aja chce poznac kogos kto zajmuje sie badaniami nad wyjmowanie pisklakow orlow i sokolow. Poznam lokalizacje gniazd ,metody itd a potem moze sprzedam jakies piskleta badz jaja. albo bede sobie przedniego trzymal w domu taki sens w tych postach widze
W Awifauniue jest wzmianka o długotrwałym przebywaniu ptaka w gm. Łuków. Według Kondrackiego jest to jeszcze Nizina Południowopodlaska. Czyli wychodzi, ze 2 stwierdzenie.
Cytat:
Zastanawiaj?ca jest data obserwacji - koniec kwietnia czyli w pełni sezonu lęgowego. Czy w okolicy znalezienia ptaka s? jakie większe kompleksy lene?
Własnie. Najdziwniejsze jest to ze rolnik, ktory znalazl puszczyka twierdzi, ze ta sowe widuje w stodole juz od ponad 15 lat. Na razie podchodze do tych opowiesci ostroznie. bede chcial sie osobiscie do niego wybrac i dowiedziec sie wiecej szczegolow. Co do lasow to w okolicy nie ma wiekszych kompleksow lesnych. Mamy do czynienia albo z jakas niewykryta do tek pory lokalna populacja, lub co bardziej prawdopodobne z osobnikiem (moze mlodym), ktory mogl przywedrowac z Poleskiego PN lub Lasow Sobiborskich. Problem tkwi w tym, ze na obydwu tych obszarach nie stwierdzono do tej pory puszczyka uralskiego.
Cytat:
Dominik - otwórz Awifaune na str. 477 - czy ten trójk?cik na LubelszczyĽnie nie odpowiada lokalizacji tego stwierzenia? Wg mnie jak najbardziej!
Branica Radzynska jest polozona jakies 24 km na południowy-wschód od Łukowa (czyli praktycznie w tym samym miejscu). Wieksze komplesky lesne (na poludnie od Parczewa) m.in Lasy Sobiborskie, Poleski PN, Poleski PK oddalone sa o jakies 50 km
Szkoda tylko ze to arcyciekawe stwierdzenie do tej pory nie zostało zgłoszone do Komisji Faunistyznej, co oznacza ze tak naprawde nie istnieje (nie mozna tej obserwacji zacytowac w zadnym opracowaniu, publikacji).
Szkoda bo wystarczy wyslac zdjecie i napisac 5 zdan.
Pozdrawiam
Łukasz
przegladam sobie AP i jakos rachunki mi sie nie chca zgodzic , no bo jezeli w Karpatach jest w:
Bieszczadach i G. Sanocko-Turczanskich 200 stanowisk
Magurski PN 50-60 i Jaśliski PK 45-50 (a to chyba tylko 1/3-1/4 calego B. Niskiego czyli w sumie powinno byc ok. 200)
P. Przemyskie 14-18 (chyba jednak wiecej) (a reszta wschodnich pogorzy na wschod od Ciezkowickiego? x5 = ok. 75)
Gorce 7 (zdecydowanie za malo! 10-20)
B. Żywiecki kilka (czy nie wiecej? 5-10), Slaski 0 (zdaje sie ze cn. kilka?)
Pieniny i Tatry po kilka
+ z wlasnego doswiadczenia
Pogorze Wielickie 5-10, P. Wisnickie 15-20, do tego Roznowskie i Ciężkowickie zapewne po cn. 10-15 jak nie wiecej = 40-50
B. Wyspowy do 50 + Makowski i Maly (? trudno oszacowac ale po kilkanascie) = ok. 80
B. Sadecki zapewne także cn. 50
sumujac: wychodzi pod 700 par w SAMYCH Karpatach
pewnie ktos zarzuci ze szacunek w oparciu o ... szacunki, racja, ale z drugiej strony poza nielicznymi zbadanymi obszarami (glownie w PN) nie ma danych a przeciez reszta Karpat to nie pustynia i jezeli ural jest na P. Przemyskim i Wielickim czy w B. Niskim i Gorcach to dlaczego mialoby go nie byc miedzy nimi ? trzeba tylko poszukac i policzyc
a propos "niezgodności szacunków" a Awifaunie Polski, znalzałem ostatnio taki tekst http://www.avestom.com/arch/PP_uwagi_EP.pdf, może forumowicze go znają ale mi jego lektura dała do myślenia, co o Tym sądzicie?
a propos "niezgodności szacunków" a Awifaunie Polski, znalzałem ostatnio taki tekst http://www.avestom.com/arch/PP_uwagi_EP.pdf, może forumowicze go znają ale mi jego lektura dała do myślenia, co o Tym sądzicie?
A mi wyrzuca, że strona o podanym adresie nie istnieje.
Temat jest mocno rozległy i w kilku zdaniach się tego streścić nie da. To dobre do pogaduch na długie wieczorny i koniecznie przy wodzie mineralnej mniej czy bardziej gazowanej A mówiąc krótko, moim zdaniem prawda (jak zwykle) leży po środku Gienek ma trochę racji i niektóre uwagi są bardzo trafione a inne nie.
Ural zostal przywieziony z Branicy Radzynskiej (Gmina Radzyn Podlaski).
Ural na Podlasiu! Czyżby pierwsze stwierdzenie?!
Słyszałem o 2 2 obserwacjach z Północnego Podlasia, ale żadna chyba nie została zgłoszona do KF Jedna pochodzi z Puszczy Białowieskiej a druga z Augustowskiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum