Czy macie spis dokładnego umiejscowienia budek lęgowych dla Pustułki w Warszawie i okolicach, bo zaobserwowałem kilka Pustułek w Warszawie-Ursusie(Goł?bki) i nie wiem czy tam s? budki, bo jeli nie to pobudze do działania szkolne koło ekologiczne.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Spis i mapkę mamy. W Ursusie Goł?bkach budek niema. Jeli uzyskasz zgode na powieszenie w konkretnych lokalizacjach, np. blok lub jakas fabryka, to możemy powiesić w ramach prowadzonego przez nas projektu, posiadamy bowiem jeszcze troche budek do rozwieszenia. Jeli nie ma szans na lokalizację na budynkach to znajdĽ wysokie drzwewo w dobrym miejscu, tzn. w miare spokojnym, nie przy ulicy albo torach, w pobliżu pól itp.
W sprawie szczegółów pisz na meila prywatnego.
Jak wszystko dobrze pójdzie to będziesz miał budki pod swoj? opiek?.
Pustułki występuj? raczej w polach,ale czy gdybym powiesił budke lęgow? w ogrodzie na wysokoci 6 m na Modrzewiu albo Jodle czy jest szansa żeby się zagniezdziły????.
No nie powiedziałbym tego. Pustułka gwałtownie wycofuje się z pól i przenika do miast. Coraz trudniej jest spotkać pustułki w krajobrazie rolniczym, natomiast w Warszawie czy w innych dużych miastach jest coraz liczniejsza. Podczas badań " Ptaki Krajobrazu Rolniczego Polski " pustułka była stwierdzana niesamowicie rzadko( występowała na 3 z 90 powierzchni próbnych). Poza tym polsk? populacje pustułki szacuje się najwyżej na 1.500 par( maksymalnie 2.000 choć to chyba przesada). Paradoksalne jest więc to że jej liczebnoć można porównywać np. z populacj? orlika krzykliwego, który ma przecież znacznie większe wymagania siedliskowe itp. A jeszcze ciekawiej się zrobi jak porównamy liczebnoć pustułki w Polsce z populacjami w uprzemysłowionych krajach Unii Europejskiej: w Wielkiej Brytanii gniazduje ok. 70.000 par, a w Niemczech ok. 34.000 par.
Uważam, że pustułek jest znacznie więcej w Polsce niż 2000 par. Należy ich szukać w miastach. Liczbę par tych ptaków w Płocku szacuję na 30 do 50 par. Widziałem też kilkanacie par w Toruniu w Legnicy, w Kutnie, w Warszawie, w Policach i innych miastach Polski. Jeżeli w jakiej miejscowoci jest kociół i jest dla pustułek dostępny to na pewno tam s?.
Wrażenie takie można uzyskać jeli się operuje wył?cznie danymi z miast. W samej Warszawie gniazduje co najmniej 70 par pustułek. Ale jeli weĽmiemy do ręki jakiekolwiek aktualne badania przeprowadzone w typowym dla Polski krajobrazie rolniczym to zaraz się przekonamy że pustułka gwałtownie zanika. Uważam że liczba 2.000 par lęgowych jest szacunkiem optymalnym.
Zgadzam się z Reyem. U nas w Jastrzębiu na każdym szybie kopalnianym gniazduja 1-2 pary pustulek. Liczebnosc wahala sie w roznych latach od 4-8 par. Coraz rzadziej mozna spotkac pustulke w krajobrazie rolniczym, np. pare dni temu widzialem 2 polujace osobniki na wysypisku smieci !
Hmmmm .... czy jestescie chlopaki pewni ze warunki miejskie sa wystarczajace w 100% dla egzystencji i rozmnazania pustulek...
U pustulek w Bytomiu zaobserwowalem ze mimo iz gniazduja w centrum po pokarm zapuszczaja sie na pola i laki na peryferiach miasta.
Nigdy nie kojarzylem by byl to miejski mysliwy ...zreszta czy w centrum miasta na pewno latwiej o mysz niz na polu? ...raczej nie?
Jak jest w takim razie w Warszawie np., czy tamtejsze pustulki poluja na terenie miastach czy preferuja tereny rolnicze?
jakos trudno mi wyobrazic sobie pustulke trzepocaca w miejscu nad Starowka
PS czy ktos jest w stanie (tu na forum lub mailowo) podac mi wymiary budki dla pustulek.Takie sprawdzone oczywiscie....
W Warszawie... ja mieszkam na obrzeżach i widuje pustułki zawisaj?ce w powietrzu na terenie dawnych zakładów Ursus, ale czego one tam szukały to nie wiem, pół km dalej jest liczniutkie pole...
warto zauwazyc ze pustulka nie poluje tylko na gryzonie.i w miescie raczej glodu nie cierpi (na co zreszta wskazuje wzrost liczebnosci tej miejskiej)u mnie-gorny slask,sredniej wielkosci miasto-czesto widywalem pustulki polujace na wroble w miejscach ich wiekszej koncentracji np.przy smietnikach.atakuje wtedy ptaki siedzace na ziemi
czy jestescie chlopaki pewni ze warunki miejskie sa wystarczajace w 100% dla egzystencji i rozmnazania pustulek
oczywicie, że tak! W Warszawie obserwowane były z sukcesem lęgowym w centrum miasta mimo, że w diecie faktycznie przeważały gryzonie (przynajmniej tak wynika ze zrzutek). U nas jest to proces "wieży". Na zachodzie Europy, gdzie pustułka zsynantropizowała się dużo wczeniej, zachowania łowieckie zmieniły się pod wpływem rodowiska i ptak ten przerzucił się niemal całkowicie na wróble (chwytane w locie podobnie jak przez krogulca).
Pustułki zaczeły przenikać do miast moim zdaniem nie tyle ze względu na większ? dostępnoć pokarmu, ale ze względu na możliw? iloć miejsc gniazdowych. U mnie w dzielnicy Bemowo widuje pustułki poluj?ce na terenie byłego lotniska, a także na pozostałych terenach otwartych. Nasze pustułki chyba jeszcze nie przestawiły swojego jadłospisu z gryzoni na ptaki.
U mnie w dzielnicy Bemowo widuje pustułki poluj?ce na terenie byłego lotniska
Pustułek tam nie widziałem, ale moge powiedzieć, że zaobserwowałem tam co ciekawego. Pies(Suka), która wykopała nore i chowa tam kilka małych szczeniaczków, nora znajduje się na terenie lotniska. Poza tym id?ć wzdłuż ogrodzenia w strone łosiowych błot można zaobserwować Dzięciołka.
Co do budki dla pustułki to trzeba pamiętać o wyciółce, najlepszy jest do tego celu drobny żwirek, w którym samiczka wygrzebuje dołek na jajka. Żwirek dlatego, że nie wywieje go wiatr na dużej wysokoci, bo trzeba je wieszać jak najwyzej. 8)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum