chodzi o to, że ten temat został stworzony dla obserwacji gatunków, których obserwacje są weryfikowane przez komisję Faunistyczną. czyli chodzi tutaj o gatunki, które pojawiają się w kraju raptem kilka razy do roku, albo i rzadziej łabędź krzykliwy występuje w Polsce dość licznie na przelotach, natomiast jako gatunek lęgowy rozmieszczony jest lokalnie
Lęgowy łabędź krzykliwy jak najbardziej jest rzadki i weryfikowany poza stałymi lęgowiskami przez KF. Jeśli stanowisko podawane przez Justynę jest nowe to temat pasuje tu jak ulał.
Jeśli stanowisko podawane przez Justynę jest nowe to temat pasuje tu jak ulał.
Ale skąd ja mam wiedzieć, czy jest nowe? W tamtym roku nie widziałam ptaszysków, ale to nie znaczy że ich nie było, bo niezbyt dokładnie przyglądałam się jeziorku. Czy są jakieś mapki z zaznaczonymi miejscami lęgu krzykliwca?
PS. Do tej pary podeszłam trochę za blisko (bo jak były jeszcze tylko we dwójkę, to wcale się nie bały, podpływały zaciekawione, jak się stało cicho, a ja niemądra nie pomyślałam że jak mają dzieci to są bardziej ostrożne ), i trochę je przestraszyłam. Oczywiście jak tylko zaczęły krzyczeć, to stamtąd ostrożnie i po cichutku zwiałam, ale długo się nie mogły uspokoić. Czy nie zaszkodzi to ich lęgowi? Byłabym na siebie bardzo zła, gdyby przeze mnie miało im się coś złego przytrafić Tak to jest, jak człowiek się dwa razy nie zastanowi
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Lęgowy łabędź krzykliwy jak najbardziej jest rzadki
wiem, też to napisałem
Michu napisał/a:
i weryfikowany poza stałymi lęgowiskami przez KF. Jeśli stanowisko podawane przez Justynę jest nowe to temat pasuje tu jak ulał.
tego to już nie wiedziałem, dlatego Justyna K, musisz się zapoznać z stałymi lęgowiskami tegoż gatunku i podjąć decyzję czy obserwacja idzie do KF czy nie
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Justyna K jeśli te łabędzie są lęgowe gdzieś pod Lublińcem to najpewniej jest to nowe stanowisko
No niezupełnie pod Lublińcem Ale więcej nie powiem na forum A gdzie mogę sobie sprawdzić miejsca lęgów? I powiedzcie mi proszę że nic im się nie stało przez to że za blisko do nich podeszłam
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Justyna K, jeśli to gdzieś w Twoich okolicach, to bardzo możliwe, że nowe i powinno pójść do KF Proponuję napisać maila do kogoś z Komisji Faunistycznej (jeśli to z terenu Śląska, to najlepiej do Jana Lontkowskiego lub Tadeusza Stawarczyka, namiary znajdziesz na stronie KF ) i zapytać czy znane są lęgi z tego miejsca.
A o łabędzie się nie martw, to nie są aż tak płochliwe ptaki, żeby od razu porzucać zaawansowany lęg
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Na stronie Komisji Faunistycznej są raporty z lat ubiegłych.
Sprawdziłem przed chwilą w Notatkach Ornitologicznych i w 2006 podawana jest 1 para z powiatu lublinieckiego - w miejscowości Lubockie para ptaków widziana 30.IV.
parę dni temu wpadłem na BirdForum i w "Vacational Trip Reports" znalazłem ten wątek:
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=114614
człowiek pisze tam, że nad Biebrzą mieli ORZEŁKA, a nad Siemianówką clangę. Poprosiłem go na pw, żeby wypełnił formularz naszej KF - obiecał, że to zrobi, szkoda tylko, że, jak napisał, nie wiedział o statusie orzełka w PL i nie ma nawet dokumentacyjnych fotek tego dobrze widzianego - ciemna forma podobno - ptaka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum