Byłem po praskiej stronie, przeszlimy od mniej więcej Żerania do Jabłonnej. A co do łabędzia z obroż? to jeszcze jeden argument w sporze - patrz "Drastyczny artykuł".
Dzisiaj około godziny 11 koło Kępy Kiełpińskiej pomimo kiepskiej pogody widziałem 1 bielika( 2-3 letniego)poluj?cego na kaczki, około 23 łabędzi( w tym 5 młodych), myszołowa zwyczajnego, wyj?tkowo krzykliwego dzięcioła czarnego, kruka, przynajmniej 1 mewe pospolit? oraz bażanta na okolicznych polach. Wynik zapewne byłby lepszy gdyby nie padaj?cy coraz silniej deszcz .
Mam pytanko - czy samiec głowienki może mieć jasn? planę na czole tj. u nasady nosa i nieco powyżej? Nie mogłem znaleĽć takiego rysunku ani zdjęcia - wszędzie głowa samca była całkiem br?zowa - ale wszystko inne było jak u głowienki...
Twoja obserwacja to wczesny przelot wiosenny. Jako przelotny jest dosc liczny, nie uchodzi za rzadkosc. Na niektorych akwenach (tak zaobserwowalem ) moze byc nawet najliczniejsza kaczka w okresie przelotu.
kto ogl?dał wczoraj panorame w TVP2... aż toczyłem piane z ust jak usłyszałem że kto potraktował rutem tego biednego bielika przez co ranny ptak musiał siedzieć kilka dni na ziemi na mrozie gdzie czekał na mierć wwwrrrrr na pohybel temu kto to zrobił.
Historia zakończyła sie hepi endem bo bielika znaleziono, zoperowano i poszkodowany już dobrzeje no ale nie musiało do niej dojć
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
To dotyczy nie tylko bielików . Zobacz mój ostatni post w Ochrona Przyrody - Zbliża się szczyt kłusownictwa. Okazuje się że nawet myliwi strzelaj? czasem do ptaków drapieżnych i to nie tylko jastrzębi
Takich ludzi nie powinno sie nazywac mysliwymi, tylko klusownikami Uwlacza to calemu myslistwu.
Mnie chyba jednak nadal bardziej bulwersuja samolowki na jastrzebie... I WKURZA mnie starsznie to, ze na mysliswych wszyscy sie dra, a z rolnikami i golebiarzami NIKT NIC NIE ROBI!!!
- czasem? Znam typa co ma każdy ptasi gatunek w domu wypchany - od krogulca poczynaj?c a na puchaczu kończ?c. Opowiadał, że jego koledzy myliwi też maj? takie "trofea". Także jest to nagminne a nie przypadkowe!
Cyt"I WKURZA mnie starsznie to, ze na mysliswych wszyscy sie dra, a z rolnikami i goelbiarzami NIKT NIC NIE ROBI!!!" - masz co do gołębiarzy
Tak, mam Ale w przeciwienstwie do wiekszosci ekofiolow, nie rozciagam swojej nienawisci na cala spolecznosc golebiarzy a tylko na "sztuki" zabijajace ptaki drapiezne. Tymczasem mysliwym obrywa sie wszystkim jako grupie i nie wazne ze wielu z nich to dobrzy, rozsadni ludzie (i nie jest to wcale taka malutka mniejszosc), ktorym dobro zwierzyny lezy naprawde gleboko na sercu, a NIE na celowniku.
Ale abstrahujac od odwiecznej kosci niezgody - chodzi mi po prostu o ta zwykla niesprawiedliwosc. Bo dlaczego tego, ze rolnicy i golebiarze ptaki drapiezne zabijaja czesto o wiele okrutniej i w WIEKSZYCH ilosciach niz mysliwi - sie nie mowi??? O ile przezylam juz kilka burz w przeroznych mediach od gazet po listy dyskusyjne na temat "jacy to mysliwy sa zli", o tyle autentycznie nie widzialam nigdzie poza tym forum wzmianki o samolowkach. To wielki plus dla tego forum, chociaz temat i tak jakos... przysechl Nie wiem, moze to dlatego, ze glupi klusownicy-pseudomysliwi lubia sobie "wypchac skorke" a taki rolnik czy golebiarz... ukreca lepek i wyrzuca na smietnik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum