FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzadkie ptaki w Polsce
Autor Wiadomość
Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-06-29, 12:33   

Prawde mowi Anem!!! :mrgreen:

albowiem wlasnie u slepowronow jest tak ze immaturale czyli niedojrzale pierwszoroczne ptaki sa nieplodne, a drugoroczne czyli wlasnie subadulty moga juz prokreowac choc nie maja jeszcze szaty doroslego ptaka. U czapli purpurowych jest zreszta podobnie...

Szybszy 

Wysłany: 2004-07-02, 13:16   

Hubert, włanie przyszła wiadomoć, że widziano Twoj? wymarzon? dzierzbę czarnoczeln? w dolinie rzeki Raby, obok żwirowni w Winiarach pod Dobczycami.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-02, 14:40   

Szkoda, że aż tak daleko :-(

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-07-02, 15:42   

Niektórzy jeżdż? przez cał? Polskę żeby zobaczyć nowy gatunek, rozważ to Hubert :twisted:

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.-

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-02, 17:29   

hehehe
Mi to narazie nie grozi.

[ Dodano: 02 Lip 2004 06:30 pm ]
Gdyby ta dzierzba pod Waw? była to co innego, ale w Dobczycach...

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Rey 

Wysłany: 2004-07-02, 21:24   

Hubert napisał/a:
Gdyby ta dzierzba pod Waw? była to co innego, ale w Dobczycach...

No włanie, albo w Warszawie tak jak niedawno karolinka :] :wink:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-07-04, 12:13   

info od Jacka Betlei:

na Zb. Goczalkowickim znaleziono 5 gniazd czapli purpurowej

4 znajduja sie w luznej kolonii 20-30 m od siebie, a jedno odosobnione ,ktore niechwalac :mrgreen: sie ja namierzylem niecaly miesiac temu gdy ptaki je dopiero budowaly zawiera 4 jaja. Poszukiwania w toku, bo jeszcze wiele łozowisk do przeszukania...

a wczoraj wszystkie mlode zostaly zaobraczkowane :mrgreen:

[ Dodano: 2004-07-04, 13:20 ]
dodam tez ze nad zaroslami lata ok 25 czapli bialych, kreca sie tu i tam i przygladaja zmienionemu Zbiornikowi Goczalkowickiemu... Czaplon zywi nadzieje ze i ten gatunek czapli dolaczy do listy legowych ptakow DGW :mrgreen:

Mirek 

Wysłany: 2004-07-04, 15:38   

Hmm... to bardzo ciekawe informacje. Życzę, aby liczba lęgowych cz.purpurowych wzrosła. Jest to naprawdę b.rzadki gatunek. Co do cz. białych to pewnie wczeniej czy póĽniej się zagnieżdż?! A czy zobaczyć można u Was podgorzałki?

[ Dodano: 04 Lip 2004 04:40 pm ]
Włanie przejrzałem posty z poprzedniej strony. Zobaczyłem, że wspomniałe o podgorzałce!

Rey 

Wysłany: 2004-07-04, 18:57   

Tetrao napisał/a:
info od Jacka Betlei:

na Zb. Goczalkowickim znaleziono 5 gniazd czapli purpurowej

4 znajduja sie w luznej kolonii 20-30 m od siebie, a jedno odosobnione ,ktore niechwalac :mrgreen: sie ja namierzylem niecaly miesiac temu gdy ptaki je dopiero budowaly zawiera 4 jaja. Poszukiwania w toku, bo jeszcze wiele łozowisk do przeszukania...

:shock: :res: :res: :res: jak tak dalej pójdzie to się okaże że siedzi tam ponad 10 par czapli purpurowej :wink: Znakomity wynik, ciekawe jak jest z tym gatunkiem w innych miejscach.
Tetrao napisał/a:
dodam tez ze nad zaroslami lata ok 25 czapli bialych, kreca sie tu i tam i przygladaja zmienionemu Zbiornikowi Goczalkowickiemu... Czaplon zywi nadzieje ze i ten gatunek czapli dolaczy do listy legowych ptakow DGW :mrgreen:

A propo czapli białych, ma kto informacje jak tam u nich na zbiorniku Jeziorsko :?:
I jeszcze jedno pytanie: słychać co w Dolinie Górnej Wisły o czaplonie czyli czapli nadobnej :?: Sprawdzano np. kolonie lepowronów, gdzie ostatnio znaleziono jej gniazdo :?:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-07-05, 14:01   

Cytat:
że siedzi tam ponad 10 par czapli purpurowej

bardzo prawdopodobne bo osobnikow przebywa znacznie wiecej niz wynikaloby to z ilosci par... byc moze sa to nielegowe 2-goroczniaki ale kto wie?

Cytat:
A propo czapli białych, ma kto informacje jak tam u nich na zbiorniku Jeziorsko

wiem ze sa ale ile to nie pamietam, zobacz na strone ppp tam jest zdjecie z tego roku z koloni wiec moze bedzie pisac ile jest gniazd. Co do czaplona to zapytam sie Jacka , sadze ze to sie dopiero okaze bo liczenie slepowronow odbedzie sie pod koniec lipca dopiero i wtedy wyjdzie na jaw co sie w ich koloniah jeszcze kryje ! :mrgreen:

[ Dodano: 2004-07-05, 18:10 ]
Niestety ponoc czapli nadobnych nie ma w tym miejscu gdzie rok emu znaleziono leg!

Rey 

Wysłany: 2004-07-06, 12:27   

Najwieższe informace z listy dyskusyjnej PTAKI:
- piewaj?ca ?wistunka zielonawa( czy jak kto woli Wójcik) w Parku Pałacowym (tuż przy wyjciu do Białowieskiego Parku Narodowego) info Karol Zub
- piewaj?ca Zarolówka na stawach w miejscowosci Strobow, ok 5 km na płd-wschód od Skierniewic info Jarek Stalenga

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-07-07, 21:07   

cytat skads z netu:

ktos w necie napisał/a:
Od trzech dni w Skołyszynie koło Jasła na Podkarpaciu przebywa rzadko odwiedzaj?cy Polskę ptak, pelikan baba, zwany też pelikanem różowym - poinformował PAP ornitolog Marian Stój.

"Według fachowej literatury od XV wieku na ziemiach polskich udało się zaobserwować 30 takich przypadków. Jego pojawienie się w Skołyszynie jest czym zupełnie rzadkim i wyj?tkowym" - dodał ornitolog. Ptak zadomowił się na drzewie w centrum wsi. "Prawdopodobnie żywi się rybami z pobliskich stawów i rzek" - dodał.

Zdaniem Stója, pelikan ten, znany z zamiłowania do wędrówek - należy do gatunków najlepiej szybuj?cych i doskonale wykorzystuj?cych pr?dy powietrzne. Pelikan baba mógł na Podkarpacie przylecieć wraz ciepłymi podmuchami wiatru z południa kilka dni temu. Waży ok. 10 kilogramów, a rozpiętoć jego skrzydeł wynosi 240 cm.

Życie tych ptaków zwi?zane jest z deltami rzek, rozległymi jeziorami, wybrzeżem płytkich mórz. Występuj? w Afryce Południowej, ?rodkowej, nieco rzadziej na Bliskim Wschodzie. Najbliżej naszego kraju jego stanowiska można spotkać w delcie Dunaju.

Podkarpacki pelikan baba jest osobnikiem dorosłym. "Trudno prognozować jak długo zatrzyma się w Skołyszynie. Oby jak najdłużej, bo warto go obejrzeć" - powiedział Stój.

dziwi mnie tylko ten motyw z drzewem... pelikany siadaja na drzewie? nie wiem czemu ale smiac mi sie chce jak to sobie wyobrazam :lol:

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-07-08, 15:14   

Cytat:
"Trudno prognozować jak długo zatrzyma się w Skołyszynie. Oby jak najdłużej, bo warto go obejrzeć" - powiedział Stój.

W radiu słyszałem, że już chyba odleciał :(

Rey 

Wysłany: 2004-07-11, 22:39   

Informacje z PPPtaki:
- Wydrzyk ostrosterny Stercorarius parasiticus - 1 im - Zbiornik Nyski
- Rybitwa krótkodzioba Gelochelidon nilotica - 1 ad. - Zbiornik Turawski
- Pliszka cytrynowa Motacilla citreola - samiec ad. - Zb. Turawski

info Paweł Gębski

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-07-12, 10:33   

hehe wlasnie zdzwonil do mnie marek z forum z ta sama wiescia... Rey , a wlasciwie Gebski okazal sie szybszy... :mrgreen:

ale chrapka, chyba pojade :wink:

Odpowiedz do tematu