Gadozer 1 ad przelatujacy nad dolina Bugu k. wsi Matcze przy Strzeleckim PK (po polskiej stronie rzeki chociaz mogl przyleciec od strony ukrainskiej) 3.09.08
obs. moja i Agaty
Gadozer 1 ad przelatujacy nad dolina Bugu k. wsi Matcze przy Strzeleckim PK (po polskiej stronie rzeki chociaz mogl przyleciec od strony ukrainskiej) 3.09.08
obs. moja i Agaty
Logan,
fajniutko i gratuluje!
ale nie bylbym soba jesli sie nie przyczepie
po czym oznaczyles wiek??
Pozdrawiam
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
moze blednie, ptak na skrzydlach od spodu byl dosc mocno plamkowany (plamy ukladaly sie w wyrazne liczne pasy), mial wyrazne pregi na ogonie, mial tez cala ciemna glowe, a na wierzchu pokrywy skrzydel i lotki byly raczej podobnie ciemne chociaz moglem nie zauwazyc rozjasnien przez ostre slonce
w Hiszpanii widzialem sporo gadozerow i mlode byly wyraznie jasniejsze, kolory i wzor mialy bardziej rozmyte niz ten ptak
niestety nie mam zdjec bo zanim zatrzymalem samochod i powyciagalismy sprzet ptak odlecial za wzgorze i nie pojawil sie juz pomimo 1,5h wypatrywania
Kilka rarytów z Ujścia Wisły (Świbno) z okresu 7-17.09:
Orlica, Larus ichthyaetus - 1 młodziak w 1CY, 9.09
Pewnie ta sama, którą widział kilka dni wcześniej Zden z ekipą. Ptak w dużym stadzie mew na zlocie noclegowym obserwowany razem z Sabiną Kaszak. Niestety bez fotek, odległość duża na zdjęcia a przez lunetę nic nam się nie udało zdziałać.
Wydrzyk tęposterny, Stercorarius pomarinus - 1 młodziak w 1CY, 9.09
Fotka jest, ale w zasadzie do niczego. Wydrzyk przez chwilę gnębił canusa nad kulingowskim domkiem a zanim dobiegłem po aparat leciał już w stronę morza (fotka tylko od tyłu). Potem widziałem go już tylko ze zbyt dużej na foto odległości na wodzie gdzie trochę odpoczywał i co jakiś czas latał w poszukiwaniu mew w okolicy.
Mewa obrożna, Larus sabini - 1 juv , 13.09
Ptaka zauważyłem na wodzie w stadzie około 1500 śmiech i canusów. Zanim zdążyłem go dłużej obejrzeć mewy się podniosły, udało mi się zrobić 1 fotę (mało artystyczną zresztą ), po czym sabina wmieszała się w stado odlatujących mew i tyle ją widziałem. W kolejnych dniach ptak się nie pokazał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum