (tylko) po to zeby sprawdzić prawidłowość oznaczenia, bo od tego jest KF (choć na powyższym przykładzie kessy widać ze weryfikacje przedKFowe też się przydają) ale też po to by samemu się czegoś dowiedzieć.
Forum nie spełnia jedynie funkcji informacyjnej ale i edukacyjną ... i dajmy temu zadość
Hmmm ja pamietam inną nieco wersje - widziane przez Ciebie cechy nie wskazywały jednoznacznie na zgłaszany gatunek, bo pasowaly również do ciemnego juv. parasiticusa
A dodatkowo nie zwróciałaś uwagi na podogonie, dość ważną ceche...
To chyba kwestia interpretacji Właśnie tych pokryw podogonowych nie widziałam, a skoro są one kluczową cechą w wypadku ciemnego osobnika to - tu odpowiadam Tobie, Hubert - po co wysyłać jeśli sam zwątpisz w swoją obserwację? Nie było więc żadnego formlarza Została nauczka na przyszłość na co patrzeć. A forum służy temu, żeby ludzie się nie uczyli "the hard way" tak jak ja, dopiero po fakcie, a dowiedzieli zawczasu co dokładnie należy u ptaka zaobserwować żeby oznaczenie gatunku było pewne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum