Wysłany: 2008-04-29, 05:43 Sęp pod Warszawą - XIX/XX wiek ???
Witam,
Czytając biografię Juliana Ejsmonda, natknąłem sie na wzmiankę iż matka pisarza strzeliła gdzieś w centralnej Polsce do sępa, którego kilka dni pózniej znaleziono martwego na skraju Puszczy Kampinoskiej.
Czy wie ktoś kiedy dokładnie to się stało i jaki gatunek sępa padł ofiara myśliwskich zapędów Marii z Wieniawskich Ejsmondowej???
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Wysłany: 2008-05-17, 21:50 Re: Sęp pod Warszawą - XIX/XX wiek ???
sioux napisał/a:
Witam,
Czytając biografię Juliana Ejsmonda, natknąłem sie na wzmiankę iż matka pisarza strzeliła gdzieś w centralnej Polsce do sępa, którego kilka dni pózniej znaleziono martwego na skraju Puszczy Kampinoskiej.
Czy wie ktoś kiedy dokładnie to się stało i jaki gatunek sępa padł ofiara myśliwskich zapędów Marii z Wieniawskich Ejsmondowej???
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Nie wiem czy to w ogóle uznane zostało za pewne. Zajrzyj do "Awifauny Polski". Jeśli tam tego nie znajdziesz to raczej nie brał bym to jako pewne. Kiedyś się dużo pisało, ale tylko niektóre źródła uznano za rzetelne i wiarygodne. Pozdr
Hej,
Wierzę Ejsmondowi, tym bardziej ze właśnie w "Awifaunie" jest kilka informacji o sępach pozyskanych w latach 1895-1905 na terenie kraju. Rzecz w tym ze info jest bardzo lakoniczne, a mnie idzie o konkrety
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum