FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Raniuszki
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2004-10-16, 19:47   Raniuszki

Do założenia tego tematu sprowokowała mnie informacja Mendera, który napisał ostatnio, że widział 4 raniuszki koło Działdowa.
Podgatunek zachodni raniuszka Aegithalos caudatus europaeus pojawia sie regularnie w Polsce podczas przelotów, ale w różnych częciach kraju w różnej liczbie. Ponieważ teraz na dobre rozpoczyna sie przelot tego gatunku, warto przygl?dać się w terenie stadkom tych ptaszków. Bez tego nie da się zauważyć ewentualnej obecnoci osobników z ciemn? brewk? przez oko (zachodniego podgatunku).
Raniuszki najczęciej spotkać można w dolinach rzecznych. Pierwsze przelotne stadko widziałem już 9 X nad Owinem.
Najczęciej obserwuje się stadka kilku, kilkunastu osobników.
W "Awifaunie Polski" informacje nt. tego podgatunku wydaj? się być doć sk?pe i niepełne.
Proponuję zapisywanie i przegladanie stadek raniuszków.
Tak więc, oprócz miejsca obserwacji (najbliższa miejscowoć, gmina, powiat, woj.) proponuję podawać jeszcze rodowisko, ew. dodatkowe informacje, np. gatunki ptaków obserwowane razem z raniuszkami, konieczna jest informacja o tym, czy stadko udało się w miarę dokładnie przejrzeć.
Zapraszam do współpracy!
Nie zapominajcie też o gęsiach, żurawiach, czaplach białych i jaskółkach, no i o tygrzykach! Wszystko skrzętnie notuję!

raniuszek.jpg
Plik ściągnięto 2841 raz(y) 25.85 KB

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-10-16, 20:15   

Trzeba uważać jednak żeby nie pomylić tego podgatunku z młodym raniuszkiem , który ma na głowie znacznie rozleglejsz? br?zow? maskę pokrywaj?c? oprócz brwi, również policzki oraz ciemię ptaka . Osobniki dorosłe z podgatunków europeaus maj? tylko ciemn? brew.

Mirek 

Wysłany: 2004-10-16, 20:24   

Masz rację, ale teraz już się wypierzyły, więc ten problem raczej odpada. Gdyby to były obserwacje np. z VII to byłby problem! Ale może się mylę...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-10-16, 20:46   

chyba masz racje Mirku, widziałem takie młodzieniaszki własnie w lipcu i z pocz?tku wzi?łem je za europeausy! Pewnie juz o tej porze sa przepierzone.

ja niestety nigdy w Polsce nie widziałem osobnika tej formy. :roll:

Mirek 

Wysłany: 2004-10-16, 21:09   

A przegl?dałe stadka dokładnie?! W Awifaunie Polski pisze, że w Małopolsce np. w okresie nielegowym osobniki tego gatunku mog? stanowić do 33%.
Ja osobicie widziałem może w sumie kilkanacie razy, ale trzeba przegl?dać ptaki, bo łatwo pomin?ć takie osobniki. Może być 1 lub 2 - nie więcej w stadku. A na południu Polski prawdopodobieństwo jest większe! Tak więc, może poszukajmy! Ja jutro chyba wybiorę się na wycieczkę. Zdam relację po powrocie!

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-10-16, 21:37   

Zwykle jak widze stadko raniuszków przegl?dam je włanie pod k?tem tych czanobrwistych, ale niestety.
Zauważyłem, że gatunek ten ma okresy liczniejszych i mniej licznych pojawów. Np. przed 2002 rokiem widywałem stadka raniuszków niezbyt często. W roku 2002 było ich wyraĽnie więcej , w 2003 widywałem ich na pęczki niemal codziennie a w tym roku kicha, nie widuje ich niemal wcale. Tylko lęgowe.

Mirek 

Wysłany: 2004-10-16, 21:56   

Poczekaj Tetrao, jeszcze nie zacz?ł sie przelot na dobre. A tak w ogóle, to dobrze zauważyłe. W ub. roku, bez specjalnego jeżdżenia w teren odniosłem wrażenie, że raniuszków jest wyj?tkowo dużo. Jest to gatunek inwazyjny. W niektóre lata pojawia się licznie...
Ty na pewno wiesz, że trzeba patrzeć na raniuszki w "poszukiwaniu" tych z brewkami, ale s?dzę, że wielu Forumowiczów nie zdaje sobie z tego sprawy. St?d mój pomysł... Ale jak wiesz, żeby zebrac więcej informacji, to trzeba temat systematycznie "podkręcać". Mam nadzieję, że będziemy robić to wspólnie!

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-10-16, 22:43   

Jeszcze raz popieram Mirkowy pomysł dyskutowania o aktualnie przelatuj?cych gatunkach. Dobrze by było podsumować wszystkie
wyniki pod koniec sezonu.
Cytat:
Mam nadzieję, że będziemy robić to wspólnie!

z przyjemnoci? :mrgreen:

Mirek 

Wysłany: 2004-10-16, 22:49   

Chciałbym sensowne wyniki z różnych tematów podsumować i opublikować w naszej KRASCE, co, mam nadzieję, będzie zachęt? dla Forumowiczów, do baczniejszego i skrupulatniejszego notowania różnych zjawisk przyrodniczych. Zauważyłem, że pewne informacje, dzięki Forum, można zebrać znacznie szybciej niż przez kilka lat "na piechotę".
Tetrao - Dzięki...

marek 

Wysłany: 2004-10-19, 20:10   

hej,u mnie-knurow powiat gliwicki woj. slaskie takie raniuszki stanowia przecietnie 30-40%stad,zadnych liczen nie robilem,tak na oko podaje- na podstawie wieloletnich obserwacji.jakby cie to Mirku interesowalo to przelicze pod tym katem dokladnie w tym roku te ktore przylatuja mi do karmnika no i moze jeszcze pare innych stadek przepatrze,jako zalacznik moje fotki obydwu podgatunkow

[ Dodano: 2004-10-19, 21:14 ]
i drugi

[ Dodano: 2004-10-19, 21:17 ]
i jeszcze raz drugi

skan196.jpg
Plik ściągnięto 2622 raz(y) 83.26 KB

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-10-19, 20:23   

teraz marek daj tego zachodniego :mrgreen:

Mirek 

Wysłany: 2004-10-19, 20:27   

No włanie - daj zachodniego! Ale liczny ptaszek - to Twoja fotka?!

marek 

Wysłany: 2004-10-19, 20:32   

cos nie idzie,dorzuce drugiego pozniej

[ Dodano: 2004-10-19, 21:34 ]
tak,fotki sa moje

marek_szczepanek_33 copy.jpg
Plik ściągnięto 2614 raz(y) 98.33 KB

Mirek 

Wysłany: 2004-10-19, 20:43   

Marku, włanie chodzi o konkrety. Czyli: data obserwacji stadka, miejsce, iloć osobników i ile wród nich zachodniego podgatunku! Bo wiesz, wydawać to może każdemu się różnie. Na Mazowszu np. zachodni podgatunek jest rzadkoci?, choć oczywicie się trafia. Wydaje mi się, że jest w dużym stopniu przeaczany.
Jeszcze raz wrócę do zdjęć - s? super.
Pewnie jak zakupimy projektor multimedialny, to poproszę Ciebie o użyczenie paru fotek do prezentacji, które będziemy wykorzystywać w szkołach do edukacji dzieciaków, podejrzewam, że masz również obfotografowane różne sikory przy karmniku...

marek 

Wysłany: 2004-10-19, 21:10   

zdjec mam sporo,ptakow jakies 80 gatunkow wiec jakby co to daj znac,te pare stadek raniuszkow z moich terenow Ci sprawdze i posle wyniki,ale to troche potrwa bo ciezko u mnie z wolnym czasem

Odpowiedz do tematu