Co do ptaszorów to specem nie jestem ale kiedy w lużnych rozmowach słyszałem że jedn? z przyczyn spadku ptaków - zwłaszcza kuraków jest akcja zwalczania wcieklizy u lisów. Normalnie powstawało ognisko wcieklizny lisy dostawały w łeb i jako się to kręciło. Obecnie i to jest faktem - po pierwsze lisów nikomu strzelać się nie chce - bo prawie każdy jest zarażony i więcej kłopotu z badaniami niż to warte po drugie sztucznie utrzymuje się coraz wyższy stan populacji a on co jeć też co musi wiec robi się błędne koło wiecej lisów - wiecej ognisk wcieklizny - wiecej szczepionek wiecej lisów itd. Nie wiem ile w tym prawdy ale faktem jest że wiele kół myliwskich rezygnuje z wypuszczania bażantów - fakt żeby do nich strzelać ale jak jak mówi? nie opłaca im się to bo większoć zjadaj? lisy.
Obecnie i to jest faktem - po pierwsze lisów nikomu strzelać się nie chce - bo prawie każdy jest zarażony (...) ale faktem jest że wiele kół myliwskich rezygnuje z wypuszczania bażantów - fakt żeby do nich strzelać ale jak jak mówi? nie opłaca im się to bo większoć zjadaj? lisy.
I tak i nie. Kola lowieckie prowadzace ROZSADNA gospodarke lowiecka strzelaja lisy przy kazdej okazji. Natomiast reszta jest niestety prawdziwa. Co prawda na lisa nie mozna zwalic wszystkiego (np. utrata naturalnych biotopow modernizacja rolnictwa kuropatwa), ale mozna zwalic wiele. Nie tak dawno czytalam na grupie dyskusyjnej Darz Bor (wrogowie mysliwych: prosze sie nie sugerowac nazwa, dziala tam wyjatkowo intensywnie np. p. Simona Kossak ) kilka ciekawych postow na ten temat. Nie wymienie z pamieci literatury, ale przeprowadzono badania i okazuje sie, ze wykladanie szczepionek faktycznie niewiele daje... Jesli temat sie rozwinie, to moge postarac sie wygrzebac dokladne cytaty.
Tak wiec mamy kolejna rzecz w ktorej topione sa pieniadze podatnikow
W kazdym razie w nowej Awifaunie juz nastapilo razdzielenie na wrona i czarnowron, z kolei dwa nasze gatunki czeczotek Carduellis flammea i C.cabaret znowu zmieniono na dwa podgatunki gatunku czeczotka - C.flammea flammea i C.F cabaret...
Dobrze ze mewy sa jeszcze nie ruszone u nas przynajmniej, bo to by byl rozgardiasz...
ok 6 gatunklow by przybylo... zaliczacze mieliby kolejne mięcho!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum