pewnie wielu z czytelnikow AP zauwazylo jak mocno w tej ksiazce krytykowane sa liczebnosci podawane dla Podlasia i Malopolski dotyczace gatunkow lesnych-borealnych, ktore w Polsce wystepuja prawie wylacznie w tych regionach a takze niektorych bagiennych (Podlasie) i gorskich (Malopolska)
jezeli chodzi o Malopolske to trudno nie zgodzic sie ze szacunki podawane w atlasach sa trudne do obronienia bo dane do atlasu legowego byly zbierane tylko przez kilka lat i sa niekompletne, a dane zimowe chociaz zbierane dluzej to sa tym bardziej pobiezne, zwlasxcza z terenow gorskich
ale pomimo tych zarzutow wydaje mi sie ze autorzy dosc dobrze oszacowali liczebnosci niektorych gatunkow (np. niektore sowy, dziecioly) opierajac sie takze na ogolnej wiedzy nt. ich wystepowania w regionie i te szacunki moga okazac sie (wraz z przybywaniem nowych danych) bardziej zblizone do rzeczywistych niz za bardzo ostrozne szacunki z AP oparte na (moim zdaniem) blednym zsumowaniu jedynie liczebnosci podawanych w publikacjach glownie dla PN bez uwzglednienia tego ze gatunki te najprawdopodoniej zasiedlaja wiekszosc powierzchni Karpat
inny przyklad: trojpalczak - jezeli w Karpatach jest tylko 70-100 par to tylko w centralnej czesci Wyspowego wystepuje ok. 5-10% tej populacji
a dlaczego? ural byl legowy w parku miejskim w Przemyslu a wokol N. Sacza jest zapewne pelno urali
jezeli bede mial okazje sprawdze czy wpadl tam tylko na chwile czy z powazniejszymi zamiarami
Czekam na pierwszy artykuł typu "Ural porwał ratlerka"
sadzac po reakcjach wiejskich psiakow i kotow na stymulacje glosem urala (przestaja szczekac, uciekaja lub jeza sie) mozna sadzic ze takie zdarzenia juz mialy miejsce
W trip report grupy Irlandczyków znalazłem fotkę pisklęcia Strixa podpisaną jako urala. Obserwacja miała miejsce kilka lat temu w Puszczy Augustowskiej. Czy ktoś z Was może oznaczyć tą sowę? Czy to ural czy zwykły puszczyk?
trochę od d. strony, ale przypomina zwykłego strix'a którego to na fotkach mam.... Ciężko wyrokować.... ale jak kilka lat temu z Augustowskiej to pewnie zwykły
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling
trochę od d. strony, ale przypomina zwykłego strix'a którego to na fotkach mam.... Ciężko wyrokować.... ale jak kilka lat temu z Augustowskiej to pewnie zwykły
Też mi to wygląda na zwykłego puszczyka, ale nie mam żadnego doświadczenia z uralem to wolę się upewnić zwłaszcza, że w NE Polsce to nie lada raryt
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum