Do założenia tego tematu sprowokowała mnie informacja Mendera, który napisał ostatnio, że widział 4 raniuszki koło Działdowa.
Podgatunek zachodni raniuszka Aegithalos caudatus europaeus pojawia sie regularnie w Polsce podczas przelotów, ale w różnych częciach kraju w różnej liczbie. Ponieważ teraz na dobre rozpoczyna sie przelot tego gatunku, warto przygl?dać się w terenie stadkom tych ptaszków. Bez tego nie da się zauważyć ewentualnej obecnoci osobników z ciemn? brewk? przez oko (zachodniego podgatunku).
Raniuszki najczęciej spotkać można w dolinach rzecznych. Pierwsze przelotne stadko widziałem już 9 X nad Owinem.
Najczęciej obserwuje się stadka kilku, kilkunastu osobników.
W "Awifaunie Polski" informacje nt. tego podgatunku wydaj? się być doć sk?pe i niepełne.
Proponuję zapisywanie i przegladanie stadek raniuszków.
Tak więc, oprócz miejsca obserwacji (najbliższa miejscowoć, gmina, powiat, woj.) proponuję podawać jeszcze rodowisko, ew. dodatkowe informacje, np. gatunki ptaków obserwowane razem z raniuszkami, konieczna jest informacja o tym, czy stadko udało się w miarę dokładnie przejrzeć.
Zapraszam do współpracy!
Nie zapominajcie też o gęsiach, żurawiach, czaplach białych i jaskółkach, no i o tygrzykach! Wszystko skrzętnie notuję!
Trzeba uważać jednak żeby nie pomylić tego podgatunku z młodym raniuszkiem , który ma na głowie znacznie rozleglejsz? br?zow? maskę pokrywaj?c? oprócz brwi, również policzki oraz ciemię ptaka . Osobniki dorosłe z podgatunków europeaus maj? tylko ciemn? brew.
A przegl?dałe stadka dokładnie?! W Awifaunie Polski pisze, że w Małopolsce np. w okresie nielegowym osobniki tego gatunku mog? stanowić do 33%.
Ja osobicie widziałem może w sumie kilkanacie razy, ale trzeba przegl?dać ptaki, bo łatwo pomin?ć takie osobniki. Może być 1 lub 2 - nie więcej w stadku. A na południu Polski prawdopodobieństwo jest większe! Tak więc, może poszukajmy! Ja jutro chyba wybiorę się na wycieczkę. Zdam relację po powrocie!
Zwykle jak widze stadko raniuszków przegl?dam je włanie pod k?tem tych czanobrwistych, ale niestety.
Zauważyłem, że gatunek ten ma okresy liczniejszych i mniej licznych pojawów. Np. przed 2002 rokiem widywałem stadka raniuszków niezbyt często. W roku 2002 było ich wyraĽnie więcej , w 2003 widywałem ich na pęczki niemal codziennie a w tym roku kicha, nie widuje ich niemal wcale. Tylko lęgowe.
Poczekaj Tetrao, jeszcze nie zacz?ł sie przelot na dobre. A tak w ogóle, to dobrze zauważyłe. W ub. roku, bez specjalnego jeżdżenia w teren odniosłem wrażenie, że raniuszków jest wyj?tkowo dużo. Jest to gatunek inwazyjny. W niektóre lata pojawia się licznie...
Ty na pewno wiesz, że trzeba patrzeć na raniuszki w "poszukiwaniu" tych z brewkami, ale s?dzę, że wielu Forumowiczów nie zdaje sobie z tego sprawy. St?d mój pomysł... Ale jak wiesz, żeby zebrac więcej informacji, to trzeba temat systematycznie "podkręcać". Mam nadzieję, że będziemy robić to wspólnie!
Chciałbym sensowne wyniki z różnych tematów podsumować i opublikować w naszej KRASCE, co, mam nadzieję, będzie zachęt? dla Forumowiczów, do baczniejszego i skrupulatniejszego notowania różnych zjawisk przyrodniczych. Zauważyłem, że pewne informacje, dzięki Forum, można zebrać znacznie szybciej niż przez kilka lat "na piechotę".
Tetrao - Dzięki...
hej,u mnie-knurow powiat gliwicki woj. slaskie takie raniuszki stanowia przecietnie 30-40%stad,zadnych liczen nie robilem,tak na oko podaje- na podstawie wieloletnich obserwacji.jakby cie to Mirku interesowalo to przelicze pod tym katem dokladnie w tym roku te ktore przylatuja mi do karmnika no i moze jeszcze pare innych stadek przepatrze,jako zalacznik moje fotki obydwu podgatunkow
Marku, włanie chodzi o konkrety. Czyli: data obserwacji stadka, miejsce, iloć osobników i ile wród nich zachodniego podgatunku! Bo wiesz, wydawać to może każdemu się różnie. Na Mazowszu np. zachodni podgatunek jest rzadkoci?, choć oczywicie się trafia. Wydaje mi się, że jest w dużym stopniu przeaczany.
Jeszcze raz wrócę do zdjęć - s? super.
Pewnie jak zakupimy projektor multimedialny, to poproszę Ciebie o użyczenie paru fotek do prezentacji, które będziemy wykorzystywać w szkołach do edukacji dzieciaków, podejrzewam, że masz również obfotografowane różne sikory przy karmniku...
zdjec mam sporo,ptakow jakies 80 gatunkow wiec jakby co to daj znac,te pare stadek raniuszkow z moich terenow Ci sprawdze i posle wyniki,ale to troche potrwa bo ciezko u mnie z wolnym czasem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum