FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzadkie ptaki w Polsce
Autor Wiadomość
krzysztof1 

Wysłany: 2008-06-09, 23:35   

..po prostu chcielibyśmy sobie pooglądać kurhannika (krążącego!) na fotkach dokumentacyjnych... ;) niezwykły ptak!!!

Michu 

Wysłany: 2008-06-09, 23:44   

krzysztof1 napisał/a:
..po prostu chcielibyśmy sobie pooglądać kurhannika (krążącego!) na fotkach dokumentacyjnych... ;) niezwykły ptak!!!

Pewnie, ale nie zawsze foto raryta jest możliwe. :/ Pozdr

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2008-06-09, 23:51   

Przeca nie pytałem po co autorce ten szkic, tylko po co go tu wkleiła- chyba nie trzeba być krytykiem literackjim, żeby zrozumieć moje pytanie. Po zastanowieniu się stwierdziłem, że są plusy wklejenia takiej swojej twórczości na forum, niech młodzież widzi jak to się robi itp.
Nie sądzę, żeby kessy ten szkic pomógł w rozpoznaniu, bo zapewne rozpoznała ptaka na miejscu i szkic robiła więc albo dla siebie albo dla szanownego forum.

Niechbym się mylił, przeprosiłem kessy, przepraszam jeszcze raz i tyle w temacie- daj spokój Michu, wystarczy jeden złośliwiec.
Ostatnio zmieniony przez bodzishek 2008-06-10, 00:07, w całości zmieniany 1 raz  

Michu 

Wysłany: 2008-06-09, 23:58   

bodzishek napisał/a:
Przeca nie pytałem po co autorce ten szkic, tylko po co go tu wkleiła- chyba nie trzeba być krytykiem literackjim, żeby zrozumieć moje pytanie. Po zastanowieniu się stwierdziłem, że są plusy wklejenia takiej swojej twórczości na forum, niech młodzież widzi jak to się robi itp.
Nie sądzę, żeby kessy ten szkic pomógł w rozpoznaniu, bo zapewne rozpoznała ptaka na miejscu i szkic robiła więc albo dla siebie albo dla szanownego forum.

Niaechbym się mylił, przeprosiłem kessy, przepraszam jeszcze raz i tyle w temacie- daj spokój Michu, wystarczy jeden złośliwiec.

Luz :oki: Dajmy temu spokój ;) Pozdrowiska

zden pl 

Wysłany: 2008-06-10, 16:04   

Hej,
dziś na Karsiborskiej Kępie koło Świnoujścia
drugoroczna WARZĘCHA Platalea leucorodia
- bardzo płochliwa, po kilkunastu minutach odleciała
na zachód,
pozdr
zk

plat.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 51.94 KB

plat2.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 97.31 KB

mender 

Wysłany: 2008-06-13, 13:17   

Czapla biała (Egretta alba) lęgowa w Sątopach-Samulewie (warm.-maz.)

Fotki na www.kuling.org.pl

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-06-14, 13:20   

bodzishek napisał/a:
Po zastanowieniu się stwierdziłem, że są plusy wklejenia takiej swojej twórczości na forum, niech młodzież widzi jak to się robi itp.
... szkic robiła więc albo dla siebie albo dla szanownego forum.
Niechbym się mylił, przeprosiłem kessy, przepraszam jeszcze raz i tyle w temacie- daj spokój Michu, wystarczy jeden złośliwiec.

Czytając od końca ten wątek chciałem początkowo napisać to co Kejbii, później to co nąpisał Michu na temat 'ABC' ale nie tylko na temat rysunków, lecz również o zasadach prowadzenia obserwacji ornitologicznych . Następnie by sprawdzić czy mi się tylko nie wydaje, że dobrze pamiętam, przeczytałem ponownie o zasadach obserwacji w
' ABC' i myślę,że nikomu by to samo nie zaszkodziło. Również tym, co to piszą np. ostatnio o obserwacjach brodźca plawnego czy lęgowej pliszce cytrynowej na forach bez słowa komentarza, niezależnie na jakim wątku czy forum, a co najwyraźniej wskazuje na to, że albo nie wiedzą o czym piszą, lub zapominieli o tym co zostalo napisane w 'ABC', albo też lekceważą czytelników. Polecam szczególnie w 'ABC' strony: 29-49 i 113- 125.
Pozdrawiam.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2008-06-15, 15:30   

To możesz przybliżyć tym co ABC nie mają.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-06-15, 17:22   

Hubert napisał/a:
To możesz przybliżyć tym co ABC nie mają.

Jak sam tytuł tego opracowania wskazuje trudno ze skrótu zrobić skrót nie wypaczając treści, która nie wykracza zresztą poza ramy zdrowego rozsądku i większość Forumowiczów intuicyjnie treść jej wyczuwa. Pozostałym pozostaje odwiedzić najbliższego miłośnika ptaków z pokolenie, w którego najlepszych czasach :) książka ta została wydana i ją pożyczyć, w Twoim wypadku polecałbym Marka Kellera, a to z tego względu,że nie znajdzie się jej na ogół bibliotekach, bo była nieosiągalna w księgarniach.
Myślę, że nawiązany przy okazji kontakt równie efektywnie zaowocuje :)

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-15, 17:32   

Nie jestem ornitologiem. Z ostatnich rozmów z Kolegami wiem iż mamy w Bieszczadach zalatującego orła cesarskiego (orzeł ma gniazdo po stronie słowackiej, pojawia się w Nadleśnictwie Komańcza). Z rzadkich widywałam czaplę białą. Kolega pokazywał mi orzełki włochate, które u nas gniazdują.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-06-15, 17:44   

A Koledzy to kto ? Przepraszam, że w ten sposób pytam ale wynika to z rangi obserwacji.

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-15, 17:47   

Leśnicy i biolodzy.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-06-15, 17:49   

lucyna beata napisał/a:
Leśnicy i biolodzy.

Nic mi to nie mówi :)

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-15, 17:51   

Dane podam na PW

mateo76