albowiem wlasnie u slepowronow jest tak ze immaturale czyli niedojrzale pierwszoroczne ptaki sa nieplodne, a drugoroczne czyli wlasnie subadulty moga juz prokreowac choc nie maja jeszcze szaty doroslego ptaka. U czapli purpurowych jest zreszta podobnie...
na Zb. Goczalkowickim znaleziono 5 gniazd czapli purpurowej
4 znajduja sie w luznej kolonii 20-30 m od siebie, a jedno odosobnione ,ktore niechwalac sie ja namierzylem niecaly miesiac temu gdy ptaki je dopiero budowaly zawiera 4 jaja. Poszukiwania w toku, bo jeszcze wiele łozowisk do przeszukania...
a wczoraj wszystkie mlode zostaly zaobraczkowane
[ Dodano: 2004-07-04, 13:20 ]
dodam tez ze nad zaroslami lata ok 25 czapli bialych, kreca sie tu i tam i przygladaja zmienionemu Zbiornikowi Goczalkowickiemu... Czaplon zywi nadzieje ze i ten gatunek czapli dolaczy do listy legowych ptakow DGW
Hmm... to bardzo ciekawe informacje. Życzę, aby liczba lęgowych cz.purpurowych wzrosła. Jest to naprawdę b.rzadki gatunek. Co do cz. białych to pewnie wczeniej czy póĽniej się zagnieżdż?! A czy zobaczyć można u Was podgorzałki?
[ Dodano: 04 Lip 2004 04:40 pm ]
Włanie przejrzałem posty z poprzedniej strony. Zobaczyłem, że wspomniałe o podgorzałce!
na Zb. Goczalkowickim znaleziono 5 gniazd czapli purpurowej
4 znajduja sie w luznej kolonii 20-30 m od siebie, a jedno odosobnione ,ktore niechwalac sie ja namierzylem niecaly miesiac temu gdy ptaki je dopiero budowaly zawiera 4 jaja. Poszukiwania w toku, bo jeszcze wiele łozowisk do przeszukania...
jak tak dalej pójdzie to się okaże że siedzi tam ponad 10 par czapli purpurowej Znakomity wynik, ciekawe jak jest z tym gatunkiem w innych miejscach.
Tetrao napisał/a:
dodam tez ze nad zaroslami lata ok 25 czapli bialych, kreca sie tu i tam i przygladaja zmienionemu Zbiornikowi Goczalkowickiemu... Czaplon zywi nadzieje ze i ten gatunek czapli dolaczy do listy legowych ptakow DGW
A propo czapli białych, ma kto informacje jak tam u nich na zbiorniku Jeziorsko
I jeszcze jedno pytanie: słychać co w Dolinie Górnej Wisły o czaplonie czyli czapli nadobnej Sprawdzano np. kolonie lepowronów, gdzie ostatnio znaleziono jej gniazdo
bardzo prawdopodobne bo osobnikow przebywa znacznie wiecej niz wynikaloby to z ilosci par... byc moze sa to nielegowe 2-goroczniaki ale kto wie?
Cytat:
A propo czapli białych, ma kto informacje jak tam u nich na zbiorniku Jeziorsko
wiem ze sa ale ile to nie pamietam, zobacz na strone ppp tam jest zdjecie z tego roku z koloni wiec moze bedzie pisac ile jest gniazd. Co do czaplona to zapytam sie Jacka , sadze ze to sie dopiero okaze bo liczenie slepowronow odbedzie sie pod koniec lipca dopiero i wtedy wyjdzie na jaw co sie w ich koloniah jeszcze kryje !
[ Dodano: 2004-07-05, 18:10 ]
Niestety ponoc czapli nadobnych nie ma w tym miejscu gdzie rok emu znaleziono leg!
Najwieższe informace z listy dyskusyjnej PTAKI:
- piewaj?ca ?wistunka zielonawa( czy jak kto woli Wójcik) w Parku Pałacowym (tuż przy wyjciu do Białowieskiego Parku Narodowego) info Karol Zub
- piewaj?ca Zarolówka na stawach w miejscowosci Strobow, ok 5 km na płd-wschód od Skierniewic info Jarek Stalenga
Od trzech dni w Skołyszynie koło Jasła na Podkarpaciu przebywa rzadko odwiedzaj?cy Polskę ptak, pelikan baba, zwany też pelikanem różowym - poinformował PAP ornitolog Marian Stój.
"Według fachowej literatury od XV wieku na ziemiach polskich udało się zaobserwować 30 takich przypadków. Jego pojawienie się w Skołyszynie jest czym zupełnie rzadkim i wyj?tkowym" - dodał ornitolog. Ptak zadomowił się na drzewie w centrum wsi. "Prawdopodobnie żywi się rybami z pobliskich stawów i rzek" - dodał.
Zdaniem Stója, pelikan ten, znany z zamiłowania do wędrówek - należy do gatunków najlepiej szybuj?cych i doskonale wykorzystuj?cych pr?dy powietrzne. Pelikan baba mógł na Podkarpacie przylecieć wraz ciepłymi podmuchami wiatru z południa kilka dni temu. Waży ok. 10 kilogramów, a rozpiętoć jego skrzydeł wynosi 240 cm.
Życie tych ptaków zwi?zane jest z deltami rzek, rozległymi jeziorami, wybrzeżem płytkich mórz. Występuj? w Afryce Południowej, ?rodkowej, nieco rzadziej na Bliskim Wschodzie. Najbliżej naszego kraju jego stanowiska można spotkać w delcie Dunaju.
Podkarpacki pelikan baba jest osobnikiem dorosłym. "Trudno prognozować jak długo zatrzyma się w Skołyszynie. Oby jak najdłużej, bo warto go obejrzeć" - powiedział Stój.
dziwi mnie tylko ten motyw z drzewem... pelikany siadaja na drzewie? nie wiem czemu ale smiac mi sie chce jak to sobie wyobrazam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum