Wierzcie albo nie, ale wlasnie przed godzina moglem napatrzec sie do woli na puszczyka uralskiego. Ural zostal przywieziony z Branicy Radzynskiej (Gmina Radzyn Podlaski). Ptak zwichnol sobie skrzydlo. Zostal znaleziony przez rolnika w stodole. Obecnie jest przechowywany u osoby, ktora prowadzi osrodek rehabilitacji dla ptakow (ze zrozumialych przyczyn nie bede podawal gdzie ten osrodek sie znajduje). Dodatkow? satysfakcja dla mnie bylo to, ze poproszono mnie o indentyfikacje gatunku i jako pierwszy moglem oznaczyć stwierdzic ze mamy do czynienia z puszczykiem uralskim.
P.S Niestety nie zrobilem zdjec uralowi (brak cyyfrówki , a jutro rano wyjezdzam na konferencje i nie bedzie mnie do czawrtku. Zdjecia obiecal zrobic dyrektor Parku Krajobrazowego. W piatek albo w sobote zarzuce zdjecia na forum
Najprawdopodobniej ural zostanie przewieziony do Warszawskiego Azylu. Tak wiec Kamikazi bedziesz miala okazje zobaczyc urala na wlasne oczy.
Ooo!!! To orodki rehabilitacji ptaków s? objęte klauzul? tajnoci? Może to inny orodek?
Na przykład tajny orodek podejrzanych badań i eksperymentów na ptakach?
Ostatnio zmieniony przez amikosik 2005-04-25, 20:41, w całości zmieniany 1 raz
Może to inny orodek?
Na przykład tajny orodek podejrzanych badań i eksperymantów na ptak
Amikosik chyba za czesto ogladasz Archiwum X
Chodzi mi o unikciecie zjezdzania sie ciekawskich ptasiarzy, ktorzy nie daliby puszczykowi spokoju. zreszta nie znam wszystkich ludzi zarejestrowanych na forum i wychodze z zalozenia ze na ogolnodostepnym Forum z tego typu informacjami trzeba uwazać. To tak jak z lokalizacjami stanowisk rzadkich gatunkow. Po prostu trzeba zachowac ostroznosc.
Ural zostal przywieziony z Branicy Radzynskiej (Gmina Radzyn Podlaski).
Ural na Podlasiu! Czyżby pierwsze stwierdzenie?!
Dominik warto by było oznaczyc też podgatunek tego urala, to mogłoby wyjanić sk?d on do Was przyleciał (czy z Karpat czy z północy).
Zastanawiaj?ca jest data obserwacji - koniec kwietnia czyli w pełni sezonu lęgowego. Czy w okolicy znalezienia ptaka s? jakie większe kompleksy lene?
PS Dominik, rewelacyjna przygoda!
[ Dodano: 2005-04-25, 22:27 ]
Dominik - otwórz Awifaune na str. 477 - czy ten trójk?cik na LubelszczyĽnie nie odpowiada lokalizacji tego stwierzenia? Wg mnie jak najbardziej!
W Awifauniue jest wzmianka o długotrwałym przebywaniu ptaka w gm. Łuków. Według Kondrackiego jest to jeszcze Nizina Południowopodlaska. Czyli wychodzi, ze 2 stwierdzenie.
Cytat:
Zastanawiaj?ca jest data obserwacji - koniec kwietnia czyli w pełni sezonu lęgowego. Czy w okolicy znalezienia ptaka s? jakie większe kompleksy lene?
Własnie. Najdziwniejsze jest to ze rolnik, ktory znalazl puszczyka twierdzi, ze ta sowe widuje w stodole juz od ponad 15 lat. Na razie podchodze do tych opowiesci ostroznie. bede chcial sie osobiscie do niego wybrac i dowiedziec sie wiecej szczegolow. Co do lasow to w okolicy nie ma wiekszych kompleksow lesnych. Mamy do czynienia albo z jakas niewykryta do tek pory lokalna populacja, lub co bardziej prawdopodobne z osobnikiem (moze mlodym), ktory mogl przywedrowac z Poleskiego PN lub Lasow Sobiborskich. Problem tkwi w tym, ze na obydwu tych obszarach nie stwierdzono do tej pory puszczyka uralskiego.
Cytat:
Dominik - otwórz Awifaune na str. 477 - czy ten trójk?cik na LubelszczyĽnie nie odpowiada lokalizacji tego stwierzenia? Wg mnie jak najbardziej!
Branica Radzynska jest polozona jakies 24 km na południowy-wschód od Łukowa (czyli praktycznie w tym samym miejscu). Wieksze komplesky lesne (na poludnie od Parczewa) m.in Lasy Sobiborskie, Poleski PN, Poleski PK oddalone sa o jakies 50 km
Tak po prawdzie to ural wcale nie wymaga zwartych dużych lasów, przynajmniej w Karpatach nie jest to reguł?.
Najbardziej zastanawiaj?ce jest miejsca znalezienia - stodoła! Może jemu sie wydaje że jest płomykówk??
dzisiaj po południu we dwóch, ja wraz z Tomkiem Garabowskim, pojechalimy po urala, i zabralimy go z miejsca jego dotychczasowego przebywania i przywieĽlimy do Siedlec, sk?d zabrał go Marek Kowalski. Ptak znajdzie się pod opiek? Andrzeja Kruszewicza, w warszawskim azylu dla ptaków.
Mirek porobił trochę zdjęć.
miałem okazję trzymać w rękach puszczyka uralskiego ...................
....i poznać na własnych rękach siłę i ostroć jego szponów... ....
no to sobie poczekacie............ (ja zreszt? też)
bo Mirunio jutro miga na Ukrainę, i w?tpie by dzisiaj w ferworze pakowania chciało Mu się jeszcze na forum zagl?dać.
dzięki Al za przerywniczek.
zdjęcia s?, robił Mirek. wstawie dwa(niestety bardzo musiałem pozmniejszać, aż o 70%).
jeli jeszcze kto nie wierzył że ural, i mylał zę zdjęcie Dominika jest z netu, to proszę :
wiem, od 5 lat takich włosów nie miałem.........
to kwestia zakładu, założyłem się z kumplem z roku, że nie zetnę włosów przez cały letni semestr. jeszcze się miesi?c pomęczę warto........... mysl o wygranej jest kusz?ca.
jak mnie widz? znajomi, którzy mnie nie widzieli dłuższy czas to robi?.......
koniec offf...........
i jeszcze jedno.
na zdjęciu razem ze mn? Tomek Grabowski
ural3.JPG
Plik ściągnięto 1071 raz(y) 31.82 KB
Ostatnio zmieniony przez Corvus 2005-05-18, 16:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum