FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Puszczyk uralski
Autor Wiadomość
Roman Gula 

Wysłany: 2007-08-26, 18:17   

Moze zamiast tak zgrabnie zlosliwych uwag lepiej odpowiedziec "nie znam nikogo takiego" albo lepiej nic nie pisac. Pozdrawiam, rg

Rey 

Wysłany: 2007-08-26, 21:38   

A może pierw odpowiesz na pytania zadawane wcześniej Tobie :]

Pełek napisał/a:
Roman Gula, a po co Ci jeśli można wiedzieć wyjmowanie ??

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-09-07, 23:52   

Piszesz co najmniej jakbyś chciał sobie pisklę zatrzymać :/ . Odnosze wrażenie, że tobie bardziej zależy na "wyjmowaniu" niż na "badaniach".

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2007-09-08, 07:21   

Roman Gula, do licha po co ty chcesz młode urale :?: :>

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2007-09-08, 12:59   

aja chce poznac kogos kto zajmuje sie badaniami nad wyjmowanie pisklakow orlow i sokolow. Poznam lokalizacje gniazd ,metody itd a potem moze sprzedam jakies piskleta badz jaja. albo bede sobie przedniego trzymal w domu :> taki sens w tych postach widze :] :]
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-09-08, 13:54   

tadekptaku napisał/a:
badz jaja
ale jaja ;) :D :P

KONIEC OT!! nie ma sensu tego ciągnąć...

Przewodnik Beskidzki

Lutek 

Wysłany: 2007-12-13, 19:17   

Dominik napisał/a:
Cytat:
Ural na Podlasiu! :shock: Czyżby pierwsze stwierdzenie?!
\

W Awifauniue jest wzmianka o długotrwałym przebywaniu ptaka w gm. Łuków. Według Kondrackiego jest to jeszcze Nizina Południowopodlaska. Czyli wychodzi, ze 2 stwierdzenie.

Cytat:
Zastanawiaj?ca jest data obserwacji - koniec kwietnia czyli w pełni sezonu lęgowego. Czy w okolicy znalezienia ptaka s? jakie większe kompleksy lene?

Własnie. Najdziwniejsze jest to ze rolnik, ktory znalazl puszczyka twierdzi, ze ta sowe widuje w stodole juz od ponad 15 lat. Na razie podchodze do tych opowiesci ostroznie. bede chcial sie osobiscie do niego wybrac i dowiedziec sie wiecej szczegolow. Co do lasow to w okolicy nie ma wiekszych kompleksow lesnych. Mamy do czynienia albo z jakas niewykryta do tek pory lokalna populacja, lub co bardziej prawdopodobne z osobnikiem (moze mlodym), ktory mogl przywedrowac z Poleskiego PN lub Lasow Sobiborskich. Problem tkwi w tym, ze na obydwu tych obszarach nie stwierdzono do tej pory puszczyka uralskiego.

Cytat:
Dominik - otwórz Awifaune na str. 477 - czy ten trójk?cik na LubelszczyĽnie nie odpowiada lokalizacji tego stwierzenia? Wg mnie jak najbardziej! :mrgreen:

Branica Radzynska jest polozona jakies 24 km na południowy-wschód od Łukowa (czyli praktycznie w tym samym miejscu). Wieksze komplesky lesne (na poludnie od Parczewa) m.in Lasy Sobiborskie, Poleski PN, Poleski PK oddalone sa o jakies 50 km

Szkoda tylko ze to arcyciekawe stwierdzenie do tej pory nie zostało zgłoszone do Komisji Faunistyznej, co oznacza ze tak naprawde nie istnieje (nie mozna tej obserwacji zacytowac w zadnym opracowaniu, publikacji).
Szkoda bo wystarczy wyslac zdjecie i napisac 5 zdan.
Pozdrawiam
Łukasz

Logan 
moderator

Wysłany: 2008-01-02, 17:54   

przegladam sobie AP i jakos rachunki mi sie nie chca zgodzic :roll: , no bo jezeli w Karpatach jest w:

Bieszczadach i G. Sanocko-Turczanskich 200 stanowisk
Magurski PN 50-60 i Jaśliski PK 45-50 (a to chyba tylko 1/3-1/4 calego B. Niskiego czyli w sumie powinno byc ok. 200)
P. Przemyskie 14-18 (chyba jednak wiecej) (a reszta wschodnich pogorzy na wschod od Ciezkowickiego? x5 = ok. 75)
Gorce 7 (zdecydowanie za malo! 10-20)
B. Żywiecki kilka (czy nie wiecej? 5-10), Slaski 0 (zdaje sie ze cn. kilka?)
Pieniny i Tatry po kilka
+ z wlasnego doswiadczenia
Pogorze Wielickie 5-10, P. Wisnickie 15-20, do tego Roznowskie i Ciężkowickie zapewne po cn. 10-15 jak nie wiecej = 40-50
B. Wyspowy do 50 + Makowski i Maly (? trudno oszacowac ale po kilkanascie) = ok. 80
B. Sadecki zapewne także cn. 50

sumujac: wychodzi pod 700 par w SAMYCH Karpatach ;)
pewnie ktos zarzuci ze szacunek w oparciu o ... szacunki, racja, ale z drugiej strony poza nielicznymi zbadanymi obszarami (glownie w PN) nie ma danych a przeciez reszta Karpat to nie pustynia i jezeli ural jest na P. Przemyskim i Wielickim czy w B. Niskim i Gorcach to dlaczego mialoby go nie byc miedzy nimi ? :> trzeba tylko poszukac i policzyc

tomaszb 

Wysłany: 2008-01-02, 18:14   

a propos "niezgodności szacunków" a Awifaunie Polski, znalzałem ostatnio taki tekst http://www.avestom.com/arch/PP_uwagi_EP.pdf, może forumowicze go znają ale mi jego lektura dała do myślenia, co o Tym sądzicie?

Marcin D. 

Wysłany: 2008-01-02, 19:06   

Logan napisał/a:
Slaski 0 (zdaje sie ze cn. kilka?)

Znanych jest z tego co wiem 7-10 ale jest zdecydowanie więcej.

IrekM 

Wysłany: 2008-01-02, 19:10   

tomaszb napisał/a:
a propos "niezgodności szacunków" a Awifaunie Polski, znalzałem ostatnio taki tekst http://www.avestom.com/arch/PP_uwagi_EP.pdf, może forumowicze go znają ale mi jego lektura dała do myślenia, co o Tym sądzicie?

A mi wyrzuca, że strona o podanym adresie nie istnieje.

MOJA OKOLICA

Michu 

Wysłany: 2008-01-02, 19:11   

tomaszb napisał/a:

Temat jest mocno rozległy i w kilku zdaniach się tego streścić nie da. :) To dobre do pogaduch na długie wieczorny i koniecznie przy wodzie mineralnej mniej czy bardziej gazowanej :beer: ;) A mówiąc krótko, moim zdaniem prawda (jak zwykle) leży po środku :arrow: Gienek ma trochę racji i niektóre uwagi są bardzo trafione a inne nie.

Pozdr

Michu 

Wysłany: 2008-01-02, 19:23   

Tetrao napisał/a:
Cytat:
Ural zostal przywieziony z Branicy Radzynskiej (Gmina Radzyn Podlaski).

Ural na Podlasiu! :shock: Czyżby pierwsze stwierdzenie?!

Słyszałem o 2 2 obserwacjach z Północnego Podlasia, ale żadna chyba nie została zgłoszona do KF :/ Jedna pochodzi z Puszczy Białowieskiej a druga z Augustowskiej.

Pozdr

Marcin D. 

Wysłany: 2008-01-02, 19:49   

IrekM napisał/a:
A mi wyrzuca, że strona o podanym adresie nie istnieje.

Zawadzał tam tylko przecinek na końcu, teraz musi się otworzyć:

http://www.avestom.com/arch/PP_uwagi_EP.pdf

POzdr

Rey 

Wysłany: 2008-01-02, 22:51   

Logan napisał/a:
przegladam sobie AP i jakos rachunki mi sie nie chca zgodzic

Nic dziwnego, skoro jak sam piszesz:

Logan napisał/a:
trzeba tylko poszukac i policzyc

i dodam do tego: OPUBLIKOWAĆ :!: ;)

Odpowiedz do tematu