FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzadkie ptaki w Polsce
Autor Wiadomość
Justyna K 

Wysłany: 2008-06-25, 19:10   

lagopus napisał/a:
chodzi o to, że ten temat został stworzony dla obserwacji gatunków, których obserwacje są weryfikowane przez komisję Faunistyczną.

A to trzeba było tak od razu :) w takim razie wyszło na to, że niepotrzebnie wam zaśmieciłam wątek :oops: ale da się to chyba jakoś naprawić/wyrzucić/wykasować? :mrgreen:

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

Michu 

Wysłany: 2008-06-25, 19:18   

lagopus napisał/a:
Cytat:
To już nie rozumiem.

chodzi o to, że ten temat został stworzony dla obserwacji gatunków, których obserwacje są weryfikowane przez komisję Faunistyczną. czyli chodzi tutaj o gatunki, które pojawiają się w kraju raptem kilka razy do roku, albo i rzadziej :) łabędź krzykliwy występuje w Polsce dość licznie na przelotach, natomiast jako gatunek lęgowy rozmieszczony jest lokalnie

Lęgowy łabędź krzykliwy jak najbardziej jest rzadki i weryfikowany poza stałymi lęgowiskami przez KF. Jeśli stanowisko podawane przez Justynę jest nowe to temat pasuje tu jak ulał. :)

Pozdr

Justyna K 

Wysłany: 2008-06-25, 19:33   

Michu napisał/a:
Jeśli stanowisko podawane przez Justynę jest nowe to temat pasuje tu jak ulał. :)

:? Ale skąd ja mam wiedzieć, czy jest nowe? W tamtym roku nie widziałam ptaszysków, ale to nie znaczy że ich nie było, bo niezbyt dokładnie przyglądałam się jeziorku. Czy są jakieś mapki z zaznaczonymi miejscami lęgu krzykliwca?
PS. Do tej pary podeszłam trochę za blisko (bo jak były jeszcze tylko we dwójkę, to wcale się nie bały, podpływały zaciekawione, jak się stało cicho, a ja niemądra nie pomyślałam że jak mają dzieci to są bardziej ostrożne :roll: ), i trochę je przestraszyłam. Oczywiście jak tylko zaczęły krzyczeć, to stamtąd ostrożnie i po cichutku zwiałam, ale długo się nie mogły uspokoić. Czy nie zaszkodzi to ich lęgowi? Byłabym na siebie bardzo zła, gdyby przeze mnie miało im się coś złego przytrafić :evil: Tak to jest, jak człowiek się dwa razy nie zastanowi :(

lagopus 

Wysłany: 2008-06-25, 19:34   

Michu napisał/a:
Lęgowy łabędź krzykliwy jak najbardziej jest rzadki

wiem, też to napisałem :]

Michu napisał/a:
i weryfikowany poza stałymi lęgowiskami przez KF. Jeśli stanowisko podawane przez Justynę jest nowe to temat pasuje tu jak ulał. :)

tego to już nie wiedziałem, dlatego Justyna K, musisz się zapoznać z stałymi lęgowiskami tegoż gatunku i podjąć decyzję czy obserwacja idzie do KF czy nie :)

Pawelele 

Wysłany: 2008-06-25, 19:42   

Justyna K jeśli te łabędzie są lęgowe gdzieś pod Lublińcem to najpewniej jest to nowe stanowisko :idea:

Justyna K 

Wysłany: 2008-06-25, 19:46   

Pawelele napisał/a:
Justyna K jeśli te łabędzie są lęgowe gdzieś pod Lublińcem to najpewniej jest to nowe stanowisko :idea:

No niezupełnie pod Lublińcem ;) Ale więcej nie powiem na forum :P A gdzie mogę sobie sprawdzić miejsca lęgów? I powiedzcie mi proszę że nic im się nie stało przez to że za blisko do nich podeszłam :(

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-06-25, 19:49   

Justyna K napisał/a:
Ale skąd ja mam wiedzieć, czy jest nowe?

Justyna K, jeśli to gdzieś w Twoich okolicach, to bardzo możliwe, że nowe i powinno pójść do KF :] Proponuję napisać maila do kogoś z Komisji Faunistycznej (jeśli to z terenu Śląska, to najlepiej do Jana Lontkowskiego lub Tadeusza Stawarczyka, namiary znajdziesz na stronie KF ) i zapytać czy znane są lęgi z tego miejsca.

A o łabędzie się nie martw, to nie są aż tak płochliwe ptaki, żeby od razu porzucać zaawansowany lęg :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Pawelele 

Wysłany: 2008-06-25, 19:50   

Na stronie Komisji Faunistycznej są raporty z lat ubiegłych.
Sprawdziłem przed chwilą w Notatkach Ornitologicznych i w 2006 podawana jest 1 para z powiatu lublinieckiego - w miejscowości Lubockie para ptaków widziana 30.IV.

kubas 

Wysłany: 2008-06-25, 21:02   

Tu sa
http://monitoringptakow.g...iwego_2007.html
najswieższe dane o krzykliwym

zden pl 

Wysłany: 2008-06-29, 23:34   

Witam,
dziś pod Świnoujściem
dorosła MEWA DELAWARSKA LARUS DELAWARENSIS,
pozdr
Seba i zk

delawarensis3.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 38.09 KB

delawarensis2.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 103.92 KB

delawarensis1.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 93.56 KB

mender 

Wysłany: 2008-06-29, 23:37   

Czysta rozumiem.... ;)

Seba 

Wysłany: 2008-06-30, 09:33   

Jeszcze czysta :)

mikus.zet 

Wysłany: 2008-07-10, 17:07   

parę dni temu wpadłem na BirdForum i w "Vacational Trip Reports" znalazłem ten wątek:
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=114614
człowiek pisze tam, że nad Biebrzą mieli ORZEŁKA, a nad Siemianówką clangę. Poprosiłem go na pw, żeby wypełnił formularz naszej KF - obiecał, że to zrobi, szkoda tylko, że, jak napisał, nie wiedział o statusie orzełka w PL i nie ma nawet dokumentacyjnych fotek tego dobrze widzianego - ciemna forma podobno - ptaka.

szynka 

Wysłany: 2008-07-13, 11:02   

10 lipca w goniądzu woj . podlaskie widziałem 2 wójciki

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-07-13, 11:16   

szynka, jesteś pewien tej obserwacji ? może jakieś zdjęcie albo jakieś cechy... sam widziałeś czy z kimś ?

Przewodnik Beskidzki

Odpowiedz do tematu