Co do miejskich populacji gołębi to się nie zgodze, że s? zagrożone. One mog? mieć gniazda wszędzie, głównie na balkonach.
Tak ? A ciekawe ile takich lęgów na balkonach zakończy się sukcesem ? Bo znaj?c ludzi jak tylko zobacz? że gołebie będ? chciały założyć gniazdo na ich balkonie to użyj? wszelkich możliwych sposobów aby im to uniemożliwić. Poza tym teraz np. w wieżowcach specjalnie zatyka się otwory wentylacyjne aby gołebie nie mogły tam się gnieĽdzić. A liczebnoć gołebi miejskich spadła ostatnimi czasy, podobnie jak i sierpówki .
Takie dziwo obserwowalem tuz przy wydziale Biologii i Ochrony ?rodowiska U? w Katowicach przy ulicy Jagiellonskiej w Katowicach...
Widzialem w zakamarku budynku mlode na kupie jakies smieci (gniazdo) i i przylatujacego do nich rodzica... bylo tak w na poczatku grudnia...
czy ktos widzial cos podpbnego o tej porze roku?
Jeli chodzi o badania OTOP-u to kuropatwa prawie wszędzie stała się bardzo rzadka. Jedynie na Kurpiach była stwierdzana na 50% wybranych powierzchni oraz na Podkarpaciu( 60% powierzchni),
Ja nie widuje u mnie kuropatw w okresie zimowym.
-------------------------------------------------------------------
Na wiosne jak znajde gniazdo kuropatwy, to może by go pilnował na zmiane z jakimi zapaleńcami, żeby pomylnie zostały wyprowadzone lęgi.
U mnie też s? kuropatwy ostatnio widziałem stadko chyba omiu. Czy na tym samym polu będ? również pary legowe to się zobaczy na wiosnę.
Niestety s? również bażanty i to nie wróży dla kuropatw dobrze. Bażancice często składaj? jaja do gniazd innych ptaków między innymi kuropatw i wtedy zwykle wszystkie jaja zostaj? zniszczone.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Kuropatwy widzialam u siebie 2 razy. Raz parke latem i drugi raz stadko zimowe - kilkanascie (dokladnie nie pamietam ile, ale chyba kolo 15) osobnikow pozna jesienia.
Dopiero teraz zdalam sobie sprawe, ze w tym terenie nie widuje bazanta Nad Wisla jest go pelno, ale nie na lotnisku... Niestety, od tamtych 2 razy kuropatw nie widzialam wiecej. Na lotnisku za to doskonale radza sobie lisy (widywane nie raz poluajce jak i mnostwo tropow na sniegu zima).
Skowronka rowniez jest tam - poki co - mnostwo, ale o zadne szacowanie liczebnosci nigdy sie nie pokusilam (bo nie wiem jak ).
Dzierlatki natomiast zimuja sobie zawsze po kilka na torunskim smieciu. Moze nie jest to duzo, ale zawsze cos...
I sroki... Co by nie patrzec, sa pod ochrona czesciowa poki co W jednym worku z wrona siwa, ktora jak pare lat temu slyszalam, tez leci w dol na leb i na szyje. Ktos ma jakies aktualniejsze dane o tym podgatunku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum