FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzadkie ptaki w Polsce
Autor Wiadomość
szynka 

Wysłany: 2008-07-13, 10:34   

tak to na pewnow były wójciki widziałem je sam i nie mam zdjęć :oops: na których było by widzać że to wójciki miał jasny pasek nad okiem krótki dziób ,ciemno zielone skrzydła szarawą głowę drugi był troszke większy od pierwszego ale upierzenie miał takie samo

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-07-13, 12:07   

szynka napisał/a:
tak to na pewnow były wójciki widziałem je sam i nie mam zdjęć :oops: na których było by widzać że to wójciki miał jasny pasek nad okiem krótki dziób ,ciemno zielone skrzydła szarawą głowę drugi był troszke większy od pierwszego ale upierzenie miał takie samo

Na jakiej podstawie wykluczyłeś świstunkę (P. sibilatrix) ?
Ostatnio zmieniony przez wieslawbaginski 2008-07-13, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-07-13, 12:08   

Cytat:

Niestety z twojego opisu nic nie wynika (cechy, które wymieniłeś pasują właściwie do większości Phylloscopusów) :/ i jestem przekonany, że KF na pewno tego nie zaakceptuje. Spróbuj pójść w to miejsce jeszcze raz, najlepiej z aparatem (jak nie masz swojego to może uda Ci się pożyczyć od kogoś). Dobrze byłoby, gdybyś powiadomił o tym innych ptasiarzy (myślę, że do Goniądza i w okolice wielu takowych zagląda :razz: :razz: )

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-07-13, 14:22   

szynka, albo nagraj głos.

szynka 

Wysłany: 2008-07-13, 15:17   

świstunke wykluczyłem na podstawie braku intensywnej żółtej plamki pod szyją i na podstawie ciemniejszych skrzydeł raczej nie wróce w tym roku w to miejsce ponieważ mieszkam pod Krakowem a tam byłem tylko na wakacjach i właśnie wróciłem

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-07-13, 15:21   

szynka, wyślij KF-a,jęlsi dostaniesz akcepta w co wątpię to gratulacje.A co bardziej prawdopodobne widziałaś,piecuszka,pierwiosnka lub innego ptaka i po prostu się pomyliłeś każdemu może się zdarzyć.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-07-13, 16:38   

szynka napisał/a:
świstunke wykluczyłem na podstawie braku intensywnej żółtej plamki pod szyją
A masz 'Ptaki Europy' L. Jonssona ? Na str.449 jest ilustracja bladego osobnika świstunki, takie też się zdarzają , co o tym sądzisz?

szynka 

Wysłany: 2008-07-13, 17:40   

tak mam ptaki europy i zastanawiałem się czy to nie była blada świstunka ale po dłurzszym zastanowieniu zauwarzyłem że ptak którego widziąłem różni się od niej ciemnięjszym grzbietem

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-07-13, 19:25   

No tak, poczytaj jeszcze jakie cechy różnią te dwa gatunki. Niestety to co widziałeś to za mało by rozpoznać nawet najpospolitsze gatunki świstunek, bez dobrej znajomości głosów i subtelnych cech nie ma co marzyć o ich rozpoznawaniu. Nawiąż kontakt z miłośnikami ptaków z Krakowa -są na Forum- staraj się z nimi jeździć w teren, wyprawy z bardziej doświadczonymi osobami są najlepszym sposobem nauki rozpoznawania ptaków.

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-07-13, 21:30   

mikus.zet napisał/a:
obiecał, że to zrobi
rozwinalem temat, cos sie dzieje.
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-07-27, 12:12   

W piątkowym wydaniu wyborczej jest artykuł o pochwyconym sępie płowym we wsi Czarna Rola koło Jedlińska. Sęp próbował się dobrać do młodego bociana na gnieździe ale został poturbowany przez rodziców boćka i w ten sposób trafił do ludzi. Ptak ma obrączkę i jest objęty programem badań prowadzonym przez Centrum Ekologiczne "Caput Insulae" na wyspie Cres w Chorwacji. Ptak trafił do warszawskiego azylu :!:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-07-27, 14:56   

mam jego fotke w klatce.Ringa widac. z tym ze nie chce sie wybiorczej narazic za jakis copyright bo fote stargalem z netu :)
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

Olga 

Wysłany: 2008-07-27, 16:59   

http://wyborcza.pl/1,7547...izyta_sepa.html
tutaj jest fotka i mozna poczytać o niegościnności polskich bocianów. :cool:

zden pl 

Wysłany: 2008-07-27, 20:29   

Witam,
25-26.07.2008 Zalew Szczeciński pod Świnoujściem:

ORLICA 1 juv. - 4 stw na PomZach i jednoczesnie 3 stw z okolic
Swinoujscia, w tym druga juv.
MEWA DELAWARSKA 1 ad. - zapewne ptak widziany 29 czerwca br.,
pozdrawiam
zk

delawarensis2.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 101.81 KB

ichthaetus2.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 123.9 KB

ichthyaetus1.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 125.12 KB

zden pl 

Wysłany: 2008-08-04, 12:45   

Witam,
w załączniku fotki z Zalewu Szczecińskiego pod Świnoujściem:
KAZARKA Tadorna ferruginea - 29.07.08 - 2 ad. (prwdp. para)
obs. S.Niziński i inni (pół Wielkopolski, trochę PomZach i symbolicznie Małopolska;)
ORLICA Larus ichthyaetus - 02.08.08. - 1 juv nadal (obs. Lutek i ja)
pozdrawiam
zk

orlica.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 45.63 KB

kazarki.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 54.4 KB

Odpowiedz do tematu