lakoniczny opis to sobie mozna podac w przypadku warzechy np taki "ptak z masci i ksztaltu jak czapla biala ale z charakterystycznie rozszerzonym dziobem na koncu"
myślę, że w moim przypadku skończyłoby się jednak na czapli z flądrą w dziobie
i ty Brutusie, Kejbii
"Świetne te fotki z kilkoma gatunkami siewek naraz, wisnia
[można porównywać wielkość]"
ak widac widzial sporo z wierzchu wiec uwage dotyczaca uwaznego czytania zachowaj dla siebie.
nie doczytałem więc przepraszam a z tym opisem to w sumie masz rację, bo u drapoli nie można lakonicznie podać wyglądu, tylko mam wrażenie że chcecie teraz pokazać jak bardzowisnia, jest niedoświadczonym obserwatorem, bo przecież można w normalny sposób, bez jakiś niemiłych tekstów poprosić o więcej szczegółów bo podany opis jest niedokładny i jednoznacznie nie można stwierdzić że to orzełek włochaty. bo przecież jak piszecie można nie mieć doświadczenia w oznaczaniu ptaków, ale przecież człowiek uczy się na błędach i skoro to forum ma służyć również dydaktycznie to nie można tego napisać w bardziej miły sposób... tylko o to mi głównie chodzi w tym całym sporze, bo to czy ktoś sobie "zaliczy" (co mnie strasznie irytuje) dany gatunek czy nie to jest kwestia indywidualna i w żaden sposób mnie nie interesuje
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
ak widac widzial sporo z wierzchu wiec uwage dotyczaca uwaznego czytania zachowaj dla siebie.
nie doczytałem więc przepraszam a z tym opisem to w sumie masz rację, bo u drapoli nie można lakonicznie podać wyglądu, tylko mam wrażenie że chcecie teraz pokazać jak bardzowisnia, jest niedoświadczonym obserwatorem, bo przecież można w normalny sposób, bez jakiś niemiłych tekstów poprosić o więcej szczegółów bo podany opis jest niedokładny i jednoznacznie nie można stwierdzić że to orzełek włochaty.
zobacz tylko jak wisnia przykozaczyl z tym orzelkiem, wroc jeszcze do jego pierwszej zajawki
"to teraz ja doloze do pieca!!
orzelke!!
dla pytajacych (czyt. dla cieniaskow) to nie byl jasny myszolow"
potraktowal forumowiczow jak ...... tu niech sobie kazdy wpisze co chce
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
wiśnia:
jeżeli chcesz dyskutować jeszcze o czymś - to skupmy się na merytorycznych kwestiach (zadałem wszak pytania) - a nie na tym co komu przystoi. Na ogół jak zdarza mi się przesadzić, a zdarza mi się, to ogół forumowiczów wyraża dezparobatę. Teraz jakoś tego nie widzę, więc ten wątek, wraz z pobocznymi, gazetowymi, sobie odpuśćmy.
Najlepsze jest, że jak w naszym gronie dyskutowaliśmy czy te Twoją "skue" dać na www Kulinga - to ja chciałem No ale już mnie wyleczyłeś.
Jeżeli jednak dotknęło Cię osobiście, zestawienie Twoich historyjek ze znanymi ogółowi konfabulatorami, to sorry, przeciez jasno tam stoi, że to nie o Tobie.
Niemniej tak to własnie jest, ludziska są różni - i stąd moje określenie, że znajomość ma wpływ na to jak odbiera się takie dziwaczne wpisy na forum. Możesz mi wierzyć lub nie, w tym roku miałem nieprawdziwe zgłoszenia odczytów krzyżówek (!) do Kaczej Ligii oraz ściągniętą fotkę z netu łabędzia z obrożą jako rzekomą własną obserwacje (ta sama osoba...). Po prostu mam taki punkt widzenia, jakie doświadczenia za sobą.
Wcale zaś nie chodziło mi, jak uważają niektórzy, by wykazywac czyjąś wyższość bądź niższość. Uważam, że z faktu iż ktoś widział lub nie coś (np. rzadkiego) - nie wynika absolutnie nic. To jest prosta pochodna bądź "nakładu terenowego" bądź przypadku - zaiste świadczy to o wyższości, że ktoś więcej w teren łazi Co innego interpretacja, wiedza która za nią stoi, doświadczenie... ale to już inni pisali i nie będe powtarzał. Laurke wystaw sobie sam.
Wiem też, jak bolą takie pierwsze gorzkie doświadczenia - sam pisałem publicznie o dziwnych czarnych ptakach wlatujących z morza do lasu i takie tam. Po konstruktywnej, ale mocnej i jednoznacznej krytyce - nie tylko obserwacji ale i wręcz mojej szczeniackiej postawy - jakoś urazy nie trzymam. Teraz zas na ptaki nie mam czasu łazić, więc problem rarytów mam prawie z głowy
Panowie skończcie tę pustą gadkę bo to jeden wielki nudny oftop Proponuję wyjść w teren może jakaś fajna rzadkość będzie leciała Nauczony doświadczeniem wiem, że żadna ze stron nie ustąpi. Załóżmy nowy temat żeby nie zaśmiecać tego np
Kłótnie na FORUM PRZYRODA
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
Wcale zaś nie chodziło mi, jak uważają niektórzy, by wykazywac czyjąś wyższość bądź niższość. Uważam, że z faktu iż ktoś widział lub nie coś (np. rzadkiego) - nie wynika absolutnie nic. To jest prosta pochodna bądź "nakładu terenowego" bądź przypadku - zaiste świadczy to o wyższości, że ktoś więcej w teren łazi Co innego interpretacja, wiedza która za nią stoi, doświadczenie...
No tu sie z Kolegą zgodzic nie mogę
To sie sprawdza przy znajdowaniu w terenie warzechy, szczudlaka i innych duzych charakterystycznych ptakow! ale zeby czesac prawdziwe kosmiczne rzadkosci to trzeba miec niewaską wiedze, oczywiscie trzeba siedziec duzo w terenie ale bez znajomosci gdzie i na co patrzec daleko sie nie zajedzie
Pozdro
Pablo
Rare Birds Project 2008
heh,
to się nie zgadzaj
to że się "wie" gdzi ei jak patrzeć - to jest własnie wiedza i doświadczenie, które procentuje, ale jeżcze nie upoważnia do wyciągania wniosków, o czyjejś "wyższości".
Może i to mętne co pisze, ale chodzi mi o tę cienką linię, za która faktycznie jest "uwalanie" obserwacji innym, żeby jeszcze mocniej błyszczeć. Uważam, że nic takiego nie miało tu miejsca, ale wiem, że się zdarzać może.
Pozdrawiam
Szymon
zesmy sie nie zrozumielismy
ja sie odnioslem do twoich slow ze "To jest prosta pochodna bądź "nakładu terenowego" bądź przypadku" no i ja uwazam ze tak nie jest bo wyszukiwanie rzadkosci to jest czysta statystyka, trzeba przejzrec srednio tyle a tyle ptakow aby trafic na cos ekstra, ale im wiecej sie wie jak ich szukac i po czym rozpoznawac, im czesciej sie jest w terenie, im ma sie lepszy sprzet (w sensie lornetka/luneta), im lepszy sie wybiera teren tym wynik ogolny bardziej przybliza sie do 'jedynki'
a uwalanie komus obserwacji dlatego zeby wywyzszyc swoje to mi nawet do glowy nie przyszlo, bo to jest patologia i choroba glowy
bo 'na ptaki' sie chodzi po to zeby sobie ewentualnie fajnego ptaszka znalezc i obejrzec a nie po to zeby sie tym przechwalac, bo to takie samo buractwo jest jak przechwalanie sie dobrami materialnymi, czyli generalnie zenada
Rare Birds Project 2008
bo 'na ptaki' sie chodzi po to zeby sobie ewentualnie fajnego ptaszka znalezc i obejrzec a nie po to zeby sie tym przechwalac, bo to takie samo buractwo jest jak przechwalanie sie dobrami materialnymi, czyli generalnie zenada
Nie mogłem się powstrzymać patrząc na to co teraz napisałeś i chociażby na... Twój nick....
Wszyscy powinni mieć krytyczny stosunek do swoich obserwacji, należy sie także liczyć z krytyką i dociekliwością innych, bardziej doświadczonych i obytych w danym terenie (Szymona nad morzem - sam miałem pytania z jego strony o moje zimowe zauszniki), czy chociażby Pabla, który uznał, że bez zdjęć komisów nie wysyła (jego postanowienie, ale pragnąłby także jak widać tego od innych - i słusznie). Sam miałem wątpliwości co do obserwacji niejakiego Mixera, napisałem o tym na Forum, a postawa tego człowieka (obrażenie się i ucieczka) udowodniły, że chyba jednak miałem rację co do moich wątpliwości.
Mi się teraz też zdarzyło, że nie zabrałem aparatu, a na orlicę trafiłem. No cóż, trudno się mówi, trzeba żyć dalej i się uczyć na podstawie doświadczeń. Powodzenia w terenie wszystkim w wyszukiwaniu rzadkości i próbach focenia ich (choć nawet jak Pablo się przekonał, nie jest to zawsze możliwe )
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
zdjecia sa mila dokumentacja ale jak stwierdzi cos nowego bez kamery? [bo akurat torba bedzie pelna listow ]stwierdzenia rzadkosci bez dokumentacji foto to tez kwestia sumienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum