Jak jest w takim razie w Warszawie np., czy tamtejsze pustulki poluja na terenie miastach czy preferuja tereny rolnicze?
jakos trudno mi wyobrazic sobie pustulke trzepocaca w miejscu nad Starowka
Rzeczywiscie warszawskie pustułki poluja głównie na peryferiach miasta lub na terenach otwartych wystepujacych w jego obrebie. Mozna powiedziec, ze nasze pustulki nie przestawiły sie jeszcze na pokarm typowo miejski, czyli drobne ptaki (głownie wroble i mazurki) jak jest to na zachodzie. Łukasz Rejt, ktory prowadzi badania nad warszawska populacja pustulek, tłumaczy to tym, ze nasze pustułki sa stosunkowo nowymi mieszkancami i nie zmieniły jeszcze swoich nawyków żywieniowych ). Sam osobiscie moglem sie o tym przekonac analizujac pokarm warszawskich pustułek. Gryzonie (głownie polnik) stanowia w ich diecie czesto ponad 90%.
Czy ptaki te, przebywaj?ce na swoim terytorium przez cały rok, nocuj? w zimie w swoich gniazdach, czy po okresie lęgowym opuszczaj? miejsce gniazdowania i nocuj? "gdzie popadnie" jak osobniki koczuj?ce?
Proba do wszystkich kolegów i koleżanek z Warszawy i najbliższych okolic.
Jak pewnie wiecie projekt budki dla pustułek rozwija się pomylnie (patrz ostatnia Kraska)dlatego przyszedł czas aby i w Warszawie zawiesić ich więcej niz iloć symboliczna. Skrzynki sa szukamy dobrych miejsc na budynkach. Warunkiem koniecznym jest też zgoda ich administatora. Informacje przesyłajcie do Mirka Rzępały lub piszcie na listę.
Szanowni Koledzy prowadz?cy obserwacje (i nie tylko) w Warszawie. Mam pytanie, (przepraszam jeli wyskoczyłem z nim jak Filip z konopii, może już kiedy o tym dyskutowalicie - ale ja tu nowy).
Czy wiecie co na temat pustułek mieszkaj?cych jeszcze dwa lata temu na kociele przy Placu Narutowicza? Dwa lata temu chyba tam gniazdowały. Kilka razy widziałem dwie a kilka 4 pustułki. W ubiegłym roku nie udało mi się zaobserwować ani jednej sztuki.
A jaka może być tego przyczyna, że sie wyniosły!
Może był jaki remont kocioła?!
Zorientuj się, może udało by sie gdzie w s?siedztwie powiesic skrzynki dla FAT. Ale trzeba dotrzeć do administratora budynku!
Remontu nie kojarze, a miejsce kapitalne. Nie znam przyczyny dlatego piszę do miejscowych - może co wiedz? ja ze ?widnika (k.Lublina) ma kawałek. Jak by co znam inne miejsce, w którym gniazdowały pustułki (w Warszawie).
Rzeczywiscie warszawskie pustułki poluja głównie na peryferiach miasta lub na terenach otwartych wystepujacych w jego obrebie.
- mi się udało zobaczyć jak pustułka w Warszawie przy Placu Narutowicza przyatakowała wróbla (skutecznie), ale widziałem też wisz?c? w powietrzu pustułkę nad lotniskiem za miastem. Często też widywałem poluj?c? pustułkę na torowisku jad?c do Warszawy od strony Otwocka przed dworcem W-wa Wschodnia.
Żwirek dlatego, że nie wywieje go wiatr na dużej wysokoci, bo trzeba je wieszać jak najwyzej.
Mylicie, że jak wywiesilbym budke na swoim bloku (4-ro piętrowy punktowiec) byłaby szansa na sukces? Mój blok stoi w bezporednim s?siedztwie kocioła - czy pustułki nie miałyby kompleksu niższoci? (w końcu kociół jest dużo wyższy, przez co mógłby być atrakcyjniejszy...) Na pola miałyby blisko (jak by co)
Winer, nie pękaj tylko wieszaj, ale nie spadnij z dachu!
Na kociołach gnieżdż? sie bo maj? liczne nisze, czasami wcale nie tak wysoko. Solidna budka napewno sie przyda, sprawozdanie z zajęcia przylij Mirkowi to sie ucieszy.
W ostatniej Krasce przeczytałem, że dwie budki dla pustułek powieszono w powiecie Sokołów Podlaski. Do wiosny jeszcze daleko ale mógłbym te skrzynki monitorować bo to moje rodzinne miasto i jestem tam przynajmniej raz na 3 tygodnie.
Kogo mam spytać gdzie dokładnie oraz czy s? jeszcze jakie w okolicy?
Jeli chodzi o taki ceglany kosciół pod ktorym sa budki z kwiatami, to jakowy remont tam był...widzialam z tramwaja , ze przez jaki czas kociół był opakowany taka zielon? siatk?.:)) A kto cos wie o pustułkach albo uszatkach w tym kosciele w lesie bielańskim - mam cynk, ze tam fajny ksi?dz jest, moze by się go udało namówić na skrzynke?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum