U mnie w parku też wyczaiłem lęg sikory s słupku (rura na flagę). Jak narazie chyba wszystko OK, zobaczymy co będzie dalej. Najpierw musi się znaleć trochę czasu, żeby się pofatygować. Muszę zajrzeć do mojego dwutlenku azotu (dwutlenek azotu - NO2 - Odlotowy Notatnik Ornitologiczny ) kiedy po raz pierwszy widziałem ptaki karmi?ce młode, ale z tego co pamietam to już chyba lada dzień pisklaki powinny opucić gniazdo.
- rany jak to czytam to mi się przypomina moj dzisiejszy ranny horror
Spałem sobie rano a za oknem w niebogłosy darły się kosy. Piszczały na alarm, tak kie, kie kie - robi? tak np. ja s? przestraszone, tylko ze jak sa przestraszone to sobie pokiekaja i uciekaja a te non stop przez co najmniej 3 h, no myslalem ze zwariuje w ogole spac sie nie dalo
Przyczyne poznalem za pietnascie 11 jak szedlem do roboty, dalej darly pyska pod moim oknem na jarzebinie, darły się na przemian albo razem samiec i samica a na czubku drzewa siedzial mlody kos, taki "brzydki" z szara nakrapiana piersia, zoltymi zajadami i krotkim ogonem, obok skakaly stare z robalami w dziobie... i przyroda
Też dzisiaj znalazłam jedno takie gniazdo przy okazji odwiedzin u znajomych rodziców pod Toruniem (-> brak możliwoci skontrolowania za jaki czas). W metalowym słupie, którego koniec znajdował się na wysokoci moich ramion gdy stanęłam na palcach słychać było przynajmniej 2 młode bogatki. Słupek miał w rodku co jakby gwoĽdzie przez cał? rednicę. Było gor?co dzisiaj, a ma być jeszcze goręcej, więc o ile teraz jeszcze miały się ewidentnie dobrze o tyle już nie dowiem się czy wylec? czy nie. Słupek narożny przy szosie Toruń-Bydgoszcz, jakie 3-4m od drogi.
Ostatnio zmieniony przez kessy 2004-05-30, 15:07, w całości zmieniany 1 raz
Sprawdzałem słupek w parku i 26 i 27 maja juz nie było widać żadnych skior Możliwe, że zwyczajnie opuciły gniazdo, a ja to przegapiłem. Albo lęg się nie udał...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum