Inowrocław - 1 latający samiec
Markowice k/ Inowrocławia - jedna pustułka w zawisie
przedmieście Gniezna (od strony Torunia) - samiec który zawisł jakiś metr nad gniazdem sroki jakby chciał zobaczyć czy może zająć to gniazdo
Gniezno (od strony Poznania) - jeden samiec siedziący na linii energetycznej 10 m od drogi
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
A ja mogę sie pochwalić, że w Środzie Wielkopolskiej lęgnie się 2-4 par pustułek. Bardzo często można je też zaobserwować na pobliskich polach i łąkach, gdzie polują na gryzonie.
Ale warto też wspomnieć, że ptaki te musiały w naturalnych warunkach cierpieć na skutek braku dogodnego miejsca na założenie gniazda, gdyż w miastach lęgną się w otworach wentylacyjnych.
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Albo w budkach i tym co pozostało po gniazdach wron, a nawet ostatnio widziałem jak wygoniły sroki z gniazda i same sie tam zalęgły, a było to na dachu budynku, ale gdzie dokładniej na tym dachu- nie wiem. Jak młode już wylecą z gniazd wejdę na dach i znajdę to gniazdo
W naturalnych warunkach- tzn. poza miastem też gnieżdżą sie w gniazdach ptaków krukowatych. Także niewiele różnicy jest, oprócz tego, że jest to poza miastem i nie na wysokim bloku
_________________ "Na oścież ramiona otworzył do lotu, choć serce wypełniał mu strach..."
pustułki też są z skołowatych to mogę o nich napisać. U mojego kumpla siaduje czasem na balkonie, ale to w miastach chyba dość popularny drapol?
w domysle chodziło mi o sokoły wędrowne ale pustułki tez są fajne - w Płocku, obok krogulca i bielika (w zimie) to najpospolitszy ptak drapiezny
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
w Gorzowie Wlkp. są w kilku miejscach lęgowe, od wielu lat w centrum na katedrze.
tej wiosny zaobserwowałam na moim osiedlu, na budynku dwukondygnacyjnym
z lęgu jest 6 juvków
A w Łodzi, w moim bloku na Bałutach, po raz pierwszy w ciągu 4 lat, zamieszkania "u mnie" pustułek, miałem okazję usłyszeć drące się młode.
Jest dwójka opierzonych młodych i być może nawet był jeszcze jedne młody, ale jeśli wierzyć miejscowej prasie, właśnie ten młody, który chciał trochę za wcześnie latać, trafił do łódzkie ośrodka dla dzikich zwierząt.
Jeśli wierzyć gazecie jak mówiłem, być może na mojej ulicy(którą podano w gazecie), jest jeszcze jedno gniazdo pustułek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum