nie wiem dlaczego nikt nie wspomniał o dzierzbie czarnoczelnej z Bieszczad, sprzed paru dni, info lista PTAKI, obserwatorzy : Krzysiek Dudzik & Robert Dobosz
przy okazji, jest kilka doniesień o śpiewających samcach zaroślówki, czy jest szansa na lęg w tym roku ?
Ps. co z samcem błotniaka stepowego znad Biebrzy ?
_________________ "Jestem myśliwym od dziecka. Kocham zwierzęta i dlatego lubię je zabijać" MPFC
nie wiem dlaczego nikt nie wspomniał o dzierzbie czarnoczelnej z Bieszczad
Nie z Bieszczad, tylko z pogranicza śląsko-świętokrzyskiego (pod Szczekocinami).
Żeby nie było, że się tylko czepiam, to na liście PTAKI wyczytałem też w zeszłym tygodniu o obserwacjach brodźca plamistego ze Zb. Turawskiego (obs. M. Stajszczyk i P. Trznadel) i biegusa płowego ze stawów Smogulec w dol. Noteci (obs. P. Wylegała, A. Konopka).
19.06.2008, Wisła,Kępa Kamińska między Płockiem a Wyszogrodem
na łachach wiślanych stado 11 gęgaw a wśród nich gęś tybetańska
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
Podmokły Przewodnik
21.06.2008, ujście Redy (pow. pucki, woj pomorskie): ponownie 2 samce kazarki. Tym razem bez zdjęć, bo ptaki całkowicie mnie zaskoczyły - przeleciały nad głową i udały się w kierunku z grubsza południowym.
Do tego pliszki cytrynowe - co najmniej 3 rodziny, jedna bez obrączek i dwie z gniazd zaobrączkowanych (fot)
mYszak napisał/a:
Ps. co z samcem błotniaka stepowego znad Biebrzy ?
Zniknął bez śladu kilka tygodni temu. Pozdr
a czy to prawda, że był sparowany ze źle początkowo oznaczoną samicą stepowego
Ponoć ten samiec początkowo próbował "przystawiać się" do łąkowej (z tą też go widziałem, a właściwie podczas ganiania za nią ), widywany był ze zbożową, ale i sfocono go ze stepową. Wygląda więc na to, że doskwierała mu samotność i na "gwałtu rety" miesiąc szukał partnerki. ... w nie znalazł chyba w końcu tej odpowiedniej i poleciał gdzieś dalej. Pozdr
Czy lęgowe łabędzie krzykliwe są jeszcze rzadkie w Polsce czy do złego tematu się dopisuję? Bo widziałam - pięć brzydkich kaczątek z rodzicami Nie powiem gdzie
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
chodzi o to, że ten temat został stworzony dla obserwacji gatunków, których obserwacje są weryfikowane przez komisję Faunistyczną. czyli chodzi tutaj o gatunki, które pojawiają się w kraju raptem kilka razy do roku, albo i rzadziej łabędź krzykliwy występuje w Polsce dość licznie na przelotach, natomiast jako gatunek lęgowy rozmieszczony jest lokalnie
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum