Mam propozycje stworzenia przyklejonego tematu nt. aktualnosci w obserwacjach rzadkich ptakow. Bylaby to forma podobna jak w PPP. kazdy kto uslyszy, przeczyta czy dostanie SMSa o jakims rzadkim ptaku w Polsce moglby informowac o tym w tym temacie.
Bylby to taki forumowy serwis rzadkosci
to na razie to propozycja, ustosunkujcie sie do tego.
Zeby nie byc goloslownym rozpoczynam widomosciami z listy PTAKI:
4 VI wójcik w Drohiczynie nad Bugiem
29 V imm orzel stepowy w Sosni nad Biebrza
obie obserwacje autorstwa Przemka Bielickiego i Henia Kurka.
Pomysł owszem ciekawy, z tym że informacje tego typu można uzyskać włanie z PPP lub listy dyskusyjnej PTAKI. Jeli więc miałby powstać taki forumowy serwis rzadkoci to w moim przekonaniu polegał by on w ponad 90% na przepisywaniu tu informacji z tych Ľródeł. Może warto by wyznaczyć osobę która by się tym zajęła( jeli pomysł by się przyj?ł). Inaczej może z tego wynikn?ć chaos.
Bardziej uzasadnione wydawało by mi się publikowanie tutaj na forum wiadomoci o rzadkich gatunkach, które nie ukazały się na PPP czy licie dyskusyjnej, a do których forumowicze maj? dostęp.
Popieram pomysł Szymona. Nie wszyscy maj? dostęp do listy Ptaki i PPP. Jeli dodamy do tego trzecie Ľródło - własne obserwacje, będziemy mieli najpełniejsze informacje jakie dot?d s? zbierane
- rybitwa wielkodzioba
- ostrygojad
okolice Elbl?ga, Rez. Zat.Elbl?ska i Ujcie Cieplicówki .
Jako ze w miare regularnie spozieram na liste, a info o nowosciach z PPP dostaje z druhiej listy o tej tematyce wiec moge byc jednym z informatorow jesli sie zgadzacie...
Jako ze w miare regularnie spozieram na liste, a info o nowosciach z PPP dostaje z druhiej listy o tej tematyce wiec moge byc jednym z informatorow jesli sie zgadzacie...
dlaczego mialby powstac chaos? moim zdaniem bedzie to zebranie informacji m.in. z tych dwoch zrodel. Nie kazdy forumowicz jest na liscie, nie kazdy forumowicz jest abonentem PPP, za to kazdy forumowicz wchodzi na... forum. I to tu dowie sie o rzadkich ptakach, moze nawet w swojej okolicy, niejako z pierwszego zrodla.
Poza tym na forum mozna dodawac swoje uwagi, watpliwosci itp. dotyczace pojawu poszczegolnych gatunkow, bo nie wyobrazam sobie by temat ten byl tylko podawaniem suchych faktow.
Moglaby sie wywiazac np. dyskusja o pojawach (ostatnio regularnych) orla stepowego nad Biebrza. W tym roku znow go tam zobaczono... itp.
Takiej dyskusji nie da sie prowadzic SMSami na PPP , a i na liscie dyskusyjnej tez nie prowadzi sie dyskusji wylacznieposwieconych rzadkosciom.
dlaczego mialby powstac chaos? moim zdaniem bedzie to zebranie informacji m.in. z tych dwoch zrodel. Nie kazdy forumowicz jest na liscie, nie kazdy forumowicz jest abonentem PPP, za to kazdy forumowicz wchodzi na... forum. I to tu dowie sie o rzadkich ptakach, moze nawet w swojej okolicy, niejako z pierwszego zrodla.
Dlatego miałby powstać chaos że mogły by się powtarzać informacje dotycz?ce tego samego pojawu jeli np. paru użytkowników na raz napisało by t? wiadomoć. St?d też mój postulat aby została wyznaczona jedna osoba spisuj?ca tutaj informacje pojawiaj?ce się na licie dyskusyjnej PTAKI i na PPP. Wtedy wszystko będzie przejrzyste i klarowne
Tetrao napisał/a:
Poza tym na forum mozna dodawac swoje uwagi, watpliwosci itp. dotyczace pojawu poszczegolnych gatunkow, bo nie wyobrazam sobie by temat ten byl tylko podawaniem suchych faktow.
Absolutnie zgadzam się z tym stwierdzeniem
Tetrao napisał/a:
Moglaby sie wywiazac np. dyskusja o pojawach (ostatnio regularnych) orla stepowego nad Biebrza. W tym roku znow go tam zobaczono... itp.
No włanie. Czyżby nalot orłów stepowych szykował się i w tym roku
aby została wyznaczona jedna osoba spisuj?ca tutaj informacje pojawiaj?ce się na licie dyskusyjnej PTAKI i na PPP. Wtedy wszystko będzie przejrzyste i klarowne
różnica (żeby nie powiedzieć wyższoć ) między forum a listami i SMSami polega na tym, że tutaj moderatorzy mog? powtarzaj?ce się informacje usuwać lub zmieniać tak aby wszystko było klarowne i jasne oraz żeby zapobiegać wprowadzaniu chaosu. To włanie od tego m.in. jest GTW
Ja tylko chciałabym zapytać o jedno. Czym jest rzadkoć? Skoro mamy dwa Ľródła (też siedzę na obu wspomnianych listach), to kto będzie decydował o selekcji gatunków? Opieramy się na licie KF? Wtedy konieczna będzie konsultacja z t? list?, nie mówi?c już ze "obcinamy" wiele ciekawych obserwacji gatunków, które być może nie s? na licie KF, ale kto ich jeszcze nie widział, a miałby okazję wiedz?c, że s? w jego okolicy.
Czemu więc po prostu nie zbierać obserwacji jako takich? Każdy wydłubie sobie swoj? "rzadkoć". Szymon na pewno zna listę gatunków komisyjnych, więc mógłby je zaznaczać powiedzmy przez
Kod:
[b][/b]
i wszyscy byliby zadowoleni. Dla mnie np bardziej ciekawa jest obserwacja drzemlika niż biegusa arktycznego, etc.
To tylko moja propozycja.
Moim skromnym zdaniem powinno się pisać nie tylko o ptakach wypisanych na jakiej licie, ale o wszystkich, że je tak nazwę niepospolitych w danej okolicy, bo dzięki temu będzie można zobaczyć nowy gatunek jad?c np. 20 km zamiast 200 km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum