Wysłany: 2004-01-30, 22:33 Rokitnik zwyczajny a ptaki
Czy ktos zaobserwowal zerowanie jakichkolwiek ptakow na rokitniku zwyczajnym Hippophae rhamnoides? Wedlug niektorych autorow przewodnikow jest on wykorzystywany przez bazanty, kuroptawy i jarzabki. Osobiscie rokintnika zwyczajnego widuje w Olsztynie. Owocow ma bardzo duzo i wygladaja na zdrowe. Niestety nie widzialem na nich zadnych ptakow
ps.Dla zobrazowania krzaczka dolaczam fotki.
Wedlug niektorych autorow przewodnikow jest on wykorzystywany przez bazanty, kuroptawy i jarzabki. Osobiscie rokintnika zwyczajnego widuje w Olsztynie.
hmm, nie byłem nigdy w Olsztynie, ale wydaje mi się, że to miasto, to gdzie tam maj? bażanty po tym drzewku skakać?
Cytat:
Niestety nie widzialem na nich zadnych ptakow
poza tym, wydaje mi się, że z ptakami jak z ludĽmi, najpierw jedz? to co im lepiej smakuje i czego jest pod dostatkiem, jak się skończy trzeba się zabrać za mniej łakome k?ski.
Winer! Pytam o stwierdzenia jakichkolwiek zerujacych ptakow na rokitniku. Oczywiscie w miescie nie bedzie zadnych kurakow. Podalem je tylko jako jedyna informacje jaka znalazlem w literaturze. Pozdrawiam!
Taak t? rolinkę widziałam w Szczytnie hmm, ale rzeczywicie nie przypominam sobie żeby skakały po niej ptaki. Jutro pójdę i sprawdzę, może jakie będ?-napiszę relacje po powrocie
Ptasi "połów" był udany widziałam: Srokę, sójkę, kawkę, sierpówkę, bogatkę, kwiczoła, gila, piewaka, modr?, krogulca i trznadla.:) Ale na tym rokitniku rzeczywicie nie ma ptaków. Przynajmniej w tej chwili, co ja byłam tam to ani nie żerowały ani nie siedziały. Więc pewnie tylko kuraki się tam pożywiaj?.
To na 100% był piewak, był mniejszy od kosa a tym samym również od paszkota. Miał na piersi takie z?bki a paszkot ma plamki. Już parę razy widziałam piewaka i raczej bym go nie pomyliła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum