FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Puszczyk uralski
Autor Wiadomość
Dominik 

Wysłany: 2005-04-25, 19:24   Puszczyk uralski

Wierzcie albo nie, ale wlasnie przed godzina moglem napatrzec sie do woli na puszczyka uralskiego. Ural zostal przywieziony z Branicy Radzynskiej (Gmina Radzyn Podlaski). Ptak zwichnol sobie skrzydlo. Zostal znaleziony przez rolnika w stodole. Obecnie jest przechowywany u osoby, ktora prowadzi osrodek rehabilitacji dla ptakow (ze zrozumialych przyczyn nie bede podawal gdzie ten osrodek sie znajduje). Dodatkow? satysfakcja dla mnie bylo to, ze poproszono mnie o indentyfikacje gatunku i jako pierwszy moglem oznaczyć stwierdzic ze mamy do czynienia z puszczykiem uralskim.

P.S Niestety nie zrobilem zdjec uralowi (brak cyyfrówki :( , a jutro rano wyjezdzam na konferencje i nie bedzie mnie do czawrtku. Zdjecia obiecal zrobic dyrektor Parku Krajobrazowego. W piatek albo w sobote zarzuce zdjecia na forum

Najprawdopodobniej ural zostanie przewieziony do Warszawskiego Azylu. Tak wiec Kamikazi bedziesz miala okazje zobaczyc urala na wlasne oczy.

amikosik 

Wysłany: 2005-04-25, 20:12   

Ooo!!! To orodki rehabilitacji ptaków s? objęte klauzul? tajnoci? Może to inny orodek?
Na przykład tajny orodek podejrzanych badań i eksperymentów na ptakach?
Ostatnio zmieniony przez amikosik 2005-04-25, 20:41, w całości zmieniany 1 raz  

Dominik 

Wysłany: 2005-04-25, 20:23   

Cytat:
Może to inny orodek?
Na przykład tajny orodek podejrzanych badań i eksperymantów na ptak

Amikosik chyba za czesto ogladasz Archiwum X

Chodzi mi o unikciecie zjezdzania sie ciekawskich ptasiarzy, ktorzy nie daliby puszczykowi spokoju. zreszta nie znam wszystkich ludzi zarejestrowanych na forum i wychodze z zalozenia ze na ogolnodostepnym Forum z tego typu informacjami trzeba uwazać. To tak jak z lokalizacjami stanowisk rzadkich gatunkow. Po prostu trzeba zachowac ostroznosc.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-04-25, 21:05   

Cytat:
Ural zostal przywieziony z Branicy Radzynskiej (Gmina Radzyn Podlaski).

Ural na Podlasiu! :shock: Czyżby pierwsze stwierdzenie?!
Dominik warto by było oznaczyc też podgatunek tego urala, to mogłoby wyjanić sk?d on do Was przyleciał (czy z Karpat czy z północy).

Zastanawiaj?ca jest data obserwacji - koniec kwietnia czyli w pełni sezonu lęgowego. Czy w okolicy znalezienia ptaka s? jakie większe kompleksy lene?

PS :res: Dominik, rewelacyjna przygoda!

[ Dodano: 2005-04-25, 22:27 ]
Dominik - otwórz Awifaune na str. 477 - czy ten trójk?cik na LubelszczyĽnie nie odpowiada lokalizacji tego stwierzenia? Wg mnie jak najbardziej! :mrgreen:

Dominik 

Wysłany: 2005-04-25, 22:15   

Cytat:
Ural na Podlasiu! :shock: Czyżby pierwsze stwierdzenie?!
\

W Awifauniue jest wzmianka o długotrwałym przebywaniu ptaka w gm. Łuków. Według Kondrackiego jest to jeszcze Nizina Południowopodlaska. Czyli wychodzi, ze 2 stwierdzenie.

Cytat:
Zastanawiaj?ca jest data obserwacji - koniec kwietnia czyli w pełni sezonu lęgowego. Czy w okolicy znalezienia ptaka s? jakie większe kompleksy lene?

Własnie. Najdziwniejsze jest to ze rolnik, ktory znalazl puszczyka twierdzi, ze ta sowe widuje w stodole juz od ponad 15 lat. Na razie podchodze do tych opowiesci ostroznie. bede chcial sie osobiscie do niego wybrac i dowiedziec sie wiecej szczegolow. Co do lasow to w okolicy nie ma wiekszych kompleksow lesnych. Mamy do czynienia albo z jakas niewykryta do tek pory lokalna populacja, lub co bardziej prawdopodobne z osobnikiem (moze mlodym), ktory mogl przywedrowac z Poleskiego PN lub Lasow Sobiborskich. Problem tkwi w tym, ze na obydwu tych obszarach nie stwierdzono do tej pory puszczyka uralskiego.

Cytat:
Dominik - otwórz Awifaune na str. 477 - czy ten trójk?cik na LubelszczyĽnie nie odpowiada lokalizacji tego stwierzenia? Wg mnie jak najbardziej! :mrgreen:

Branica Radzynska jest polozona jakies 24 km na południowy-wschód od Łukowa (czyli praktycznie w tym samym miejscu). Wieksze komplesky lesne (na poludnie od Parczewa) m.in Lasy Sobiborskie, Poleski PN, Poleski PK oddalone sa o jakies 50 km

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-04-26, 08:32   

Tak po prawdzie to ural wcale nie wymaga zwartych dużych lasów, przynajmniej w Karpatach nie jest to reguł?.
Najbardziej zastanawiaj?ce jest miejsca znalezienia - stodoła! Może jemu sie wydaje że jest płomykówk?? :wink:

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-04-26, 08:48   

w stodole często zamieszkuje puszczyk zwyczajny

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Dominik 

Wysłany: 2005-05-05, 19:37   

A teraz dla niedowiarków obiecane zdjecie :P :wink:

ural.jpg
Plik ściągnięto 1436 raz(y) 88.03 KB

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-06, 18:07   

dzisiaj po południu we dwóch, ja wraz z Tomkiem Garabowskim, pojechalimy po urala, i zabralimy go z miejsca jego dotychczasowego przebywania i przywieĽlimy do Siedlec, sk?d zabrał go Marek Kowalski. Ptak znajdzie się pod opiek? Andrzeja Kruszewicza, w warszawskim azylu dla ptaków.
Mirek porobił trochę zdjęć.
miałem okazję trzymać w rękach puszczyka uralskiego :mrgreen: ...................
....i poznać na własnych rękach siłę i ostroć jego szponów... :? .... :wink:

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-05-06, 18:33   

Czekamy na te zdjęcia! :]

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.-

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-06, 18:38   

Kessy napisał/a:
Czekamy na te zdjęcia!

no to sobie poczekacie............ :P (ja zreszt? też)
bo Mirunio jutro miga na Ukrainę, i w?tpie by dzisiaj w ferworze pakowania chciało Mu się jeszcze na forum zagl?dać. ;)

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2005-05-18, 15:58   

na życzenie ...

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-18, 16:09   

dzięki Al za przerywniczek.
zdjęcia s?, robił Mirek. wstawie dwa(niestety bardzo musiałem pozmniejszać, aż o 70%).
jeli jeszcze kto nie wierzył że ural, i mylał zę zdjęcie Dominika jest z netu, to proszę ;) :

ural2.JPG
Plik ściągnięto 1085 raz(y) 35.57 KB

ural1.JPG
Plik ściągnięto 1081 raz(y) 32.16 KB

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2005-05-18, 16:12   

liczny ptaszek :] :!:

Corvus ale szope masz na głowie nieziemsk? :mrgreen:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-18, 16:34   

Al napisał/a:
Corvus ale szope masz na głowie nieziemsk?

wiem, od 5 lat takich włosów nie miałem......... :shock:
to kwestia zakładu, założyłem się z kumplem z roku, że nie zetnę włosów przez cały letni semestr. jeszcze się miesi?c pomęczę ;) warto........... mysl o wygranej jest kusz?ca.
jak mnie widz? znajomi, którzy mnie nie widzieli dłuższy czas to robi?....... :shock: :lol:

koniec offf...........

i jeszcze jedno. :D
na zdjęciu razem ze mn? Tomek Grabowski

ural3.JPG
Plik ściągnięto 1071 raz(y) 31.82 KB

Ostatnio zmieniony przez Corvus 2005-05-18, 16:37, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu