FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
sójki
Autor Wiadomość
orlik05 

Wysłany: 2006-10-16, 11:10   

Według mnie sójka jest ważnym ptakiem w łańcuchu pokarmowym.Ona nie tylko szkodzi ale również pomaga.Pozatym jest pięknym ptakiem.

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-10-16, 21:14   

Ptakiem jest pięknym, ale tak jak i wszystkie inne ptaki krukowate nie pogardzi żywą ptasią przekąską od czasu do czasu ;)

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-10-16, 21:17   

orlik05 napisał/a:
Ona nie tylko szkodzi ale również pomaga.

Możesz rozwinąć tą tezę? :tup:

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-10-16, 21:39   

Pomaga w roznoszeniu żołędzi, orzechów i tego typu rzeczy :P

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-10-17, 06:58   

Rey napisał/a:
Pomaga w

a przeszkadza w obserwacjach i czesto robi w balona ptakolubow a zwlaszcza drapologow :]

moze mysliwi tak zawyzaja liczbe drapoli bo kazda odzywajaca sie sojke biora za myszaka albo jastrzebia :roll:

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-10-17, 08:07   

Logan napisał/a:
moze mysliwi tak zawyzaja liczbe drapoli bo kazda odzywajaca sie sojke biora za myszaka albo jastrzebia

tak sie Logan dalem zrobic w konia jak bylem rok temu w Tarnawce - odezwal sie myszak....a Logan ze stoickim spokojem powiedzial ze to sojka ....
hehe ale akurat to mi sie podoba....a wracajac do prawa dzungli - ja bardzo pilchy lubie, ale z checia je sowy zjadaja :/ ... taki jest swiat - my tez zjadamy inne stworzenia

Kess a jednak ural istnieje :]

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2006-11-23, 13:11   

Dla mnie sójka jest jednym z najpiękniejszych ptaków.Ona według mnie nie jest szkodnikiem ponieważ utrzymuje na stałym poziomie owady (nie żebym nie lubił owadów) lecz sójka jest ptakiem godnym uwagi i wiekszego zainteresowania ornitologów.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-11-23, 13:43   

orlik06 napisał/a:
lecz sójka jest ptakiem godnym uwagi i wiekszego zainteresowania ornitologów
Nie tylko Ty tak uważasz, mój mąż zdaje się coś planuje od wiosny na sójkach robić (no może nie swoimi własnymi rękami ;-) ). Z tego co pamiętam sójki w Łazienkach warszawskich wolą jeść orzeszki ziemne niż cokolwiek innego ;-) . Jedna posunęła się do tego że wzięła orzeszka z otwartej dłoni łapkami w locie :smile: . Niesamowity widok, tym bardziej że ptak rzeczywiście piękny.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-11-23, 15:53   

Przecież nazwanie sójki drapieznikiem nie kwalifikuje jej od razu jako szkodnika. Poza tym sójka to akurat wszystko zeżre (prawie ;-) ).

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2006-11-23, 15:56 ]
Prawda :oki:

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2006-11-24, 08:40   

Hubert napisał/a:
Przecież nazwanie sójki drapieznikiem nie kwalifikuje jej od razu jako szkodnika. Poza tym sójka to akurat wszystko zeżre (prawie ;-) ).

Zgadzam się.Ale wiele osób uważa ze sójka jest niepotrzebna.

Lanius 

Wysłany: 2006-11-24, 11:23   

Hubert napisał/a:
Przecież nazwanie sójki drapieznikiem nie kwalifikuje jej od razu jako szkodnika.

Zwłąszcza, że taki bocian też jest drapieżnikiem a nikt go za szkodnika nie uważa...

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2006-11-24, 11:44   

Lanius napisał/a:
Zwłąszcza, że taki bocian też jest drapieżnikiem a nikt go za szkodnika nie uważa...

Zgadzam sie.
:oki:

algebro 

Wysłany: 2008-09-10, 07:21   Sójki.

Od kilku dni zauważam wzmożony (chyba) ruch wśród sójek. Przelatują nad drogami, budynkami. Jest ich w przelocie wyraźnie więcej niż dotychczas. Raz na chwilę ten ptak wylądował przed moim oknem, prezentując w dziobie zdaje się dużego, zielonego żołędzia (dziwne, bo dębu nie mam w okolicy, przyleciał go "posadzić"? ;) ).
Czy to oznacza, że sójki przygotowywują się intensywnie do nadejścia zimy, gromadząc właśnie teraz zapasy???

Odpowiedz do tematu