orlik06 - 191 (biegus płaskodzioby, czapla purpurowa, ślepowron i in.)
Wcześniej był tam też perkoz rogaty...
Ani zdania o tych ptaszkach nie napisałeś ani zdjęć nie pokazałeś...
Ja nie będę owijał: Ja, wiem też, że wielu innych użytkowników tego forum nie wieży w Twoje mega i nie mega obserwacje!
Brawo! To sie nazywa prawidłowe podejście do obserwacji!
Skoro sam sie do tego przyznajesz to myślę, że reszta nie wymaga komentarza...
Skoro nie odróżniasz żartu od prawdy to twój interes.
Nie uważasz, że agresywna reakcja zupełnie nie na miejscu? Swoimi poprzednimi postami sam zresztą sprowokowałeś reakcję innych użytkowników forum
Swoją drogą jeśli wyrażasz się nieostro a w Twoich postach jeden Bóg w niebiesiech odróżni żart od prawdy jak mamy traktować Twoje wypowiedzi w tak poważnych tematach jak "Ptaki do identyfikacji" czy "Obserwacje Ptaków"?
A może Twoja lista życiowa gatunków to jedna wielka humoreska?
Ok, każdy może się pomylić. Ale będę się pastwił nad tym przypadkiem,
Czepiacie się tylko orlika, a przecież ja też stawiałam na hełmiatkę. Czyli to, co napiszę o swoich obserwacjach, też powinno być niewiarygodne. Tym bardziej że kiedyś jakąś tam pokrzewkę wzięłam za remiza
A tak się składa, że "rzadkości" nie wychodzą tylko i wyłącznie na doświadczonych obserwatorów. Ja często widuję bielika (nie na Pomorzu), chociaż znam się na ptakach tak jak się znam. A widuję dlatego, że on tam po prostu mieszka i lata sobie polować nad jedno jeziorko Że nie wspomnę o łabędziach krzykliwych z przychówkiem
Nie zamierzam oceniać, co orlik widział, a czego nie widział. Nie mam do tego żadnych podstaw. Tak tylko pozwoliłam sobie na małe wtrącenie się, z racji tego że temat mnie też trochę dotyczy
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Ok, każdy może się pomylić. Ale będę się pastwił nad tym przypadkiem,
Czepiacie się tylko orlika, a przecież ja też stawiałam na hełmiatkę. Czyli to, co napiszę o swoich obserwacjach, też powinno być niewiarygodne. Tym bardziej że kiedyś jakąś tam pokrzewkę wzięłam za remiza
A tak się składa, że "rzadkości" nie wychodzą tylko i wyłącznie na doświadczonych obserwatorów. Ja często widuję bielika (nie na Pomorzu), chociaż znam się na ptakach tak jak się znam. A widuję dlatego, że on tam po prostu mieszka i lata sobie polować nad jedno jeziorko Że nie wspomnę o łabędziach krzykliwych z przychówkiem
Nie zamierzam oceniać, co orlik widział, a czego nie widział. Nie mam do tego żadnych podstaw. Tak tylko pozwoliłam sobie na małe wtrącenie się, z racji tego że temat mnie też trochę dotyczy
Justyna, ja też się parę razy pomyliłem, calviceps także, co więcej nawet Pablo i Michu również zaliczyli tutaj parę wpadek. To co? Wszystkie nasze obserwacje też należy traktować jako niewiarygodne? Człowiek jest tylko człowiekiem i zawsze się będzie mylił
Tutaj chodzi o co innego, a mianowicie o podejście do swoich obserwacji i oznaczeń.
Ptaki maja skrzydła i mogą się pojawić prawie wszędzie, i taką samą szansę na zobaczenie czegoś rzadkiego ma początkujący obserwator, jak i ktoś doświadczony. Nie wspominając już o podchodzeniu z dystansem i ostrożnością do własnych możliwości, obserwacje należy podawać w taki sposób, aby ten kto to czyta nie miał żadnych wątpliwości dotyczących prawidłowego oznaczenia, jak również uczciwości obserwatora.
We wcześniejszych postach w tym wątku problem ten jest opisany bardziej szczegółowo.
Pozdrawiam
mikus.zet, jak zwykle się czepiasz Dobrze wiesz o co mi chodzi . Nie chciałem broń Boże nic Pawłowi zarzucać tylko dać Justynie do zrozumienia, że nawet ludziom o TAKIEJ wiedzy pomyłki się zdarzały i zdarzać się będą (rzadko, bo rzadko, ale będą )
Pozdrawiam
_________________ Michał Leszczyński
Ostatnio zmieniony przez michalkiewicz 2008-09-21, 11:48, w całości zmieniany 2 razy
A jeszcze co do samego Orlika, to dwie rzeczy, które mogą, jak sądzę, zamknąć na razie temat:
1. Co do tego, że jest On póki co obserwatorem mało wiarygodnym, panuje raczej consensus i nie ma co się nad tym za bardzo rozwodzić
2. Poruszyłem ten temat z Nim na PW i są moim zdaniem widoki, że będzie się to stopniowo zmieniać na lepsze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum