Zombie, wybacz, ale twoja postawa wydaje mi mi się bardzo niedojrzała. Gdyby Ci naprawdę zależało na ochronie stanowiska tego ptaka, to byś w ogóle tego na Forum nie napisał. A tak to wyglądam na to, że Ci chodzi o czcze przechwałki (ja wiem, a wy nie wiecie i dlatego lepszy jestem - tak to odbieram).
A gdy się pytamy o coś, co uwiarygodni Twoje obserwacje czy postępowanie, odpowiadasz jakimiś zbywającymi i lakonicznymi odpowiedziami. Chcesz wyglądać wiarygodnie i żeby Cię tak odbierano, to to udowodnij (np. zdjęciami), albo przynajmniej powiedz z kim się opiekujesz "tym stanowiskiem" i kto jest twoim "nauczycielem", bo to że nie chcesz i tego powiedzieć, jeszcze bardziej na Twoją wiarygodność obniża.
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Właśnie ja narazie wybaczcie ale nie bede nic pisał dopóki nie porobimy zdjęć itp. Jeśli już wszystko bedzie zrobione jak to chce moj kolega a z nim kłocic sie nie będe to wrzuce wszystkie informacje i fotki. Niepotrzebnie w ogole sie odzywałem - przepraszam.
Jeśli bede już miał dane i zdjęcia od razu napisze.
Ledwie się powstrzymałem od utworzenia nowego tematu : wiarygodność obserwatorów. Wszędzie tam gdzie jest to możliwe ludzie powinni spotykać się z sobą i razem jeździć w teren. Nic tak jak wspólne wyjazdy nie weryfikuje, niezamierzonych błędów obserwatorów i ich podejścia do obserwacji.
Źle się stało,że tłumacząc się ustawą o nieudostępnianiu adresów, podobnie jak ptasią grypą ZOO-a , różne organizacje utrudniają obecnie dotarcie do interesujących się ptakami nawet w 1 miejscowości, a z jakich przyczyn można się domyślać ( a starczyłaby mała klauzula). Często się dowiadujemy,że ktoś coś tam kiedyś liczył często nawet to zostało opublikowane w jakichś zbiorowych opracowaniach a nikt nigdy tego ktosia na oczy nie widział bo się zgłosił na apel w telwizji albo u pani w szkole i przemknął niczym meteoryt,a wyniki jakie zebrał będą przez dziesiątki lat powtarzane w coraz to poważniejszych opracowaniach naukowych, aż wszyscy w nie uwierzą, bo przecież to nie jest działka K F. No chyba, że facet napisze na jakie forum to go zweryfikują i w tym przypadku może przynajmniej nie będzie mógł odpowiedzieć: "przed komisją faunistyczną się będę tłumaczył a nie przed wami"
użytkownik senna (za tego posta) dostała ostrzeżenie.
Wysłałem jej prośbę o wyjaśnienie na PW, wiadomość została odczytana ale przez tydzień senna nie raczyła się wypowiedzieć zatem otrzymała "łorna" za bajkopisarstwo obserwacyjne.
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Być może senna przejawia jakąś tam niekumację internetową, brak dostępu czy co tam jeszcze - ale "Ordung muss sein" (czy jak to tam się pisze, Atterdag.. )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum