FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pustułka
Autor Wiadomość
Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-08, 20:04   Pustułka

Czy macie spis dokładnego umiejscowienia budek lęgowych dla Pustułki w Warszawie i okolicach, bo zaobserwowałem kilka Pustułek w Warszawie-Ursusie(Goł?bki) i nie wiem czy tam s? budki, bo jeli nie to pobudze do działania szkolne koło ekologiczne.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2003-11-09, 11:42   

Spis i mapkę mamy. W Ursusie Goł?bkach budek niema. Jeli uzyskasz zgode na powieszenie w konkretnych lokalizacjach, np. blok lub jakas fabryka, to możemy powiesić w ramach prowadzonego przez nas projektu, posiadamy bowiem jeszcze troche budek do rozwieszenia. Jeli nie ma szans na lokalizację na budynkach to znajdĽ wysokie drzwewo w dobrym miejscu, tzn. w miare spokojnym, nie przy ulicy albo torach, w pobliżu pól itp.
W sprawie szczegółów pisz na meila prywatnego.
Jak wszystko dobrze pójdzie to będziesz miał budki pod swoj? opiek?.

Srokacz 

Wysłany: 2003-12-03, 22:46   

Pustułki występuj? raczej w polach,ale czy gdybym powiesił budke lęgow? w ogrodzie na wysokoci 6 m na Modrzewiu albo Jodle czy jest szansa żeby się zagniezdziły????.

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-12-03, 22:58   

Cytat:
Pustułki występuj? raczej w polach

No nie powiedziałbym tego. Pustułka gwałtownie wycofuje się z pól i przenika do miast. Coraz trudniej jest spotkać pustułki w krajobrazie rolniczym, natomiast w Warszawie czy w innych dużych miastach jest coraz liczniejsza. Podczas badań " Ptaki Krajobrazu Rolniczego Polski " pustułka była stwierdzana niesamowicie rzadko( występowała na 3 z 90 powierzchni próbnych). Poza tym polsk? populacje pustułki szacuje się najwyżej na 1.500 par( maksymalnie 2.000 choć to chyba przesada). Paradoksalne jest więc to że jej liczebnoć można porównywać np. z populacj? orlika krzykliwego, który ma przecież znacznie większe wymagania siedliskowe itp. A jeszcze ciekawiej się zrobi jak porównamy liczebnoć pustułki w Polsce z populacjami w uprzemysłowionych krajach Unii Europejskiej: w Wielkiej Brytanii gniazduje ok. 70.000 par, a w Niemczech ok. 34.000 par.

Piotr Adamiak 

Wysłany: 2003-12-25, 19:48   Pustułka

Uważam, że pustułek jest znacznie więcej w Polsce niż 2000 par. Należy ich szukać w miastach. Liczbę par tych ptaków w Płocku szacuję na 30 do 50 par. Widziałem też kilkanacie par w Toruniu w Legnicy, w Kutnie, w Warszawie, w Policach i innych miastach Polski. Jeżeli w jakiej miejscowoci jest kociół i jest dla pustułek dostępny to na pewno tam s?.

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-12-26, 00:02   

Wrażenie takie można uzyskać jeli się operuje wył?cznie danymi z miast. W samej Warszawie gniazduje co najmniej 70 par pustułek. Ale jeli weĽmiemy do ręki jakiekolwiek aktualne badania przeprowadzone w typowym dla Polski krajobrazie rolniczym to zaraz się przekonamy że pustułka gwałtownie zanika. Uważam że liczba 2.000 par lęgowych jest szacunkiem optymalnym.

skowronek 

Wysłany: 2003-12-26, 13:59   

Zgadzam się z Reyem. U nas w Jastrzębiu na każdym szybie kopalnianym gniazduja 1-2 pary pustulek. Liczebnosc wahala sie w roznych latach od 4-8 par. Coraz rzadziej mozna spotkac pustulke w krajobrazie rolniczym, np. pare dni temu widzialem 2 polujace osobniki na wysypisku smieci !

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2003-12-29, 22:03   

Hmmmm .... czy jestescie chlopaki pewni ze warunki miejskie sa wystarczajace w 100% dla egzystencji i rozmnazania pustulek...
U pustulek w Bytomiu zaobserwowalem ze mimo iz gniazduja w centrum po pokarm zapuszczaja sie na pola i laki na peryferiach miasta.
Nigdy nie kojarzylem by byl to miejski mysliwy ...zreszta czy w centrum miasta na pewno latwiej o mysz niz na polu? ...raczej nie?
Jak jest w takim razie w Warszawie np., czy tamtejsze pustulki poluja na terenie miastach czy preferuja tereny rolnicze?
jakos trudno mi wyobrazic sobie pustulke trzepocaca w miejscu nad Starowka ;)

PS czy ktos jest w stanie (tu na forum lub mailowo) podac mi wymiary budki dla pustulek.Takie sprawdzone oczywiscie....

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-12-29, 22:21   

W Warszawie... ja mieszkam na obrzeżach i widuje pustułki zawisaj?ce w powietrzu na terenie dawnych zakładów Ursus, ale czego one tam szukały to nie wiem, pół km dalej jest liczniutkie pole...

browsehappy.pl

marek 

Wysłany: 2003-12-29, 23:56   

warto zauwazyc ze pustulka nie poluje tylko na gryzonie.i w miescie raczej glodu nie cierpi (na co zreszta wskazuje wzrost liczebnosci tej miejskiej)u mnie-gorny slask,sredniej wielkosci miasto-czesto widywalem pustulki polujace na wroble w miejscach ich wiekszej koncentracji np.przy smietnikach.atakuje wtedy ptaki siedzace na ziemi

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-12-30, 00:08   

Cytat:
czy jestescie chlopaki pewni ze warunki miejskie sa wystarczajace w 100% dla egzystencji i rozmnazania pustulek

oczywicie, że tak! W Warszawie obserwowane były z sukcesem lęgowym w centrum miasta mimo, że w diecie faktycznie przeważały gryzonie (przynajmniej tak wynika ze zrzutek). U nas jest to proces "wieży". Na zachodzie Europy, gdzie pustułka zsynantropizowała się dużo wczeniej, zachowania łowieckie zmieniły się pod wpływem rodowiska i ptak ten przerzucił się niemal całkowicie na wróble (chwytane w locie podobnie jak przez krogulca).

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-12-30, 00:11   

Cytat:
czy ktos jest w stanie (tu na forum lub mailowo) podac mi wymiary budki dla pustulek.Takie sprawdzone oczywiscie....

oczywicie:

40x30x30

buda.jpg
Plik ściągnięto 1378 raz(y) 9.24 KB

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-12-30, 12:35   

Pustułki zaczeły przenikać do miast moim zdaniem nie tyle ze względu na większ? dostępnoć pokarmu, ale ze względu na możliw? iloć miejsc gniazdowych. U mnie w dzielnicy Bemowo widuje pustułki poluj?ce na terenie byłego lotniska, a także na pozostałych terenach otwartych. Nasze pustułki chyba jeszcze nie przestawiły swojego jadłospisu z gryzoni na ptaki.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-12-30, 15:47   

Cytat:
U mnie w dzielnicy Bemowo widuje pustułki poluj?ce na terenie byłego lotniska

Pustułek tam nie widziałem, ale moge powiedzieć, że zaobserwowałem tam co ciekawego. Pies(Suka), która wykopała nore i chowa tam kilka małych szczeniaczków, nora znajduje się na terenie lotniska. Poza tym id?ć wzdłuż ogrodzenia w strone łosiowych błot można zaobserwować Dzięciołka.

browsehappy.pl

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-01-02, 23:22   

Co do budki dla pustułki to trzeba pamiętać o wyciółce, najlepszy jest do tego celu drobny żwirek, w którym samiczka wygrzebuje dołek na jajka. Żwirek dlatego, że nie wywieje go wiatr na dużej wysokoci, bo trzeba je wieszać jak najwyzej. 8)

Odpowiedz do tematu