Opole -Wyspa Bolko
Sęp płowy-1imm
zapewne ptak obserwowany 2x przez M.Kowalskiego,ptak najpewniej przebywa gdzieś w okolicy Opola.Już w maju obserwowałem najprawdopodobniej ten gatunek również nad Opolem-niestety obserwacja nie spełniała wymagań(brak sprzętu optycznego).Tym razem wszystkie szczegóły były doskonale widoczne
W piątek 2.10 na polach koło Zielenic (gm. Borów, pow. strzeliński, DSL) w stadzie nietowarzyskich pobratymców czajka towarzyska - 1 juv
Ptaka wyczaił wotus, jeszcze w piątek widziało go kilka osób (w tym ja ), a jak widzę po informacji z obserwacyjnego tematu dolnośląskiego ptak był obecny w okolicy również wczoraj.
_________________ Bart Smyk
Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego
Obserwatorzy: Michał Skakuj, Kasia Goworek, Antoni Marczewski
_________________ Jeśli lubisz w teren pójść czasami/
Oglądanie ptaków to Twój cel/
Podziel się obserwacjami/
na www.AWIBAZA.pl
======================
Czy dookoła leży śnieg czy rosną bazie,
obserwacje umieszczam w AWIBAZIE
I zachęcam obserwatorów
By dołączyli do jej amatorów
Hejo, jestem tu nowa, więc sory jeśli się wpycham tam gdzie nie powinnam, ale potrzebuje pomocy. Wiem pewnie będzie, że to stara data. W zeszłym roku w Brennej (na początku lipca), zrobiłam zdjęcie takiego ptaka. Na początku myślałam, że to zwykły myszołów, ale ostatnio przeglądając inne foty zaczełam się temu przyglądać. Może to zabrzmi nieco dziwnie, może jestem ślepa, ale ptak z tej fotki (wiem, jakość nie najlepsza) bardziej mi przypomina gadożera (krótkoszpona). Bardzo proszę zobaczcie te fotkę i sami oceńcie. Jestem amatorem dlatego proszę o wyrozumiałość
edit: Tetrao przeniesione z tematu Kartoteka Awifauny Śląska
Witam,
19 października na morzu między Wisełką, a Międzywodziem (około 4-5 km na W od Międzywodzia) obserwowałem samca
MARKACZKI AMERYKAŃSKIEJ Melanitta americana
Dokumentacyjne fotki na www.clanga.com,
pozdrawiam!
zk
Ponieważ Internet zaczął działać w tym roku, to informuje, że w dniu 16 lipca 2008 widziałam i zrobiłam zdjęcie gadożera (spotykany właściwie jedynie we wschodniej części Polski) w miejscowości Brenna (pow. cieszyński; woj. śląskie). Oto fotka:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum