jak juz pisałem nie mam ulubionego ptaka ale ostatnio polubiłam kraskę (moje marzenie ) i dudka (tego będę musiał poszukac w tym roku żeby sobie go pooglądac więcej niż ten jeden raz ) ,takie sympatczne ptaszki i jeszcze przypomniało mi się że lubię głos ortolana,ale to trochę inna sprawa,bo lubie głos a nie samego ptaka
Wysłany: 2008-02-20, 19:01 Mała encyklopedia ulubionych ptaków forumowiczów PRZYRODY!!!
»Witajcie,
Pomyslałem żeby stworzyć na forum małą encyklopedie ptaków. Napiszcie jaki jest Wasz ulubiony ptak i jakąś krótką notkę na jego temat:)
Mój ulubiony ptak to jastrząb z tego względu, iż pochodzę z Bieszczad i mam możliwość dość często go spotykać i czasami fotografować:)
Więc:
Jastrząb
(Accipiter gentilis)
Rodzina: Jastrzębiowate
Długość ciała: samiec - 48-58 cm, samica - 60-66 cm. Średniej wielkości ptak drapieżny o stosunkowo krótkich skrzydłach i długim ogonie. Ubarwienie szarobrunatne z wierzchu, białe od spodu z gęstymi, ciemnymi prążkami, ogon szeroko pręgowany. Samiec jest wyraźnie mniejszy od samicy. Prowadzi skryty tryb życia, rzadko krąży. Poluje najczęściej z zasadzki. Jest zwinny i potrafi schwytać ofiarę nawet wśród gałęzi.
Występowanie Różnego rodzaju lasy, także duże zadrzewienia
Nie potrzebny temat zaśmiecający forum. Gdzieś temat o ulubionych ptakach już był.Chyba że dostaliście temat na studiach (AWF sądząc po podpisie),To wszystko wyjaśnia.
zmoderowane
scalono z istniejącym tematem.
Orlik06, za czujność
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Bez wątpienia Łyska za jej morderczy instynkt za te czerwone wściekłe oczka, za dziwaczne łapy, za trudny charakter i pewność siebie
Jako że w temacie jest "ptaki" nie "ptak" (liczba mnoga) dodam jeszcze AF-kilerów, wszelkiego rodzaju jaskółki dymówki itp. uwielbiam je za te wspaniałe akrobacje powietrzne przy których może w głowie się zakręcić
Wilga - za piękny śpiew
Ortolan - tez pięknie śpiewa
Trznadel - jak wyżej
Kraska - jeszcze jej nie widziałam ale już ją lubię
Dudek - za to że jest trudnym do sfotografowania ptakiem... i tak go kiedyś dopadnę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum