wczorajszej nocy nadal aktywna ZAROŚLÓWKA.
ptaszek bardzo się starał, zagłuszając nawet "maniaczkę" strumieniówke.
i kolejne masakryczne nagranie głosu(aparat robi fajne zdjecia ale do nagrań głosu sie nie nadaje wogóle)
http://pl.youtube.com/watch?v=lr8n-ma8nWM
obs.T.Tumiel, G.Grygoruk
31.05.2008 na polu kolo miejscowosci Zacisze pod Gryficami byla obserwowana i sfotografowana dorosla rybitwa krotkodzioba. Wiecej info. pod linkiem: http://forum.przyroda.org...,315.htm#266737
4.06.2008 koło Sztutowa (gmina Stegna, woj. pomorskie) ZAROŚLÓWKA. Nie wiem, czy z tych zdjęć da się cokolwiek powiedzieć (dla porównania wstawiłem fotki łozówek), ale śpiew nie pozostawiał złudzeń (jak wygram walkę z moją komórką, to wstawię również kiepskie fono...)
5.06.08
2 śpiewające samce ZAROŚLÓWKI na N od Białegostoku
jeden z ptaków jest nam znany i śpiewa już od przeszło tygodnia, drugiego zaś T.Tumiel wykrył 2 dni temu, a wczoraj udało się go również nagrać(ptaki oddalone są od siebie o jakieś 10km.):
http://pl.youtube.com/watch?v=jbMMBp2Kr0o
obs.: T.Tumiel, G.Grygoruk
po kiego wała tu ten szkic? robimy konkurencyjną KF? Czy może konkurs rysunków?
Skąd w Tobie tyle agresji?
Nie wiem co to ma wspólnego z robieniem konkurencji KF, a z konkursem rysunków już tym bardziej, ale rysunek - podobnie jak fota - jest częścią zgłoszenia. Czemu zamieszczanie zdjęć nie wywołuje Twojego sprzeciwu a mój szkic tak? Może wartość estetyczną ma nieporównywalnie niższą, ale informacje płyną z niego podobne - jakiej formy barwnej był ptak, co było widać, po jakich cechach można było go oznaczyć, etc. Dyskryminacja jakaś czy co
Znaleźliśmy 2 śpiewające samce A. dumetorum i jeszcze jednego,
który zaśpiewał tylko raz i nie zechciał powtórzyć żebyśmy się upewnili co do tego Acro. W sumie więc ostatniej nocy 2-3 śpiewające tam zaroślówki.
Znajomy Holender nagrał oba te samce znacznie lepiej (profesjonalnym sprzętem z superastym talerzem kierunkowym. Jak dostanę od niego pliki z tymi nagraniami to wrzucę.
Pozdr
_________________ Michał Polakowski
Ostatnio zmieniony przez Michu 2008-06-09, 14:48, w całości zmieniany 2 razy
...po kiego wała tu ten szkic? robimy konkurencyjną KF? Czy może konkurs rysunków? Swoją drogą ja bym tak nie potrafił
Bodzishek, szkice z terenu są ważne choćby dlatego, że pokazują dostrzeżone cechy ptaka. Nie ma to nic wspólnego z jakąkolwiek konkurencją z KF czy konkursem. Gorąco polecam podstawę ptasiarską "ABC obserwatora ptaków" (Radom 1987) autorstwa tak znakomitych ornitologów jak Andrzej Czapulak, Jan Lontkowski, Przemysław Nawrocki
i Tadeusz Stawarczyk, którzy napisali między innymi po co i jak takie szkice się robi.
...
Dziękuję za rady, ale nie sa potrzebne.
Doskonale zdaję sobie sprawę z wartości terenowych szkiców dla obserwatora ;sprawa jest oczywista, nigdzie jej nie kwestionowałem i proszę nie nadinterpretowywać
_________________ "Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
R. Dawkins
...
Dziękuję za rady, ale nie sa potrzebne.
Doskonale zdaję sobie sprawę z wartości terenowych szkiców dla obserwatora ;sprawa jest oczywista, nigdzie jej nie kwestionowałem i proszę nie nadinterpretowywać
Po takiej wypowiedzi
bodzishek napisał/a:
...po kiego wała tu ten szkic? robimy konkurencyjną KF? Czy może konkurs rysunków? ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum