co najmniej dwie pary czapli purpurowych - jedna budujaca gniazdo, inna zostala zlokalizowana i gniazdo znalezione przez Janka Krola z trzema jajami. Mozliwe ze jest jeszcze trzecia para.
Podgorzalka - 1 samiec, stale trzyma sie tego samego miejsca, mozliwe ze sa legowe.
Mewa czarnoglowa - 2 os. z obraczkami
oczywiscie wszedobylskie i nie plochliwe rybitwy bialowase - zastepuja na Goczalkowicach jaksolki.
Zrodlo: obserwacje wlasne
edit: kessy
Szymon czy melanocephala jest komisyjna nielęgowa? Wg strony KF nie. Chyba, że te 2 osobniki to para gniazduj?ca...
[ Dodano: 2004-06-10, 23:48 ]
Dodam jeszcze ze w tym samym dniu widziane byl na zbiorniku piekny zimorodek oraz staly krajobrazowo element doliny gornej Wisly - dwie czaple biale.
Do poprzedniej infomacji dodaje jeszcze ze byly 3 legowe pary tych mew czarnoglowych w tym 2 ze znalezionymi gniazdami... ale to juz nie przez nas
niestety nie bylo warzechy i kormorana malego, ale to i tak duzo wrazen jak na jeden dzien
PPPtaki: stawy Przereb pod Zatorem kulik wielki 3
brodziec sniady 3
kwokacz 1
leczak 2
biegus krzywodzioby 1 - ten ptak siedzi juz tam prawie miesiac i ani mysli
leciec na pln.,co wiecej nie chce mu sie nawet przywdziac szate godowa
cierniowka samiec zaobraczkowany Spytkowice helmiatka f
zuraw 1 ad
10.06, Paweł Malczyk
m. bialoglowa 43 [8ad., reszta imm.],
m. pospolita 1ad., 1im.,
sieweczka rzeczna 2 pary
czajka 18,
turkawka 2pary
dziwonia 4 m
pliszka zolta ca 6 par
osadniki i okoliczne pola w Podborach Skawinskich, 10.06, Damian Wiehle
- ORLICA 1 ad. druga nasza obserwacja w tym roku w tym samym miejscu (foty na http://www.republika.pl/serwis_ornitologiczny )
- rybitwa czarna 15
- ges zbozowa 1
- batalion 1
- mewa bialoglowa pierwsze lotne pull
- mewa zoltonoga (graellsii/heuglinii) - 1 im. 2 cy
- rybitwa bialoczelna 1 ad.
- nur czarnoszyi 1 (co najmniej dziwna data)
- srokosz 1 POD
Mietkow, 11.06, G. Orlowski, B. Kazmierczak i P. Gebski
Lista Ptaki: dzisiaj na zbiorniku Goczalkowickim znaleziony leg czapli purpurowej. =
Przez innych obserwatorow widziana druga lub trzecia para budujaca =
gniazdo.
10.06, Jan Król
Kulik wielki 2
Stawy w Przeciszowie, 10.06, Sebastian Piwowar
lelek w pelnym sloncu - Puszcza Knyszynska
pliszki cytrynowe, walki orlika z myszolowem - Siemianowka
(fotki lelka i pliszek na www.avestom.republika.pl )
10.06, Tomek Kułakowski
Gniazdo pliszek cytrynowych z 6 pull. na terenie zb. Jeziorsko. Tak wiec pliszki te dotarly z legami i do srodkowej Polski.
Z innych ciekawostek legowych na Jeziorsku - para oharow z 12 pull.
Widze ze jak mnie nie ma nikt tu nic nie pisze przepraszam ze sie obijam ale mam mnostwo spraw na uczelni, troche w terenie siedze i na internet nie mam czasu
Mimo to przekazuje najswiezsze informacje ze Zbiornika Goczalkowickiego
jest ok 4 pary czapli purpurowych z czego jedno gniazdo z 7 jajami, w innym sa juz mlode. Takze idzie ku dobremu. 4 pary w jednym sezonie to legowy rekord Polski dla tego gatunku.
Widze ze jak mnie nie ma nikt tu nic nie pisze przepraszam ze sie obijam ale mam mnostwo spraw na uczelni, troche w terenie siedze i na internet nie mam czasu
Nie tylko Ty Tetrao Ale jako że sesja mam już prawie zdan?( )to też uzupełnie co nieco:
Wiadomoci z PPPtaki
-Nur lodowiec w upierzeniu godowym 13-16.VI Stawy Popielewo k. Knyszyna ( Północne Podlasie)
-Sokół wędrowny z nowym stanowiskiem lęgowym Pomorze Zachodnie
Tetrao napisał/a:
Mimo to przekazuje najswiezsze informacje ze Zbiornika Goczalkowickiego
jest ok 4 pary czapli purpurowych z czego jedno gniazdo z 7 jajami, w innym sa juz mlode. Takze idzie ku dobremu. 4 pary w jednym sezonie to legowy rekord Polski dla tego gatunku.
to s? w tym roku aż 4 pary purpurowej na Goczałkowickim Wszystkie 4 s? lęgowe
Tak sa co najmniej 4 legowe... w tym dwie ze znalezionymi gniazdami.
Jest zamieszanie na Goczalach bo sa tam ptaki w roznym wieku, sa tez drugoroczniaki ktore tez przymierzaja sie do legow . Moze tam byc ich wiecej trudno okreslic bo teren jest slabo dostepny. W ogole to w miejscu gdzie ostatnio budowala gniazdo czapla purpurowa kreci sie para czapli bialych... nie chce krakac ale...
aha i poprawka do informacji o lodowcu z Podlasia
ptak byl widziany ostatni raz 20.VI przez Andrzeja Michne i Michala Skore. Jak podaje Tomek Kulakowski na liscie PPPtaki nura juz tam nie ma
no to się pochwalę dzisiaj na zakończenie ciężkiego dnia w terenie, wyjeżdżaj?c z Kozienic, na terenie osiedla domków jednorodzinnych zaobserwowałem bezstresowo siedz?c? na drutach kraskę. Zatrzymałem się, wysiadłem i z 50 m obserwowałem do woli... po jakich 5 minutach zerwała się do lotu pokazuj?c w całej krasie swoje przecudowne ubarwienie
Garć nowych informacji z listy PTAKI:
- piewaj?ca Zarolówka przy stawach/moscie w Białowieży 26.06. info Karol Zub
- Hełmiatka wodz?ca 2 pull. plus 10 samców i 2 samice Rezerwat Łężczok 27.06. info Agnieszka i Krzysztof Henel
- Czapla biała w kolonii czapli siwych Biebrza 27.06. oraz
- para Łabędzi krzykliwych z 1 pull. na stawach Pietkowo Tomasz Kulakowski
To już zdaje się było przerabiane przy drapolach. Subad. czyli subadultus czyli ptak "prawie dorosły - "Ptak już dojrzały płciowo i nierzadko też gniazduj?cy, lecz jeszcze nie w pełni wybarwiony."
Cytat z Jonssona.
Chociaż Kessy reprezentuje inny pogl?d
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum