FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Spadek liczebnoci pospolitych ptaków polnych
Autor Wiadomość
kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-02-12, 14:02   

Juz gatunku? Od kiedy? Kto tak ustalil? Jakas literatura?
Ja wiem ze jestem zoltodziob i nie na czasie, ale zeby az TAK??? :(

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

grzegorzb 

Wysłany: 2004-02-12, 14:38   

Co do ptaszorów to specem nie jestem ale kiedy w lużnych rozmowach słyszałem że jedn? z przyczyn spadku ptaków - zwłaszcza kuraków jest akcja zwalczania wcieklizy u lisów. Normalnie powstawało ognisko wcieklizny lisy dostawały w łeb i jako się to kręciło. Obecnie i to jest faktem - po pierwsze lisów nikomu strzelać się nie chce - bo prawie każdy jest zarażony i więcej kłopotu z badaniami niż to warte po drugie sztucznie utrzymuje się coraz wyższy stan populacji a on co jeć też co musi wiec robi się błędne koło wiecej lisów - wiecej ognisk wcieklizny - wiecej szczepionek wiecej lisów itd. Nie wiem ile w tym prawdy ale faktem jest że wiele kół myliwskich rezygnuje z wypuszczania bażantów - fakt żeby do nich strzelać ale jak jak mówi? nie opłaca im się to bo większoć zjadaj? lisy.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-02-12, 15:08   

grzegorzb napisał/a:
Obecnie i to jest faktem - po pierwsze lisów nikomu strzelać się nie chce - bo prawie każdy jest zarażony (...) ale faktem jest że wiele kół myliwskich rezygnuje z wypuszczania bażantów - fakt żeby do nich strzelać ale jak jak mówi? nie opłaca im się to bo większoć zjadaj? lisy.

I tak i nie. Kola lowieckie prowadzace ROZSADNA gospodarke lowiecka strzelaja lisy przy kazdej okazji. Natomiast reszta jest niestety prawdziwa. Co prawda na lisa nie mozna zwalic wszystkiego (np. utrata naturalnych biotopow -> modernizacja rolnictwa -> kuropatwa), ale mozna zwalic wiele. Nie tak dawno czytalam na grupie dyskusyjnej Darz Bor (wrogowie mysliwych: prosze sie nie sugerowac nazwa, dziala tam wyjatkowo intensywnie np. p. Simona Kossak :twisted: ) kilka ciekawych postow na ten temat. Nie wymienie z pamieci literatury, ale przeprowadzono badania i okazuje sie, ze wykladanie szczepionek faktycznie niewiele daje... Jesli temat sie rozwinie, to moge postarac sie wygrzebac dokladne cytaty.
Tak wiec mamy kolejna rzecz w ktorej topione sa pieniadze podatnikow ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-12, 15:40   

Cytat:
Od kiedy? Kto tak ustalil? Jakas literatura?

Nie wiem od kiedy i kto tak wymyslil...
W kazdym razie w nowej Awifaunie juz nastapilo razdzielenie na wrona i czarnowron, z kolei dwa nasze gatunki czeczotek Carduellis flammea i C.cabaret znowu zmieniono na dwa podgatunki gatunku czeczotka - C.flammea flammea i C.F cabaret...
Dobrze ze mewy sa jeszcze nie ruszone u nas przynajmniej, bo to by byl rozgardiasz...
ok 6 gatunklow by przybylo... zaliczacze mieliby kolejne mięcho! :mrgreen:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-02-12, 18:05   

Cytat:
kto tak wymyslil...

Komisja faunistyczna

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-02-12, 19:28   

Cytat:
Dobrze ze mewy sa jeszcze nie ruszone u nas przynajmniej, bo to by byl rozgardiasz...
ok 6 gatunklow by przybylo...

Zgadza się. Pamiętam jak się zdziwiłem gdy pewnego pięknego dnia dowiedziałem się że istnieje co takiego jak mewa białogłowa :mrgreen: :wink: .

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-02-12, 20:26   

Rey napisał/a:
Cytat:
ok 6 gatunklow by przybylo...

Zgadza się. Pamiętam jak się zdziwiłem gdy pewnego pięknego dnia dowiedziałem się że istnieje co takiego jak mewa białogłowa :mrgreen: :wink: .

a co w tym dobrego?? Cieszyć się, że jeszcze czego nie wiemy...

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu