FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pustułka
Autor Wiadomość
nowy 

Wysłany: 2005-10-31, 21:52   

Ptak ma duży karton wyłożony gazetami i cały pokój tylko dla siebie, nie przeszkadzamy mu.Jutro rano karmienie- i jeli będzie wszystko OK, uwolnię j?. Naturalnie, nie omieszkam powiadomić o zakończeniu sprawy.

Marfu 

Wysłany: 2005-10-31, 21:58   

kessy napisał/a:
Zapewnij ptaszkowi przytulny karton z otworami do spania

Po co pustulce otwory do spania? Moze mialo byc "sapania"?

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-10-31, 22:05   

Karton z otworami.
Do spania.
Czepiasz się Marku, wiadomo o co chodzi :P ;)

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.-

lucyna 

Wysłany: 2005-11-08, 21:47   

my w osrodku karmimy pustulki kurczakami, malymi niezywymi kurczakami.

bocian35 

Wysłany: 2006-01-09, 10:42   Budka dla pustulki - prosba o pomoc

Staram sie o montaz budki legowej dla pustułki na kominie bylej kotlowni - komin jest z cegly. Czy ktos zna skutecne metody mocowania i optymalna wysokosc? - komin jest wysoki, ma 65 m. Akcję chciałbym przprowadzić przy okazji montażu stacji bazowej firmy Polkomtel. Aby otrzymac zgode musze doslac szczegolowe informacje.

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-08-29, 09:51   

Udało mi sie nakłonić Nadleśnictwo Lubartów do zbudowania kilku ( zastępca nadleśniczego nie powiedział dokładnie ile) budek dla pustułek. Również uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Lubartowie oraz Liceum nr 2 zbudują kilka/naście budek. Także budki na 100% zawisna również w okolicach Lubartowa :grin: W połowie września napiszę sprawozdanie ile budek udało mi się zdobyć. Trzymajcie kciuki :wink:
I na koniec jeszcze prośba o pomoc. Gdyby ktoś był z okolic Lublina i mógł załatwić jeszcze kilka budek lub w jakikolwiek inny sposób pomóc to proszę o kontakt na PW albo gg 2676039
I choćby za sto lat odnajdę cię..."

darious 

Wysłany: 2006-10-16, 19:54   

Widziałem dzisiaj u mnie w mieście kilka pustułek(chyba to były pustułki), wyglądało na to, że nie mają gdzie gniazdować, zbliżał się wieczór, najpierw trochę krążyły i popiskiwały a potem widziałem jak dwa osobniki(może para) siedziały na zakolu rynny pod dachem.

Rey 

Wysłany: 2006-10-16, 21:38   

Teraz nie pora na budowanie gniazd ;) Ptaki zapewne szukały miejsca na noclegowisko.

Zyga 

Wysłany: 2007-02-11, 13:43   

Ptak siedział na drzewie przy drodze..

IMG_2537s.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 83.33 KB

IMG_2536.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 93.57 KB

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2007-02-11, 17:17   

A ja mam pytanie odnośnie pustułek i budek dla nich przeznaczonych. Na moim osiedlu (Kosmonautów we Wrocławiu) jest sporo budek dla pustułek. Z okna mojego pokoju widac cztery, a to jeden budynek tylko. Problem polega na tym, że obecnie trwają prace nad ocieplaniem jednego z budynków i budki zapewne zostaną zdjete...

I teraz pytanie: czy moge gdzieś zgłosić taką sytuacje i sprawdzić czy firma której zlecono ocieplenie budynku wie o tych budkach. I czy moge jakos upewnić sie, że zostaną one ponownie powieszone?

Rey 

Wysłany: 2007-02-12, 15:21   

batosai napisał/a:
I teraz pytanie: czy moge gdzieś zgłosić taką sytuacje i sprawdzić czy firma której zlecono ocieplenie budynku wie o tych budkach. I czy moge jakos upewnić sie, że zostaną one ponownie powieszone?

Skontaktuj się z zarządcą budynku, tam powinieneś otrzymać wszystkie potrzebne informacje :idea:

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2007-02-12, 23:34   

dzięki wielkie!!!

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2007-03-09, 15:38   

No to teraz kolejne pytanie dotyczące wyżej wymienionej sytuacji: co zrobić jak zostałem efektownie zignorowany? Prosiłem, aby ściągnęli budki nim zacznie sie sezon lęgowy, ale do dziś wiszą, a remont idzie pełną parą... Pustułki pogoniły już gawrony i pozajmowały budki... tym razem nie 2 tylko wszystkie trzy!!! Z tego co wyczytałem w ustawie o ochronie przyrody od tygodnia nie mają prawa tknąć tych budek aż do bodajże listopada... I co teraz?

Rey 

Wysłany: 2007-03-09, 16:28   

batosai napisał/a:
Z tego co wyczytałem w ustawie o ochronie przyrody od tygodnia nie mają prawa tknąć tych budek aż do bodajże listopada... I co teraz?

I teraz powiedz to zarządcy budynku, jeśli się tym nie przyjmie, poinformuj go że idziesz ze sprawą do Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody i zgłaszasz to jako naruszenie prawa.

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2007-03-09, 17:55   

No ja chciałem tak zrobić, ale... generalnie nie ma do zarządcy kontaktu, jest kontakt do sekretariatu- czyt. musi przejść przez kogoś, kto pracuje tam- a po tym, że moje poprzednie maile zostały mówiąc brzydko olane wnioskuję, że jest to ktoś zupełnie niekompetentny... niestety nie mogę osobiście pójść do tej spółdzielni, bo żeby było smieszniej rozbudowało się to i ma teraz siedzibę na drugim końcu miasta, a ja w godzinach otwarcia mam jakieś zajecia na uczelni :| . Ale jak powklejam kolejne artykuły, które dowodzą, ze łamią prawo to moze ich ruszy. Ale najpierw... jutro bede miał dostęp do dobrego aparatu, którym zrobię zdjecia- dowód, ze budki ciągle wiszą + zdjecia samych pustułek.

Odpowiedz do tematu